Ανοίγει γραφείο Ε/κ και Τ/κ εργολάβων οικοδομών

Συγκεκριμένα βήματα λαμβάνουν από κοινού Ε/κ και Τ/κ εργολάβοι, με πρώτο το άνοιγμα κοινού γραφείου στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, δήλωσε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της τ/κ Συντεχνίας Εργολάβων (ΚΤΙΜΒ) Τσαφέρ Κιουρτσαφέρ μετά από συνάντηση της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) και της ΚΤΙΜΒ με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη την περασμένη βδομάδα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Κιουρτσαφέρ είπε ότι οι δυο συντεχνίες εργολάβων ζητούν τη σύσταση κοινής επιτροπής για την ανοικοδόμηση, σκέψη η οποία αντικρίζεται θετικά από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στα επόμενα δέκα χρόνια μαζί με την επίλυση του Κυπριακού υπάρχει μια σημαντική προοπτική για τον τομέα των κατασκευών.

Εξέφρασε αποφασιστικότητα για στήριξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για λύση, λέγοντας ότι η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη ήταν πολύ παραγωγική και κατά τη διάρκειά της συνομίλησαν λεπτομερώς για σειρά ζητημάτων.

Είπε ακόμα ότι το γραφείο που θα ανοιχθεί από κοινού από Ε/κ και Τ/κ εργολάβους θα βρίσκεται στην περιοχή του Λήδρα Πάλας και είναι αυτό που χρησιμοποιούσαν ο Δήμος Λευκωσίας και ο λεγόμενος δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Ανέφερε πως έγινε αποδεκτό το αίτημά τους για χρήση του γραφείου και ζητήθηκε και η στήριξη των δυο ηγετών, ενώ το θέμα συζητήθηκε και με την UNDP και όλοι είχαν την ίδια θετική προσέγγιση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πρόσθεσε ότι οι δυο συντεχνίες εργολάβων μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού πολλά πράγματα όπως η ανακύκλωση μεγάλης ποσότητας οικοδομικών απορριμμάτων που θα προκύψουν μετά τη λύση του Κυπριακού και την ανοικοδόμηση, με επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά στην πράσινη γραμμή και στην περιοχή των Βαρωσίων.

Ο κ. Κιουρτσαφέρ είπε επίσης ότι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική προοπτική μετά τη λύση.

ΟΣΕΟΚ και ΚΤΙΜΒ επέδωσαν επιστολή στον Τ/κ ηγέτη με τις κοινές τους θέσεις, στην οποία ζητούν συμμετοχή εκπροσώπων τους, στις ειδικές επιτροπές για την επίλυση του Κυπριακού.

Ζητούμε οι εκπρόσωποι μας να συμμετέχουν και να καταθέτουν εισηγήσεις για θέματα που αφορούν τον Κατασκευαστικό Τομέα και θα ενημερώνουν τα Συμβούλια τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται στην επιστολή με την οποία ζητείται όπως η “αναστύλωση ιστορικών μνημείων και άλλων κτηρίων εντός της νεκρής ζώνης γίνει από κοινοπραξίες εργοληπτών από τις δύο κοινότητες”.

Αυτό το μέτρο, αναφέρουν οι Ε/κ και Τ/κ εργολάβοι, “θα βοηθήσει τις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ταυτόχρονα θα φέρει σε επαφή τους εργαζομένους, για ανάπτυξη δυνατών σχέσεων επαναπροσέγγισης”.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στη “δημιουργία και λειτουργία κοινού γραφείου εξυπηρέτησης των Ε/κ και Τ/κ Εργολάβων, εντός της νεκρής ζώνης” με την επισήμανση ότι “η λειτουργία αυτού του γραφείου, θα βοηθήσει τους εργολάβους στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην άντληση κεφαλαίων για κοινές δραστηριότητες”.

Οι Ε/κ και Τ/κ εργολάβοι ζητούν να γίνει πρόνοια, ώστε να εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση του νησιού από Κυπρίους εργολήπτες, μετά τη λύση του Κυπριακού.
“Ευελπιστούμε ότι τα προαναφερθέντα, θα αξιολογηθούν ως σημαντικά, ώστε να προωθηθεί η υλοποίησή τους, μέσω των κοινών συναντήσεων των δύο πλευρών”, σημειώνουν.

Η ΟΣΕΟΚ και η ΚΤΙΜΒ  έχουν συνυπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης στις 23 Μαΐου 2014, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή και αναφέρεται ότι “στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι οργανώσεις οργανώνουν συναντήσεις συζητώντας τα κοινά θέματα του κλάδου, αλλά και θέματα που άπτονται της λύσης του κυπριακού προβλήματος”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας