Εφτά κολοσσοί διεκδικούν τη μαρίνα Αγίας Νάπας

Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται το μεγάλο project δημιουργίας της μαρίνας Αγίας Νάπας, την ευθύνη της οποίας έχει η εταιρεία M M Makronisos Marina Ltd με συμμετοχή του Αιγύπτιου εκατομμυριούχου Ναγκίπ Σαουίρις.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews η εταιρεία που ανέλαβε το μεγαλεπήβολο έργο έχει ήδη ανοίξει τις προσφορές από εφτά συνολικά ενδιαφερόμενους (κοινοπραξίες και εταιρείες), για την κατασκευή του project. Τα κατασκευαστικά έργα υπολογίζεται να κοστίσουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον από χώρες πέραν της Κύπρου, όπως Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Ρωσία δεικνύει και τη δυναμική του έργου.

Η M M Makronisos Marina Ltd, θα εξετάσει τις προσφορές και εκτιμάται να προχωρήσει στην έναρξη των κατασκευαστικών έργων εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2016.

Οι κοινοπραξίες και οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές και οι χώρες προέλευσής τους:
1.     Salini Impregilo S.p.A. (Ιταλία)
2.    Terna S.A. (Ελλάδα)
3.     Κοινοπραξία BESIX και J&P (Βέλγιο και Κύπρος)
4.     Κοινοπραξία JSC Mezhregiontruboprovodstroy, MCS Maritime Crew and Equipment Limited, Poullaides Construction Company (Cyprus) Ltd (Ρωσία και Κύπρος)
5.    Aktor S.A. (Ελλάδα)
6.    Κοινοπραξία Metka S.A., Medcon και Archimedes (Ελλάδα και Κύπρος)
7.    Κοινοπραξία Cidonio, Piacentini και Cybarco (Ιταλία και Κύπρος)

Η «ταυτότητα» των ομίλων
1. Η ιταλική Salini Impregilo S.p.A. αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ιταλίας, η οποία μάλιστα διαθέτει και διεθνή παρουσία. Παράλληλα, παρέχει υπηρεσίες μηχανικής ενώ η έδρα του ομίλου βρίσκεται στο Μιλάνο, όπου ιδρύθηκε το 1958. Μέσω σειράς εξαγορών και συγχωνεύσεων ο όμιλος κατέστη πρωταγωνιστής στην ιταλική οικονομία. Η διεθνής παρουσία του ομίλου επικεντρώνεται σε μεγάλης κλίμακας έργα. Ο κύκλος εργασιών του ιταλικού κολοσσού ξεπερνά τα 4 δισ. ενώ ο αριθμός προσωπικού ανέρχεται στις 34 και πλέον χιλιάδες άτομα.  

2. Ο ελληνικός όμιλος Terna αποτελεί σύμπραξη των εταιρειών ΓΕΚ και Τέρνα, με την Terna να αποτελεί πλέον τον επιχειρησιακό βραχίονα των εταιρειών που συγχωνεύθηκαν το 1999. Ο όμιλος αριθμεί πλέον πέραν των 3 χιλιάδων ατόμων ως προσωπικό, ενώ ο κύκλος εργασιών του περιστρέφεται γύρω από τα 2 δισ. ευρώ.

3. Η βελγική εταιρεία BESIX αποτελεί μία από τις σημαντικές κατασκευαστικές της χώρας της με ιστορία από το 1909, κύκλο εργασιών της τάξης των 2 δισ. ευρώ και προσωπικό που ξεπερνά τα 18 χιλιάδες άτομα. Στην κοινοπραξία που διεκδικεί την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας μετέχει και ο κολοσσός J&P, με ιστορία στο 1941, όταν ο Γώγος Παρασκευαΐδης και ο Στέλιος Ιωάννου προχώρησαν στην ίδρυσή του. Ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία σε Κύπρο, Ελλάδα, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, εργοδοτεί πέραν των 13 χιλιάδων ατόμων και ο κύκλος εργασιών του ξεπερνά τα 600 εκατ. ετησίως.

4. Η ρωσική εταιρεία JSC Mezhregiontruboprovodstroy με έδρα τη Μόσχα, ειδικεύεται σε υποθαλάσσια έργα υποδομών και υποστήριξης μεγάλων projects. Στην κοινοπραξία μετέχει και η εταιρεία του Χρήστου Πουλλαΐδη, γνωστού στο ευρύ κοινό από την ενασχόλησή του με τα διοικητικά της Ανόρθωσης. Η εταιρεία Poullaides Construction Company (Cyprus) Ltd ιδρύθηκε το 2002 στο Μπαχρέιν, όπου αριθμεί δεκάδες έργα, που περιλαμβάνουν εμπορικά κτήρια, οικιστικά έργα, σταθμούς καυσίμων, κλειστά γήπεδα ή και εργοστάσια.

5. Η ελληνική εταιρεία Aktor, αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα του κολοσσού Ellaktor που ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα. Η Aktor αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Ελλάδας, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ έχει παρουσία σε 17 χώρες. Η Aktor ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1950.

6. Η ελληνική εταιρεία Metka S.A. η οποία ιδρύθηκε το 1962, αποτελεί παρακλάδι του επιχειρηματικού ομίλου Μυτιληναίος. Ειδικεύεται στην κατασκευή μεγάλης κλίμακας έργων, ενώ ο κύκλος εργασιών της περιστρέφεται πέριξ του 1 δισ. ευρώ. Στην ίδια κοινοπραξία μετέχει και η κατασκευαστική εταιρεία Medcon, του ομίλου Karantokis, με εξειδίκευση σε μεγάλα έργα οδικού δικτύου και υποδομών. Η εταιρεία Archimedes που επίσης μετέχει στην κοινοπραξία εξειδικεύεται στις μεταλλικές κατασκευές και έχει έδρα τη Λευκωσία.

7. Ο ιταλικός όμιλος Impresa Pietro Cidonio S.p.A. ειδικεύεται στις θαλάσσιες εργασίες, αλλά και στις κατασκευές με τη βοήθεια της μηχανικής για χερσαία και υποθαλάσσια έργα. Στην ίδια κοινοπραξία μετέχει η επίσης ιταλική εταιρεία Piacentini Costruzioni, η οποία ασχολείται με την κατασκευή μεγάλων έργων όπως γέφυρες, υποδομές οδικού δικτύου, αποβάθρες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια και κτήρια διαφόρων χρήσεων. Μάλιστα, ο όμιλος έχει κατασκευάσει έργα εκτός Ιταλίας, σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική, Λατινική Αμερική και στην Ασία. Στη λίστα της κοινοπραξίας βρίσκεται και η κυπριακή εταιρεία Cybarco, η οποία ανήκει στον όμιλο Λανίτη. Η εταιρεία αριθμεί ήδη 70 χρόνια στον χώρο των κατασκευών, με τη μαρίνα Λεμεσού και το υπό ανέγερση The Oval στη Λεμεσό, να αποτελούν σημεία αναφοράς στο χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι