Εξαλείφοντας το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

INBusinessNews  22/10/2012 16:38
Εξαλείφοντας το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

Εξαλείφοντας το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

INBusinessNews  22/10/2012 16:38

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών αποτελεί το αντικείμενο τριμερούς συνεδρίου που θα διοργανωθεί στη Λεμεσό στις 29-30 Οκτωβρίου από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το τριμερές αυτό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Εντάσσεται επίσης, στο έργο «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το συνέδριο οργανώνεται θεματικά γύρω από τέσσερεις ενότητες.  Αυτές αφορούν (α) τον επαγγελματικό διαχωρισμό (β) τα συστήματα αξιολόγησης των επαγγελμάτων και της μισθοδοσίας (γ) την επιβολή κυρώσεων και (δ) τη σχέση μεταξύ κοινωνικού διαλόγου και ίσης αμοιβής.

Κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τα κράτη μέλη και εκπρόσωποι από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, καθώς και εμπειρογνώμονες έχουν προσκληθεί για να εισαγάγουν τα διάφορα θέματα, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις πάνελ και σε εργαστήρια και να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις στην ολομέλεια. Πέραν των 70 σύνεδρων, μεταξύ των οποίων υπουργοί, υφυπουργοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, θα συμμετάσχουν από το εξωτερικό, ενώ ακόμα 40 περίπου επικεφαλής εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων  έχουν προσκαλεστεί από την Κύπρο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Resort.

 Ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν πρακτικές και μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξαλειφθεί το χάσμα αμοιβών, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα παρά τις μακρόχρονες προσπάθειες, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε άλλα επίπεδα, για την μείωση του. Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος του χάσματος αμοιβών εκτιμάται γύρω στο 16,5%. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι ακόμη ψηλότερο αγγίζοντας το 21%. Η συζήτηση διεξάγεται μέσα στα δυσμενή κοινωνικοοικονομικά πλαίσια που βιώνει η Ευρώπη θέτοντας τον προβληματισμό κατά πόσο η αρχή της ίσης αμοιβής είναι ένας βιώσιμος στόχος που μπορεί να συμβάλει και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ή απλά μια χίμαιρα.  Ένας άλλος βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, κάτι το οποίο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας