Θετική ανατροπή στις άδειες οικοδομής τον Μάρτιο

Αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν παγκύπρια από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με τον Μάρτιο να ανατρέπει τα αρνητικά δεδομένα του πρώτου διμήνου του έτους.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μειωμένο σε επίπεδο τριμήνου το εμβαδόν και ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που προβλέπονται να ανεγερθούν, καθώς και η αξία των μονάδων αυτών, σε σύγκριση με πέρσι.

Τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή (10 Ιουνίου) η Στατιστική Υπηρεσία, καταγράφηκε αύξηση τόσο στον αριθμό αδειών οικοδομής και στο εμβαδόν όσο και στον αριθμό των οικιστικών μονάδων που προβλέπονται να ανεγερθούν και στην αξία των μονάδων.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2016 ο αριθμός των αδειών οικοδομής ανήλθε στις 485, σε σύγκριση με 460 το Μάρτιο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 5,4%.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €91,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €70,02 εκ. τον Μάρτιο του 2015, ενώ το συνολικό εμβαδόν ανήλθε στις 88,2 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, από 71,30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τον περσινό Μάρτιο. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 306 οικιστικές μονάδες, από 297 που προβλεπόταν το Μάρτιο του 2015.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 εκδόθηκαν 1.279 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1.265 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 3,8%, στα €244,68 εκατομμύρια, από €254,39 εκ. το α΄ τρίμηνο του 2015, ενώ το συνολικό εμβαδόν μειώθηκε κατά 7,2%, στα 231.403 τετραγωνικά μέτρα, από 249.384 τετραγωνικά μέτρα.

Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 2,7%, στις 861, από 885.

Κατά επαρχία, αύξηση καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν σε όλες τις επαρχίες, πλην της επαρχίας Πάφου όπου μειώθηκε στις 184, από 241 το α΄ τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο, στην Πάφο σημειώθηκε αύξηση στο εμβαδόν, στην αξία των οικιστικών μονάδων και στον αριθμό των οικιστικών μονάδων, ενώ μείωση εξακολουθεί να παρατηρείται στις υπόλοιπες επαρχίες. Αύξηση στον αριθμό οικιστικών μονάδων σημειώθηκε το α΄ τρίμηνο και στην επαρχία Λάρνακας.

Οι άδειες οικοδομής, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι