Διευκόλυνση αδειοδοτήσεων ζητά ο Σύνδεσμος Πολεοδόμων

Ο Σύνδεσμος Πολεοδόμων Κύπρου, καλεί τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να εγκύψουν ιδιαίτερα στο θέμα των μηχανισμών και διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, το συγκεκριμένο πρόβλημα χρονίζει και όχι μόνο ταλανίζει τον Κύπριο πολίτη και τους συμβούλους του μελετητές αλλά έχει και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην επενδυτική εικόνα  της Κύπρου και,  ευρύτερα, την οικονομία του τόπου.

«Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων έχει καταδείξει πολλές αδυναμίες μεταξύ άλλων και σε σχέση με τον τρόπο που πολεοδομούμε, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε ό,τι αφορά στις διεκπεραιωτικού χαρακτήρα διαδικασίες. Οι τελευταίες,  κυρίως σε όση έκταση έχουν  σχέση με τη χορήγηση αδειών έγκρισης και υλοποίησης αναπτύξεων, χρήζουν αναδόμησης, στόχευσης και απλούστευσης», αναφέρεται.

Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι οι  πολίτες, οι επενδυτές και οι ειδικοί  σύμβουλοί τους και μελετητές  πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν  τις δυνατότητες και προοπτικές υλοποίησης μιας ανάπτυξης μέσω σαφών και ξεκάθαρων προνοιών στα Σχέδια Ανάπτυξης. Απαιτείται, αναφέρεται, η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τόσο για σκοπούς πρόσβασης στην απαραίτητη πληροφόρηση όσο και για σκοπούς διαφάνειας και συντόμευσης του συνολικού χρόνου που απαιτείται για εξασφάλιση μιας άδειας. Απαιτείται, επίσης, όπως αναφέρεται, ορθολογική κατανομή των αρμοδιοτήτων και απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και διαφάνεια και λογοδοσία για κάθε ενέργεια και απόφαση που έχει να κάνει με τα αιτήματα του πολίτη αλλά και με το δημόσιο συμφέρον.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι όλα τα πιο πάνω είναι εφικτό πιο εύκολα και αποτελεσματικά να επιτευχθούν όταν ο φορέας ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα παραλαβής, εξέτασης και χορήγησης τέτοιων αδειών, είναι ενιαίος και έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται και/ ή συντονίζει όλο το φάσμα των ενεργειών, διαβουλεύσεων που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση της  εξέτασης μιας αίτησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου