Αιτήσεις από 4.000 εγκωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων

Στις 4.000 ανήλθαν μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στα κατά τόπους Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία από “εγκλωβισμένους” αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας του επιχειρηματία ανάπτυξης γης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέας Σωκράτους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σωκράτους έκανε έκκληση προς τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών για τίτλους ιδιοκτησίας για να μπορέσει ο κόσμος να επωφεληθεί σύντομα από τη νομοθεσία, τονίζοντας πως ενώπιον των αρχών αυτών βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις.

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθεί το Κτηματολόγιο μετά την κατάθεση της αίτησης και μέχρι τη μεταβίβαση του ακινήτου στον αγοραστή, ο κ. Σωκράτους, αφού σημείωσε ότι για ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται γύρω στους τέσσερις μήνες (135 μέρες), είπε ότι το Τμήμα αποστέλλει αρχικά μια πρώτη επιστολή στον αγοραστή τον οποίο ενημερώνει πως σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε υπόλοιπο σε σχέση με το τίμημα πώλησης, το οποίο δεν εξόφλησε στον επιχειρηματία ανάπτυξης γης καθώς υπήρχε σχετική συμφωνία αυτό να γίνει αφού μεταβιβαστεί ο τίτλος ιδιοκτησίας, τότε να καταθέσει το ποσό αυτό σε ένα ειδικό λογαριασμό σε τράπεζα που θα του υποδείξει το Κτηματολόγιο.

Ανέφερε ότι η νομοθεσία προβλέπει πως τα συγκεκριμένα ποσά θα πρέπει να κατατεθούν σε ένα ειδικό λογαριασμό στις τράπεζες τον οποίο θα ανοίξει το Κτηματολόγιο, για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις που ενδεχομένως έχει ο πωλητής (επιχειρηματίας ανάπτυξης γης) και οι οποίες μπορούν να αφορούν ανεξόφλητες υποχρεώσεις του είτε προς τις δημοτικές ή κοινοτικές αρχές (τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας) είτε προς στα Συμβούλια Αποχετεύσεων είτε στις τράπεζες.

Εξήγησε ότι ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις αν αυτές αποτελούν, σύμφωνα με τις πρόνοιες του αγοραπωλητήριου συμβολαίου, υποχρέωση του.

Πρόσθεσε ότι αφού δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να βρει ο αγοραστής τα χρήματα και να τα καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό, θα ακολουθήσει δεύτερη επιστολή για κατάθεση τυχόν ενστάσεων από τις δύο πλευρές.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σωκράτους τόνισε πως “αν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης χρωστά φόρους είτε στην Κυβέρνηση είτε στις δημοτικές αρχές σε σχέση με το ακίνητο, αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο για μεταβίβαση του ακινήτου στον αγοραστή γιατί δεν αποτελούν προϋπόθεση, σύμφωνα με το νόμο”.

Είπε ακόμη πως μετά την κατάθεση του οφειλόμενου ποσού δίδεται χρόνος σε όσους εμπλεκόμενους (πωλητής ακινήτου) έχουν κάποια ένσταση για την μεταβίβαση του ακινήτου στον αγοραστή, να την υποβάλουν τεκμηριωμένη στο Κτηματολόγιο.

Αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις θα είναι μεμονωμένες, ανέφερε και σημείωσε πως ο νόμος δίνει την εξουσία στον Διευθυντή του Κτηματολογίου να αποφασίζει ποιος έχει δίκαιο, σύμφωνα και με τα σχετικά έντυπα που κατατέθηκαν.

Το τρίτο στάδιο της διαδικασίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κτηματολογίου, αφορά την αποστολή τρίτης επιστολής με την οποία καλούνται τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής να διεκπεραιώσουν την συναλλαγή.

Σημείωσε πως σε περίπτωση που δεν γίνει τελικά η πράξη τότε έχει την εξουσία ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να κάνει τη μεταβίβαση είτε με τη θέληση είτε χωρίς τη θέληση αγοραστή και πωλητή.

“Όλες αυτές οι χρονικές προθεσμίες ανέρχονται περίπου στους τέσσερις μήνες (135 μέρες)”, είπε ο κ. Σωκράτους, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις εξετάζονται με τη σειρά κατάθεσης τους στο Κτηματολόγιο.

Σε σχέση με τα τέλη μεταβίβασης, ο κ. Σωκράτους είπε ότι αυτά είναι μειωμένα κατά 50%, μια μείωση που θα διαρκέσει, με βάση το νόμο, μέχρι το τέλος του 2016 με επιπρόσθετη έκπτωση 10% και πρόσθεσε πως τελικά θα καταβληθεί μόνο το 30% των μεταβιβαστικών τελών.

“Αν κάποιος δεν κρατά το συνολικό ποσό για να πληρώσει τα μεταβιβαστικά τότε μπορεί να τα πληρώσει σε 12 μηνιαίες δόσεις”, πρόσθεσε.

Καθυστερούν στην έκδοση τίτλων οι δημοτικές αρχές
Επιπλέον, ο κ. Σωκράτους είπε ότι “για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία εξυπακούεται πως πρέπει πρώτα να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας και για να εκδοθεί τίτλος πρέπει να δώσουν τα ανάλογα πιστοποιητικά οι δημοτικές αρχές και οι επαρχιακές διοικήσεις”.

“Πρέπει να επιταχύνουν οι δημοτικές αρχές την έκδοση των πιστοποιητικών που αφορούν τέτοιες αναπτύξεις (εγκλωβισμένους αγοραστές) για να μπορέσει ο κόσμος να επωφεληθεί σύντομα”, επισήμανε.

 "Αυτή τη στιγμή το Κτηματολόγιο περιμένει από τις αρμόδιες αρχές είτε είναι δημαρχεία είτε επαρχιακές διοικήσεις αιτήματα για να εκδοθούν πιστοποιητικά για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για χιλιάδες κόσμο”, επισήμανε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate