Σταθερές οι τιμές των οικιστικών ακινήτων

Σταθερότητα καταγράφουν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων, την ώρα που η ζήτηση κατέγραψε αύξηση το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με έκθεση της Danos Estates, για τις περισσότερες περιοχές στο νησί, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων παραμένουν σταθερές κατά το 2ο εξάμηνο, ενώ οριακή μείωση έχει προκύψει σε περιοχές με πληθώρα προσφοράς και περιορισμένη ζήτηση. 

Παράλληλα, η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα και συνεπώς ο όγκος των πωλήσεων έχει αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς. Γενικότερα, όπως επισημαίνεται, η αύξηση των  πωλήσεων ανέρχεται περίπου στο 8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όσον αφορά στην αγορά καταστημάτων, σημειώνει η έκθεση της Δανός, «η οικονομική κρίση και η τάση των καταναλωτών προς τα εμπορικά Κέντρα και τα πΠολυκαταστήματα, έχουν επηρεάσει αρνητικά τα κέντρα των πόλεων, με τους καταναλωτές τώρα έλκονται από πιο άνετες συνθήκες για τα ψώνια τους και τα συνδυάζουν παράλληλα με ψυχαγωγία. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «κύριες εμπορικές αρτηρίες όπως η Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό και η Λήδρας στη Λευκωσία παραμένουν ελκυστικές και ιδιαίτερα επιτυχημένες». 

Κατά το 2ο εξάμηνο του 2015 η αγορά γραφείων στην Κύπρο επιδεικνύει σταθερότητα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Σημειώνει, τονίζεται στην έκθεση, «απροσδόκητα σχετική πρόοδο, κυρίως στις πόλεις της Λευκωσίας και της Λεμεσού». Η ζήτηση αφορά κυρίως γραφεία πρώτης κλάσης σε προνομιακές περιοχές. Οι επενδύσεις εξωτερικού δείχνουν ενδιαφέρον για περιουσίες που αποφέρουν έσοδα με ποσοστό απόδοσης  μεταξύ 5,5 – 7%.            

Πέρα από την αναμενόμενη ανάκαμψη, «η πρόσφατη νομοθεσία φοροαπαλλαγών, όπως είναι η μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% και η εξαίρεση από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών για ακίνητα που πρόκειται να πωληθούν μέχρι το τέλος του 2016, καθώς και η παροχή κινήτρων για απόκτηση μόνιμης κατοικίας ή ιθαγένειας από αλλοδαπούς, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη ζήτηση ακινήτων τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Δανός, η νομοθεσία σχετικά με την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων από αγοραστές που έχουν αποπληρώσει τον developer, αλλά δεν έχουν ακόμα λάβει τον τίτλο ακόμη και για δάνεια υποθηκευμένα στο τεμάχιο γης που αφορά στην ανάπτυξη, θα πρέπει να έχει επίσης θετική επίδραση στη ζήτηση ακινήτων, εφόσον θα διορθώνει μια σημαντική αδυναμία της αγοράς.  

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας