ΚΤ: Πρώτη τριμηνιαία αύξηση στις τιμές των σπιτιών

Η πρώτη τριμηνιαία αύξηση στις τιμές των οικιών από το τρίτο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης δεν παρουσίασε καμία μεταβολή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, ενώ σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών υποχώρησε κατά 1,8% έναντι ετήσιας μείωσης 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο του 2015. 

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη, ετήσια υποχώρηση κατέγραψαν και οι τιμές οικιών της τάξεως του 1,4%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 2,8% έναντι ετήσιων μειώσεων 3,9% και 2,8% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε. Οι συγκεκριμένες μειώσεις τιμών είναι οι χαμηλότερες, οι οποίες καταγράφηκαν από το 2011.

Αύξηση στην Αμμόχωστο, μείωση στην πρωτεύουσα
Όσον αφορά στις μεταβολές των τιμών ανά επαρχία, ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση σε ποσοστό 2,4% στην επαρχία Αμμοχώστου και τη μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 0,5% στην επαρχία Λευκωσίας. Εξάλλου, τριμηνιαία αύξηση 0,4% καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου και μείωση 0,1% στη Λάρνακα, την ώρα που οι τιμές κατοικιών στην επαρχία Λεμεσού κατά μέσο όρο δεν σημείωσαν καμία μεταβολή.

Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών σημειώθηκε στην επαρχία Λευκωσίας, της τάξεως του 3,3%, ενώ η μικρότερη στην επαρχία Πάφου, σε ποσοστό 1,2%. Ετήσιες μειώσεις στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών καταγράφηκαν και στις επαρχίες Λεμεσού (1,6%), Λάρνακας (1,8%), ενώ αντίθετα στην επαρχία Αμμοχώστου σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 1,5).
 
Ανοδικά οι τιμές οικιών
Όσον αφορά τις τιμές οικιών, όλες οι επαρχίες κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση, με εξαίρεση την επαρχία Λευκωσίας που παρέμεινε σταθερή. Στην επαρχία Αμμοχώστου σημειώθηκε τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 2% στην Πάφο 1,4%, στη Λάρνακα 0,7% και στη Λεμεσό 0,5%. Όσον αφορά την ετήσια μεταβολή των τιμών οικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, με εξαίρεση τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας που παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 0,4% και 0,1% αντίστοιχα, στις υπόλοιπες επαρχίες καταγράφηκαν μειώσεις. 

Συγκεκριμένα, τόσο στην επαρχία Λευκωσίας όσο και στη Λεμεσό καταγράφηκε ετήσια μείωση 2,5% και στην Πάφο 0,2%, αντίστοιχα. Όσον αφορά τις τιμές διαμερισμάτων ανά επαρχία, σε όλες τις επαρχίες παρατηρήθηκε τριμηνιαία μείωση, εκτός από την επαρχία Αμμοχώστου, στην οποία σημειώθηκε αύξηση 3,6%. Οι επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 1,6%, η Λεμεσός σημείωσε μείωση 1,3% και η Πάφος 1,2%. Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση τιμών διαμερισμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε στην επαρχία Λευκωσίας κατά 5,3%. Οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου παρουσίασαν επίσης ετήσιες μειώσεις 3,7% και 3,1%, αντίστοιχα. Εντούτοις, οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λεμεσού κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,5%, και 1,2%, αντίστοιχα. Όπως αναφέρεται, η σχετικά μεγάλη ετήσια αύξηση στην επαρχία Αμμοχώστου οφείλεται στο γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2014, με το οποίο συγκρίνεται το υπό εξέταση τρίμηνο, ήταν το χαμηλότερο σημείο που κατέγραψε ιστορικά ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην Αμμόχωστο.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης