Ακίνητα: Πτώση στις τιμές διαμερισμάτων και μονοκατοικιών

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της 24ης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ). Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά το Γ’ τρίμηνο του 2015, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές μειώσεις παγκύπρια σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές, και σε όλες τις κατηγορίες, παρόλο που o βαθμός πτώσης είναι χαμηλότερος από τα προηγούμενα τρίμηνα. Οι επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου έφτασαν στο κατώτερο σημείο. Παγκύπρια, οι τιμές των διαμερισμάτων παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 0.4%, ενώ σημειώθηκε μείωση στις τιμές για τα σπίτια κατά 0.5%. Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στην Αμμόχωστο (1.2% για τα διαμερίσματα) και στη Λεμεσό (3.2% για τα σπίτια). Μείωση της τάξης του 0.3% παρουσιάστηκε στα σπίτια στη Λευκωσία.

Οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 0.6%, των αποθηκών κατά 1.1%, ενώ οι τιμές των γραφείων παρέμειναν σταθερές. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 1.9%, των σπιτιών κατά 1.3%, των καταστημάτων κατά 4%, των γραφείων 2.7% και των αποθηκών κατά 1.8%.
Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 0.3% στα διαμερίσματα, 1.5% στα σπίτια και 2.6% στα γραφεία. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση 1.1% στα καταστήματα και 0.1% στις αποθήκες. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τρίτου τριμήνου του 2014, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 1.5% για τα διαμερίσματα, 0.5% για σπίτια, 4% για καταστήματα, 2.5% για τις αποθήκες και 0.2% για τα γραφεία.

Η πλειονότητα των κατηγοριών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές εξακολουθεί να επηρεάζεται, με αυτές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στον τομέα των ακινήτων, π.χ. Πάφος και η Αμμόχωστος, τώρα να παρουσιάζουν σημάδια σταθερότητας των τιμών. Η Πάφος είναι η μόνη επαρχία που είχε θετικά αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Η Jennifer Πετρίδου Sharpe, MRICS, μέλος του Δ.Σ. του RICS Κύπρου ανέφερε: «Η κυπριακή οικονομία, η οποία έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα από τον οίκο Fitch (23 Οκτωβρίου) ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς, αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ανεργία είναι προβλήματα που απαιτούν χρόνο και συστηματική προσπάθεια για την επίλυση τους. Το πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον  κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, έχει δείξει σημάδια σταθερότητας των αξίων και πιθανόν τoν πυθμένα για συγκεκριμένες  περιοχές. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερες καταγεγραμμένες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ο όγκος ήταν υψηλότερος σε ετήσια βάση, καθώς η πτώση των τιμών έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον για την αγορά».

Η μεθοδολογία και τα πορίσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του RICS: http://www.rics.org/cy/news/news-insight/press-releases/rics-cyprus-property-price-index-q3-2015-cyprus-economy-showing-signs-of-stability/

 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο