Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ εργολάβων με τον Πρόεδρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου ( Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. ) και του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου KTIMB.

Οι δύο Οργανώσεις που διατηρούν επαφές για θέματα που αφορούν τον κλάδο της κατασκευαστικής βιομηχανίας, κατέθεσαν σειρά κοινών θέσεων που έχουν καταγραφεί και που αφορούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εργολάβων, αναφορικά με κοινές δραστηριότητες, ενόψει και της προόδου των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντίκρισε με θετική διάθεση την όλη προσπάθεια και εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το γεγονός ότι, οργανωμένα σύνολα συμπράττουν και ενεργούν από κοινού προς επίτευξη ιδίων στόχων. Από πλευράς του, δήλωσε ότι θα πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προς επίτευξη λύσης το συντομότερο, χωρίς αυτή να είναι εις βάρος του ενός ή του άλλου.

Σχετικά με τις θέσεις που παρουσιάστηκαν, είπε ότι θα προσπαθήσει να τις προωθήσει στο βαθμό που αυτές είναι υλοποιήσιμες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη λύση του Κυπριακού, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες στον τόπο, θα είναι απεριόριστες.

Οι δύο Οργανώσεις έχουν καταθέσει και γραπτώς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις πιο πάνω θέσεις και συγκεκριμένα:

1.    Συμμετοχή εκπροσώπων τους, στις ειδικές επιτροπές για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εκπρόσωποι να συμμετέχουν και καταθέτουν εισηγήσεις για θέματα που αφορούν τον Κατασκευαστικό Τομέα και να ενημερώνουν τα Συμβούλια τους, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

2.    Αναστύλωση Ιστορικών Μνημείων και άλλων Κτηρίων εντός της νεκρής ζώνης από Κοινοπραξίες Εργοληπτών από τις δύο Κοινότητες.

Αυτό το μέτρο, θα βοηθήσει τις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ταυτόχρονα θα φέρει σε επαφή τους εργαζομένους, για ανάπτυξη δυνατών σχέσεων επαναπροσέγγισης.


3.    Δημιουργία και λειτουργία κοινού γραφείου εξυπηρέτησης των Ε/κ και Τ/κ Εργολάβων, εντός της νεκρής ζώνης.

Η λειτουργία αυτού του γραφείου, θα βοηθήσει τους Εργολάβους στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην άντληση κεφαλαίων για κοινές δραστηριότητες.

4.    Ανοικοδόμηση μετά τη Λύση του Κυπριακού.

Να γίνει πρόνοια, ώστε να εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση του νησιού από Κυπρίους Εργολήπτες, μετά τη λύση.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών κ. Κώστας Ρουσιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι το 2014 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας από τους συνδέσμους εργολάβων οικοδομών των δύο πλευρών με στόχο την υποβοήθηση της εξεύρεσης λύσης, οικοδομώντας μέτρα εμπιστοσύνης.

«Σήμερα», πρόσθεσε, «είμαστε εδώ μαζί για να υποβάλουμε εισηγήσεις που θα βοηθήσουν τις δύο πλευρές, για να έρθει ο κόσμος ακόμα πιο κοντά».

Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για συμμετοχή σε κοινοπραξίες από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για  αναστήλωση ιστορικών μνημείων και κτηρίων στη νεκρή ζώνη με εκμετάλλευση κονδυλίων της ΕΕ προς αυτό το σκοπό.  Ενέργεια που θα βοηθήσει ταυτόχρονα στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, στους δύσκολους οικονομικά, καιρούς που διανύουμε.

«Η λύση θα έρθει πιο γρήγορα, πιο δίκαια με κατανόηση και με δουλειά», είπε.
Ερωτηθείς είπε ότι ένα από τα σημαντικά θέματα που έθεσαν είναι η απαίτηση για ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου από κοινοπραξίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργολάβων, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν και ξένες Εταιρείες.

Πρόσθεσε επίσης, ότι άλλο ένα αίτημα που τέθηκε είναι η δημιουργία Γραφείου των δύο Συνδέσμων, στη νεκρή ζώνη το οποίο θα χειρίζεται διάφορα θέματα που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αντιμετώπιση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Εργολάβων κ. Cafer Gürcafer, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αφού συμμερίστηκε τα όσα προανέφερε ο κ. Ρουσιάς, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο σκοπός μας είναι πώς θα συμβάλουμε στη λύση», προσθέτοντας ότι με τη λύση του Κυπριακού θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες και εμείς θέλουμε να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις πληγές του παρελθόντος.

Είπε ακόμη ότι από το 2014, οι Σύνδεσμοι Εργολάβων από τις δύο πλευρές αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες οργανώσεις, ώστε να έρθουν σε επαφή και ότι θα πρέπει να προωθηθεί το Γραφείο στη νεκρή ζώνη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές.

Στόχος πρόσθεσε, είναι όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες να γίνουν από κοινού και το όφελος να μείνει στην πατρίδα.

Εντός της συνάντησης, ο κ. Gürcafer εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, που οι δύο ηγέτες σήμερα επιθυμούν πραγματικά τη λύση και παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αφήσει την ευκαιρία να χαθεί.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας