Π. Λεπτός: Επανήλθε η εμπιστοσύνη στα ακίνητα

Τις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις πωλήσεις ακινήτων, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Παντελής Λεπτός, προτάσσοντας τη μοναδική πολυσυλλεκτικότητα που έχει η Κύπρος στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει το ενδιαφέρον που παρατηρείται για αγορά ακινήτων στην Κύπρο από νέες αγορές, όπως αυτής της Μέσης Ανατολής αλλά και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων, κυρίως Άγγλων, ζητώντας, ωστόσο, τη βελτίωση του συστήματος για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας με την αποπεράτωση του έργου και τη βελτίωση των προγραμμάτων δανειοδότησης των αγοραστών.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λεπτός αναφέρει ότι εδώ και αρκετούς μήνες αλλά και τον τελευταίο μήνα μπορούμε να μιλούμε με στοιχεία ότι είναι ξεκάθαρη η επαναστροφή που έγινε στην οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου και στον κλάδο της εμπορίας ακινήτων.

“Έχουμε αυξητικές τάσεις και αυτό τον μήνα σε όλες τις πόλεις και από αλλοδαπούς, που είναι θεαματική, αλλά και από ντόπιους, που είναι επίσης αξιοσημείωτη”, επισήμανε.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, ότι η εμπιστοσύνη των ντόπιων επανήλθε και η ψυχολογία αναστράφηκε, αφού οι πωλήσεις ακινήτων πρόκειται για ψυχολογία.

Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτων στην Κύπρο προέρχεται από τις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και από νέες αγορές, όπως είναι αυτή της Μέσης Ανατολής, ενώ έχει παρατηρηθεί, όπως αναφέρει, πως επανέρχονται και οι Ευρωπαίοι, κυρίως Άγγλοι.

Όσον αφορά τη ζήτηση, ο Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης είπε ότι η Κύπρος έχει μοναδική πολυσυλλεκτικότητα, προσθέτοντας ότι “ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι γείτονες χώρες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ασφάλειας, η Κύπρος έχει την ευκαιρία να προσελκύσει επενδυτές από τις γύρω χώρες, οι οποίοι ψάχνουν ένας ασφαλές λιμάνι”.

Είτε θα έρθουν να ζήσουν μόνιμα, είτε προσωρινά είτε θα έχουν το ακίνητο για σκοπούς ασφάλειας, σημείωσε.

Ανέφερε ότι στην αύξηση των πωλήσεων ακινήτων συνέβαλαν μεταξύ άλλων το κίνητρο για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε περίπτωση επένδυσης σε ακίνητα μέχρι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας, ωστόσο, πως περισσότερο βοήθησαν τα κίνητρα που έδωσε η Κυβέρνηση σε όλους, Κύπριους και ξένους, όπως είναι η μη ύπαρξη πλέον φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, η μείωση του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία στο 5%, από 19% και η μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 0%, από το 8%.

“Αν υπάρχει θετική ψυχολογία τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, παρόλο που πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα όπως είναι η βελτίωση του συστήματος για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας με την αποπεράτωση του έργου”, θέμα για το οποίο, όπως σημείωσε, “έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση”.

“Επίσης, πρέπει να βελτιωθούν τα προγράμματα δανειοδότησης των αγοραστών αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ντόπιους και ξένους επενδυτές”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη κανένας δεν αγοράζει σπίτι της μετρητοίς αλλά με ενυπόθηκο δάνειο, διάρκειας μέχρι και 40 χρόνια.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα ούτε καν δυνατότητα για πιο σύντομο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι παρόλο που επικροτούμε την προσπάθεια των τραπεζών να ξεκινήσουν εκ νέου να δίνουν οικιστικά δάνεια, στην πράξη όμως δεν έχει λειτουργήσει ακόμη.

“Η επένδυση στα ακίνητα είναι μια από τις προτιμητέες επενδύσεις των Κύπριων και οι Κύπριοι θα επανέλθουν στην αγορά ακινήτων”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη βελτίωση του συστήματος για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας με την αποπεράτωση του έργου, ο κ. Λεπτός εξήγησε ότι θα πρέπει να δοθούν αρκετές δουλειές του Κτηματολογίου σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Ανέφερε ότι αντί να ετοιμάζει και να ελέγχει τα πάντα το Κτηματολόγιο θα μπορούσαν να γίνονται κάποιες εργασίες από εξωτερικούς χωρομέτρες ή μηχανικούς των έργων, οι οποίοι να αναλαμβάνουν και την ευθύνη.

Εξήγησε ότι σήμερα, θα πρέπει πρώτα να αποπερατωθεί η οικοδομή και μετά να ξεκινήσουν οι αιτήσεις οι οποίες θα πρέπει να περάσουν από πολλά διαφορετικά κυβερνητικά τμήματα.

Αυτό θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα και για τους αγοραστές και για τους πωλητές διότι όταν δεν έχουν εκδοθεί οι τίτλοι δεν είναι μόνο εγκλωβισμένοι οι αγοραστές, αλλά και οι πωλητές, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ανεργία στον κλάδο, ο κ. Λεπτός, αφού σημείωσε ότι “η δική μας βιομηχανία είναι περίπου το 15% του ΑΕΠ και είμαστε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και σημαντικό”, είπε ότι στη βιομηχανία “άνοιξαν” οι δουλειές όπως διαφαίνεται μεταξύ των άλλων στην αύξηση των αδειών οικοδομής και των πωλητηρίων εγγράφων, με αποτέλεσμα από την αυξητική τάση που υπήρχε στην ανεργία, τώρα υπάρχει μειωτική τάση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους