Λύση στους εγκλωβισμένους αγοραστές από τη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής βρέθηκε το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Το τροποποιημένο νομοσχέδιο και οι κανονισμοί εγκρίθηκαν από όλα τα πολιτικά κόμματα. Απορρίφτηκε η πρόνοια των ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων που απαγορεύει την εκποίηση ακινήτων εάν έχει εξοφληθεί το 80% και αδυνατεί ο οφειλέτης να πληρώσει το οφειλόμενο ποσό.

Ενημέρωση για το κυπριακό

Η Ολομέλεια της Βουλής άρχισε την έκτακτη συνεδρία της με ψηφοφορία των Βουλευτών κατά πόσο θα ενημερωθεί η Βουλή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό σε κλειστή ή ανοιχτή συνεδρία. Οι βουλευτές αποφάσισαν με 47 ψήφους να γίνει κλειστή η συνεδρία στις 15/9 και 2 ψήφοι κατά.

Τροποποιήσεις

Οι τροποποιήσεις που ενσωματώθηκαν είναι του ΔΗΣΥ, η οποία προνοεί ότι ο αγοραστής παίρνει τίτλο ιδιοκτησίας μόνο εάν δεν έχει οφειλές σε: φόρο ακινήτων, τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας, τέλη δημοτικών και κοινοτικών αρχών καθώς και αποχετευτικά τέλη. 

Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκε με ομοφωνία η πρόνοια του ΔΗΚΟ όπου δίνεται δυνατότητα στον οφειλέτη να πληρώνει τα μεταβιβαστικά τέλη σε 12 δόσεις.

Παράλληλα, απορρίφθηκε με 25 ψήφους (24 εναντίον και μηδέν αποχές) η τροπολογία των ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων που απαγορεύει την εκποίηση ακινήτων εάν έχει εξοφληθεί το 80% και αδυνατεί ο οφειλέτης να πληρώσει το οφειλόμενο ποσό.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Σε τοποθέτηση του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί θετικά στο νομοσχέδιο και στους κανονισμούς και ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία εδώ και δύο χρόνια. «Αυτή η Κυβέρνηση έδειξε ότι όποτε θέλει μπορεί να προστατέψει τους μικροοφειλέτες- όχι μόνο τους developers. Χαιρετίζουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου και με τη συμβολή όλων καλυτέρευσε και θα καλύψει τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής επικρατούσε ένα μπάχαλο στην κτηματαγορά και το ζήτημα αυτό δεν έχει λήξει με το παρόν νομοσχέδιο. «Κρατάμε τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών ότι θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα της κτηματαγοράς», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι χαιρετίζει την τροποποίηση του ΔΗΚΟ για την πληρωμή τελών σε 12 ισόποσες δόσεις και σημείωσε ότι σημαντική είναι και η τροπολογία του ΔΗΣΥ που προνοεί ότι δεν θα δίνεται ο τίτλος στον αγοραστή εάν υπάρχουν οφειλές στο Δημόσιο και στις τοπικές αρχές. Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου ζήτησε διευκρινίσεις για την τροπολογία του ΑΚΕΛ. Υπάρχουν ίσως συνταγματικά κωλύματα, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει όλες τις τροπολογίες. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ενδεχομένως να έρθουμε πάλι εδώ και να δούμε το ζήτημα. «Δεν θα αφήσουμε τους αγοραστές εκτεθειμένους», επεσήμανε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης