Έκπτωση 20% στον φόρο ακινήτων

Έκπτωση 20% στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για όσους πληρώσουν μέσω τράπεζας ή διαδικτύου το φόρο μέχρι και την 30 Νοεμβρίου, με βάση νόμο που ψήφισε η Βουλή. Για όσους πληρώσουν στα Ταμεία των φορολογικών γραφείων η έκπτωση θα περιορίζεται στο 17,5%,

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τις εκπτώσεις, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως προαναφέρονται διαφοροποιώντας το νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε ότι η έκπτωση θα ήταν 17,5% για όσους πλήρωναν στις τράπεζες ή το διαδίκτυο μέχρι την 31η Οκτωβρίου και 15% στα ταμεία των φορολογικών γραφείων μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Η παράταση μέχρι την 30η Νοεμβρίου δόθηκε μετά από τροπολογία του ΑΚΕΛ που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια της Βουλής της Βουλής απέρριψε με την πλειοψηφία των Βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ χωριστές τροπολογίες του ΑΚΕΛ της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ πρότειναν κλιμακωτή έκπτωση, με βάση την οποία θα δινόταν 30%  έκπτωση για ακίνητα με φορολογικούς συντελεστές 6 και 8 τοις χιλίοις. Για ακίνητα με τους υπόλοιπους φορολογικούς συντελεστές έκπτωση που προτείνονταν ήταν 15%, τη διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών και  την εξαίρεση της γεωργικής γης αξίας μέχρι 60.000 € από το φόρο ακινήτων.

Η τροπολογία των Οικολόγων εισηγείτο αποπληρωμή του φόρου ακινήτων σε τρεις άτοκες δόσεις , εκ των οποίων η μια να καταβληθεί εντός του 2015.

Η τροπολογία της ΕΔΕΚ διαλάμβανε εξαίρεση της φορολογίας ακινήτων για αξία μέχρι 30.000€.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μακρά και έντονη συζήτηση, κυρίως μεταξύ των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις ευθύνες της τέως και της νυν Κυβέρνησης στις φορολογικές επιβαρύνσεις και στις ευθύνες που οδήγησαν τον τόπο σε μνημόνιο.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η νομοθεσία για τη φορολόγηση ακινήτων χρειάζεται εξορθολογισμό, προσθέτοντας ότι η Βουλή έχει υποχρεώση να εξορθολογήσει τη νομοθεσία.

Σχολιάζοντας δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για ενοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα, είπε ότι προ δεκαετίας καταργήθηκε ο επαγγελματικός φόρος, όμως τα ποσά που θα εισέπρατταν οι δήμοι δεν καταβλήθηκαν ποτέ και εξέφρασε τη θέση ότι επιβάλλεται να αποφευχθεί επανάληψη αυτής της πρακτικής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι ο νόμος που προτείνεται επηρεάζει αυτούς που θα επωφεληθούν του μπόνους. Παρατήρησε αυτοί που θα πληρώσουν με πρόστιμο δικαιούνται να πληρώσουν με δόσεις, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής τοκίζεται και δεν χρειάζεται τροπολογία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα πως μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ιδεολογίες και διαφορετικές πολιτικές όμως πρέπει να συμφωνήσουμε σε γεγονότα. Πρόσθεσε ότι στα ακίνητα επιβάλλονταν χαμηλές φορολογίες από τις οποίες τα έσοδα του κράτους ήταν 12,5 εκ. Ανέφερε ακόμα “πως η ευλογημένη κυβέρνηση Χριστόφια αύξησε τα έσοδα της με φορολογίες στα ακίνητα στα 20 εκ, πριν την  καταραμένη Τροϊκα”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα του είναι ενάντια στη φορολογία, η όποια φορολογία δεν βοηθά το επιχειρείν. Είπε πως η πρόταση των δανειστών στην Κυβέρνηση Χριστόφια ήταν όπως συγκεντρωθούν 20 εκ. από τη φορολόγηση  της ακίνητης ιδιοκτησίας όμως η Κυβέρνηση Χριστόφια ήθελε να φορολογήσει τον πλούτο αυξάνοντας το ποσό στα 50 εκ. από τη φορολόγηση ακινήτων.

Είπε ακόμα ότι ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας είναι χαράτσι, όμως, ανέφερε είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα. Πρόσθεσε πως πρέπει να συζητηθεί η ενοποίηση της φορολογίας και ανέφερε ότι στην οριζόντια φορολόγηση η φορολογία αυξάνεται με την αξία της περιουσίας. Παρατήρησε επίσης ότι οι “έχοντες” επιχειρηματίες ανάπτυξης γης δεν έχουν να πληρώσουν τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που ισχύει η φορολόγηση με τιμές του 1980 και το παρόν σύστημα φορολόγησης. Είναι πολιτική μας να τη μειώσουμε, πρόσθεσε και παρατήρησε ότι στην προκειμένη περίπτωση αδικούνται περισσότερο αυτοί που δεν έχουν ακίνητη ιδιοκτησία ώστε να επωφεληθούν έκπτωσης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ αφορούν τον φτωχόκοσμο και πρέπει να υποστηριχθούν,  προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί ότι πρέπει να συζητηθούν πολύ ενωρίτερα αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και πολύ πριν κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο. Ζήτησε επίσης από τους Βουλευτές να απαλλαγούν από τη λογική ότι “σκεφτήκαμε πρώτοι αυτή τη ρύθμιση αυτό και μόνο θα υιοθετήσουμε επειδή ήταν η πρώτη σκέψη”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως συμφωνεί στην αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων και υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ από το 2010 κατέθεσε  πρόταση για φορολόγηση των τζετ και των διαμαντιών που δεν πέρασε. “Σταματούσαν κάθε προσπάθεια να φορολογηθεί ο πλούτος”, με την ευκαιρία πλειοψηφία πρόσθεσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να φορολογήσει τον πλούτο και όσους κερδίζουν από την περιουσία τους για αυτό και εισηγείται διαφορετική κατηγορία συντελεστών ώστε να επωφεληθούν το πέραν του 92% των ιδιοκτητών που με βάση τα στοιχεία είναι αυτοί που πληρώνουν τις οφειλές τους. Πρόσθεσε ότι αυτοί που φορολογούνται με 17 τοις χιλίοις πληρώνουν λιγότερο του 60% των υποχρεώσεων και το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως η έκπτωση τους μειωθεί στο 15%. Ανέφερε επίσης ότι το κόστος στο κράτος θα είναι μόνο 138.000 €.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης απαντώντας στον Ανδρέα Κυπριανού παρατήρησε ότι  “η κακή κυβέρνηση Χριστόφια, έκανε ότι έκανε” και διερωτήθηκε, “γιατί η καλή Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν μείωσε κατά 50 εκ. τα έσοδα από τη φορολόγηση ακινήτων”. Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι η οριζόντια φορολόγηση είναι άδικη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας επιβάλλεται με το δικαιότερο σύστημα φορολόγησης και υπενθύμισε ότι η φορολογία των ακινήτων ψηφίστηκε ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων των δανειστών. Διατύπωσε τη θέση ότι τόσο οι συντελεστές όσο και ο τρόπος που πρέπει να επιβάλλεται ο φόρος χρήζουν αλλαγής και διευκρίνισε ότι οι τροποποιήσεις που εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ πρέπει να συζητηθούν στο κατάλληλο στάδιο.

Πρόσθεσε ότι στον παρόν στάδιο υπάρχει  η πρόταση της Κυβέρνησης και ζήτησε από το νομοθετικό σώμα να επικεντρωθεί σε αυτό το πάρα πολύ απλό μέτρο. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ υιοθετεί τη πρόταση του ΑΚΕΛ για παράταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Χριστόφια έφερε απαλλαγή φόρου για αγορά τζετ και γιοτ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η Κυβέρνηση κατέβασε στα 12.000 ευρώ, την αφορολόγητη ιδιοκτησία που είναι, όπως ανέφερε κοινωνικά άδικο. Είπε ότι η ΕΔΕΚ εισηγείται αύξηση και καθιέρωση αφορολόγητου στις 30.000 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι οι προτάσεις ΑΚΕΛ και Οικολόγων καθιστούν ένα βαρύ, φορολογικά νόμο, ελαφρύτερο και πρέπει να στηριχθούν.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι συμφωνεί με τον κ. Παπαδόπουλο και παρατηρώντας ότι “χωρίς να θέλει να διαφανεί ότι ταυτίζεται με το δίδυμο Νικόλα Παπαδόπουλου – Αβέρωφ Νεοφύτου” ανέφερε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά και πρέπει να βασιστεί στο συντελεστή δόμηση που καθορίζει σημαντική αξία.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθυμίζοντας ότι η φορολόγηση γίνεται στις τιμές του 1980, είπε πως είναι αδιανόητο να φορολογούνται χωρίς ελαφρύνσεις περιουσίες που ανήκουν σε περιοχές προστασίας της φύσης, σε δεσμευμένες περιοχές και περιοχές που καλλιεργούνται.

Πρόσθεσε ότι στην εισήγηση για πληρωμή του φόρου με δόσεις, η απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν ήταν αρνητική και ανέφερε ότι θα πληρώνουν με δόσεις αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους. Είπε επίσης ότι οι πλούσιοι με μπόνους ή με δόσεις ούτως ή άλλως δεν θα πληρώσουν.

 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση