Ανάγκη για αλλαγή της κουλτούρας των κυπριακών επιχειρήσεων

Πιο αποτελεσματικές παρουσιάζονται οι κυπριακές επιχειρήσεις αλλά με σημαντικές αδιάλλακτες στάσεις σε θέματα κουλτούρας και στρατηγικής που τις κρατούν προσγειωμένες στο νησί ήταν το γενικό συμπέρασμα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των: Διευθύνoντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Medochemie Ltd, Δρ. Ανδρέα Πίττα, και Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με συντονιστή τον CEO της PwC, Ευγένιο Eυγενίου, στα πλαίσια εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 19ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας Διευθυνόντων Συμβούλων που διεξήγαγε η PwC σε παγκόσμια κλίμακα συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, την Τρίτη, 8, Μαρτίου 2016 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος επίσης παραχώρησε εκτενή συνέντευξη, για τις ανάγκες της έρευνας, στην αρχική του τοποθέτηση δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα αλλά δεν τον εκπλήσσουν καθώς είναι λογικά και ακολουθούν την παγκόσμια τάση.

Παρατηρείται- όπως ο ίδιος διάκρινε- μια αλλαγή στη στάση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων καθώς στο μελλοντικό σχεδιασμό τους έχουν αυξηθεί τα ποσοστά όσο αφορά, στη μείωση λειτουργικών κόστων, εξαγορές και συγχωνεύσεις και outsourcing των υπηρεσιών τους με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει η νομοθετική ρύθμιση (regulation) αποδίδονται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο ασχολούνται περισσότερο με τον τομέα των υπηρεσιών και όχι τόσο με τη βιομηχανία κατασκευών/μεταποίησης. Εκφράζεται όμως πως η νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεφύγει από τον αρχικό της σκοπό, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, και αυτό φοβίζει τους επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια της συζήτησης, όπως ο ίδιος τόνισε, πιστεύει πολύ στις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Βρετανία για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την αποφυγή ενός Βrexit.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρίδης είπε πως στην Κύπρο χρειάζονται περισσότερες βιομηχανίες που θα παράγουν προϊόντα με σκοπό την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες μειώνοντας έτσι το εμπορικό έλλειμμα.

Η Κύπρος δεν είναι η παγκόσμια αγορά
Τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων σχολίασε και ο κ. Χούρικαν ο οποίος έθιξε το γεγονός ότι η Κύπρος ακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας τάσης όσο αφορά την αισιοδοξία για παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την παγκόσμια αγορά για αυτό πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε παγκόσμια κλίμακα.

Διαφαίνεται ακόμη πως η Κύπρος δεν εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το γεγονός ότι οι πιο υποσχόμενες αγορές για την κυπριακή αγορά είναι διαχρονικά το Η.Β. και η Ρωσία, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να ψάχνουν νέες αγορές.

Όπως εξήγησε ο κ. Χούρικαν: «Η Κύπρος διεκδικεί τους ίδιους επενδυτές που διεκδικούν και όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη και για αυτό το λόγο πρέπει να φτιάξουμε την εικόνα μας σε σχέση με τους ανταγωνιστές ειδικά στο θέμα της διαφθοράς που έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά δεν είναι αρκετά».

Ακόμη, δήλωσε πως είναι ευθύνη των επιχειρήσεων να συνεργάζονται με το κράτος και να αποτείνονται σε αυτό για να διαμορφώσουν το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι το αντίθετο.

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο κ . Χούρικαν ανάφερε πως η Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη μέσω δανεισμού μεγάλων ποσών να ενισχύσει τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.

Η δομημένη στρατηγική το κλειδί της ανάπτυξης μιας επιχείρησης
Ο κ. Πίττας, στη δική του τοποθέτηση, δήλωσε πως εμπειρικά αλλά και μέσα από την έρευνα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη επένδυση στην ανάπτυξη δομημένων στρατηγικών από τις επιχειρήσεις κάτι που ο ίδιος βρίσκει ότι λείπει από τις περισσότερες κυπριακές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Πίττας υπέδειξε πως δεν είμαστε φθηνοί και βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με την Ελβετία για αυτό και είναι δύσκολο να εγκαθιδρυθεί μια επιχείρηση μεταποίησης στο νησί.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας