Φούντωσε το ενδιαφέρον των Κυπρίων για ακίνητα στην Ελλάδα

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζει η απόκτηση στέγης στο κέντρο της Αθήνας από Κύπριους, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά το ήμισυ, ακόμη και στις ακριβότερες περιοχές, όπως το Κολωνάκι

Με την ελληνική κτηματαγορά να καταγράφει πτώση για όγδοη συνεχή χρονιά, οι τιμές των ακινήτων έχουν φθάσει στο χαμηλότερο σημείο δεκαετίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή της Αττικής. Εκμεταλλευόμενοι την τάση των τιμών, το ενδιαφέρον των Κυπρίων παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο για αγορές στο κέντρο της Αθήνας. Δεν θα πρέπει, όμως, να δημιουργείται η εντύπωση πως οι τιμές παραμένουν οι ίδιες για όλες τις περιοχές, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο ΕΝΦΙΑ.

Αυξημένο ενδιαφέρον από Κύπριους
Το ενδιαφέρον των Κυπρίων είναι διαχρονικό για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Δήμο Αθηναίων. Την τελευταία περίοδο, ωστόσο, με βάση και την κατρακύλα που σημειώνουν οι τιμές, υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από Κύπριους για αγορά ακινήτων. Αυτό επιβεβαιώνει και με δηλώσεις του ο διευθυντής της Landtourist Estates στην Ελλάδα, Πασχάλης Νικολαΐδης, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά πως κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται πωλήσεις ακινήτων σε Κύπριους.

Σκιαγραφώντας την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων στην Αθήνα, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως ακόμη και οι τιμές στο Κολωνάκι μειώθηκαν από €5.000 - €6.000 ανά τ.μ. σε €2.500 - €3.000 το τ.μ., με αποτέλεσμα κάποιος που διαθέτει έναν προϋπολογισμό €200.000 να είναι σε θέση να αγοράσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ηλικίας πέραν των 30 χρόνων. Παράλληλα, με €20.000 μπορεί να γίνει επένδυση σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. με 60 τ.μ. στην περιοχή Πατησίων ή Κυψέλης. Ενδεικτική είναι και η προσφορά ρετιρέ διαμερίσματος 110 τ.μ. στην Αριστοτέλους, με θέα την Ακρόπολη, προς €60.000.

Το 90% των Κυπρίων που επενδύουν σε ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ενδιαφέρονται για διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στο Κολωνάκι, από όπου μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και την εμπορική αγορά της πόλης. Πρόσθεσε πως μόνο το 10% των Κυπρίων αγοράζουν διαμερίσματα στην Αθήνα για να έχουν ιδιόκτητο χώρο διαμονής όταν την επισκέπτονται, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούν την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα ως μακροχρόνια επένδυση. Ωστόσο, λόγω και των χαμηλών επιπέδων στα οποία υποχώρησαν οι τιμές των ενοικίων, ελάχιστοι είναι οι Κύπριοι που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα ως μελλοντικό χώρο διαμονής για τα παιδιά τους κατά τα φοιτητικά τους χρόνια.

Σε ό,τι αφορά επενδύσεις σε ακίνητα στα ελληνικά νησιά, ο Πασχάλης Νικολαΐδης μάς ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε πως υπάρχει η κακή εντύπωση στους Κύπριους πως για όλες τις περιοχές της Αθήνας οι τιμές είναι ομοιογενείς. Όπως επισήμανε, υπάρχουν περιοχές όπου οι τιμές είναι διπλάσιες απ’ ό,τι σε άλλες, ενώ οι τιμές διαφέρουν από δρόμο σε δρόμο.
Σε ορισμένες συνοικίες μπορεί κανείς να βρει ευκαιρίες με παλαιά διαμερίσματα από €250 το τ.μ. Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι μεγάλες και εξαρτώνται κυρίως από τη θέση, τη θέα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, τον όροφο και την ποιότητα κατασκευής και συντήρησης του κτιρίου.

Καταρρέουν οι τιμές
Πάντως, η διατήρηση της κρίσης στην ελληνική αγορά ακινήτων οδεύει σε παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η βουτιά στις τιμές και στη ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη διετία. Σημάδια σταθεροποίησης θα υπάρξουν από το 2018 και μετά. Σύμφωνα με έρευνα της Eurobank Property Services (EPS), η σωρευτική πτώση στα οικιστικά ακίνητα από το 2007 μέχρι και σήμερα, ανήλθε στο 38,2%, ενώ για την τριετία 2016-2018 αναμένεται περαιτέρω πτώση στις τιμές των κατοικιών της τάξης του 6,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως στον τομέα των εμπορικών ακινήτων η καταστροφή είναι μεγάλη, με τη σωρευτική πτώση να ανέρχεται στο 47,48%. Σημαντικοί παράγοντες στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων αποτέλεσαν τόσο η έλλειψη ρευστότητας, όσο και η δυσκολία δανεισμού, που κατέστησαν την «αγορά ακινήτου» προνόμιο για λίγους.

Προσοχή στον ΕΝΦΙΑ
Όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν κατά νου τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, καταβάλλουν στην αρχή του έτους φόρο δικαιωμάτων, ο οποίος αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Ο κύριος φόρος υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα, κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα και εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις €300.000, με συντελεστές που κλιμακώνονται από το 0,1% έως το 1%. Πέρα από τη μονοκατοικία ή το διαμέρισμα, σε φορολογία υπόκεινται οι χώροι στάθμευσης, οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες και οι πισίνες.

 

Δειτε Επισης

Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών