Αξιοποιώντας τις χαλαρώσεις Χάσικου

Με στόχο την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας και την ενθάρρυνση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία, η Κυβέρνηση από το 2013 έχει εισαγάγει ένα σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων. Ουσιαστικά, πρόκειται για χαλαρώσεις και τα κίνητρα περιλαμβάνουν αύξηση του συντελεστή δόμησης συγκεκριμένων κατηγοριών αναπτύξεων σε καθορισμένες περιοχές και έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Σύμφωνα με την κυβερνητική φιλοσοφία, τα πολεοδομικά κίνητρα θεωρούνται ως ένα χρήσιμο εργαλείο στη φάση που περνά σήμερα ο τόπος, δεδομένου ότι δεν έχουν άμεσο οικονομικό κόστος για το Κράτος και μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προσπάθεια, νοουμένου ότι δεν δημιουργούν επιβαρύνσεις στο χώρο όπου αξιοποιούνται.

Έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος καταγράφει το  ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για το Σχέδιο τόσο από τον εμπορικό όσο και από τον τουριστικό τομέα για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο. 

Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 210 πολεοδομικές αιτήσεις, που αποσκοπούν στην αξιοποίηση του ανωτέρω αναφερόμενου Σχεδίου.  Οι 75 από τις εν λόγω αιτήσεις, αφορούν σε νέες αναπτύξεις ενώ, οι υπόλοιπες αφορούν προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενες αναπτύξεις. Παράλληλα, σημειώνει ότι από το σύνολο των υποβληθέντων αιτήσεων, έχουν εξετασθεί και εγκριθεί συνολικά 51 αιτήσεις, ενώ έχουν απορριφθεί 3 αιτήσεις.  Μάλιστα, από τις 51 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, οι 39 αφορούσαν νέες αιτήσεις και οι 12 προσθήκες σε υφιστάμενες οικοδομές (εκ των οποίων οι 41 αφορούσαν οικιστική και οι υπόλοιπες 10 αφορούσαν τουριστική ανάπτυξη).  

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι από το σύνολο των υπολοίπων 156 αιτήσεων, οι οποίες εκκρεμούν προς εξέταση, οι 36 αιτήσεις αφορούν νέες αναπτύξεις και οι υπόλοιπες αφορούν σε προσθηκομετατροπές σε ήδη υφιστάμενες οικοδομές (32 για οικιστική ανάπτυξη, 118 για τουριστική ανάπτυξη και 6 για αναψυχή ή μικτές αναπτύξεις).

Τέλος, ο Υπουργός σημειώνει ότι τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν αποκλειστικά σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ενώ, δεν συμπεριλαμβάνουν τυχόν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις Πολεοδομικές Αρχές του Δήμου Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα στοιχείο από τους ανωτέρω Δήμους.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας