Νέα έργα και στη Λάρνακα ύψους 64 εκατ. ευρώ

Νέα έργα ύψους 64 εκ. ευρώ εξήγγειλε για την πόλη και επαρχία Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνάντηση με φορείς της πόλης και της επαρχίας σήμερα στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας, είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί επί της δικής του διακυβέρνησης έργα ύψους 36.5 εκ ευρώ ενώ αυτήν την περίοδο εκτελούνται στην επαρχία Λάρνακας αναπτυξιακά έργα 70 εκατ. ευρώ, η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015.

Στόχος η Λάρνακα να απελευθερωθεί από τις αποθήκες πετρελαιοειδών
Διαβεβαίωσε ότι η διακυβέρνησή του θέλει να απαλλάξει την πόλη από το όνειδος των αποθηκών πετρελαιοειδών, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου με τη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων, με στόχο τη μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στο στόχο η ανάπτυξη του Λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας να επεκτείνεται στην εξυπηρέτηση των τουριστικών και εμπορικών λειτουργιών του λιμανιού αλλά και στην ανάπτυξη και κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μαρίνας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαρίθμησε τα όσα έκανε η Κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του κράτους. “Θέλουμε να απαλλάξουμε τη Λάρνακα από ένα βάρος που στην ουσία αποστερεί την τουριστική ανάπτυξη και αυτό είναι η επιβάρυνση της παραλιακής περιοχής της Λάρνακας στα ανατολικά με τις εταιρείες πετρελαίου, την επιβάρυνση της περιοχής ως ενεργειακού κέντρου. Όταν έγινε ήταν εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Όμως κάτω από τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει ο τουρισμός για την οικονομία του τόπου και την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης περιοχής, τερματίζεται η συνέχιση ενός απαράδεκτου φαινομένου”, είπε.

Ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου με τη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων. Στόχος είναι η μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων μέχρι το Γενάρη του 2017. Ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί κάποια παράταση, όμως οριστικά και αμετάκλητα το 2017 θα είναι ο χρόνος απελευθέρωσης της παραλίας για να μπορεί η Λάρνακα να προσδοκεί σε πραγματική ουσιαστική ανάπτυξη. Από πλευράς Πολεοδομίας, είπε, ολοκληρώνεται το αργότερο σε 12 μήνες ο σχεδιασμός όσον αφορά την αξιοποίηση του συγκεκριμένου παραλιακού μετώπου.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη μετακίνηση των αποθεμάτων του από τη Λάρνακα στο Βασιλικό.

Πολεοδομικές ζώνες στις Βρετανικές Βάσεις
Για τη δημιουργία πολεοδομικών ζωνών εντός των Βρετανικών Βάσεων, είπε ότι αυτό είναι κάτι που είχε ολοκληρωθεί με τη συμφωνία που πέτυχε η Κυβέρνηση το Γενάρη του 2014 ώστε να απελευθερωθούν σημαντικές περιοχές 200 τετραγωνικών χλμ που εξαιρούνται των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και πετυχαίνουμε έτσι την αξιοποίηση τους από τις διάφορες κοινότητες. Αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός αναμένεται να έχει οριστική κατάληξη το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου, είπε, οπότε και θα υποβληθούν οι τελικές εισηγήσεις αναφορικά με τη δημιουργία των πολεοδομικών ζωνών.


Επιτάχυνση διαδικασιών για μαρίνα Λάρνακας
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον εξ ανάγκης, όπως ανέφερε, τερματισμό της προσφοράς για ανάπτυξη του Λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, θέμα που τον λυπεί, είπε, ιδιαίτερα.

Διαβεβαίωσε ότι ο στόχος παραμένει αμετάβλητος. “Δεν είμαι εδώ για να αποδώσω ευθύνες αλλά δεν μπορεί και την ίδια ώρα να αναλάβω ευθύνες”, είπε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι από το 2012 που αδειοδοτήθηκε το έργο, έχουν δοθεί στους επιτυχόντες συνολικά 21 αναβολές, δέκα επί της παρούσης Κυβέρνησης, μάλιστα με αυστηρή τη δήλωση ότι είναι η τελευταία κάθε φορά παράταση. Ανέφερε ότι μετά τον τερματισμό, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για επανασχεδιασμό. Το Σεπτέμβρη υπολογίζεται να γίνει σύνοδος ενδιαφερόμενων επενδυτών “για να ακουστούν απόψεις για νέους σχεδιασμούς, μέσα στις αρχές του Γενάρη θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλων και είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα προκηρυχθούν και οι νέες προσφορές έτσι ώστε το συντομότερο να αρχίσει.”

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αξιοποίηση του χώρου της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους με στόχο, ύστερα από μελέτη του Πανεπιστημίου, τη στέγαση πανεπιστημιακών σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου και δεύτερον, δημιουργία εθνικού πάρκου, έτσι ώστε η Λάρνακα να μπορεί να παινεύεται για την ύπαρξη ενός απόλυτα συμβατού με τις περιβαλλοντικές ανάγκες, Πάρκου.

Χαιρέτισε την απόφαση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας που θα στοχεύει  στην ανάπτυξη ακαδημαϊκών και τεχνικών προγραμμάτων σπουδών, που αφορούν στον ευρύτερο χώρο της Ναυτιλίας. Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ιδιωτικών φορέων που έχουν προχωρήσει στην ίδρυση της συγκεκριμένης Σχολής.

Το συνολικό κόστος των νέων έργων που εξήγγειλε σήμερα ανέρχεται στα  64 εκ ευρώ, ανέφερε.

Αναλυτικά:

Για το Δήμο Λάρνακας, ο Πρόεδρος είπε ότι θα γίνουν έργα προστασίας της παραλίας στην περιοχή Λάρνακας- Ορόκλινης-Πύλας (1η Φάση) με την κατασκευή 5 κυματοθραυστών, συνολικού κόστους €4.7 εκ. Επίσης ανέφερε ότι έχει ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου για μείωση της συνεισφοράς του Δήμου από 50% σε 25% και παραχώρηση περιόδου χάριτος δύο ετών για έναρξη της αποπληρωμής της συνεισφοράς του και αποπληρωμή σε περίοδο 10 ετών.

Προγραμματίζεται η ανέγερση νέου Δημοτικού σε αντικατάσταση του A’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου, συνολικού κόστους €3.6 εκ, η ανάπλαση της περιοχής Αγίου Ιωάννη συνολικού κόστους €5 εκ, η βελτίωση του Αλιευτικού Καταφυγίου Λάρνακας για επίλυση του διαχρονικού προβλήματος πρόσχωσης, συνολικού κόστους €2 εκ ενώ το πρόγραμμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Επαρχίας Λάρνακας από Παραλία Φοινικούδων - Πιαλέ Πασιά - μέχρι παραλία Μακένζι θα στοιχίσει €1.5 εκ.

Επίσης η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων των Εξωτερικών Ιατρείων Δημητρίου θα στοιχίσει €250 χιλιάδες ενώ στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με το Δήμο Λάρνακας θα συμβάλει ώστε κατά την αξιολόγηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν θα συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, η ανέγερση της Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς κόστους 5.5 εκ. Ευρώ, το Πολυδύναμο Πολυπολιτισμικό Κοινοτικό και Αθλητικό Κέντρο κόστους 3.5 εκ. ευρώ και η ανάπτυξη Πρασίνου με την Παρόδια φύτευση και Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και των Εσωτερικών Αυλών κόστους 800 χιλ.

Εντός του Σεπτεμβρίου, θα προκηρυχθεί και η προσφορά για την ετοιμασία Διαχειριστικού Σχεδίου Προστασίας της Αλυκής της Λάρνακας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού θα προωθηθούν έργα για ανάδειξη, προστασία και διαχείριση  της Αλυκής. Στόχος είναι η ανάδειξη και σύνδεση του βιότοπου με την πόλη της Λάρνακας, δημιουργώντας δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων περιμετρικά της αλυκής.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Δήμου Λάρνακας για δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου Αλυκών, εξετάζεται πιθανή χρηματοδότηση μέσω Διεθνούς Περιβαλλοντικού Οργανισμού στον οποίο η χώρα μας κατέστη μέλος μόλις τον περασμένο μήνα.

Επίσης, με στόχο την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού στη Λάρνακα προχωρούμε στη δημιουργία τεχνητού υφάλου. Αφού προηγηθεί μελέτη για τη χωροθέτηση και την κατασκευή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στις αρχές του 2016 με υπολογιζόμενο κόστος 300 χιλιάδων, ανακοίνωσε.

Για το Δήμο Δρομολαξιάς/Μενεού θα γίνει βελτίωση δρόμου Μενεού - Κιτίου – Μαζωτού Τμήμα Κιτίου – Μαζωτού, συνολικού κόστους €5.8 εκ, ανακατασκευή του Κοινοτικού Πάρκου «ΚΑΜΕΙΡΟΣ» ως αντισταθμιστικό έργο για την ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συνολικού κόστους €233.000.

Για το Δήμο Αραδίππου, ο Πρόεδρος εξήγγειλε κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου με στόχο την προστασία της περιοχής από τις πλημμύρες και κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού, συνολικού κόστους €12 εκ., ανάπλαση υφιστάμενων οδών στο κέντρο της Αραδίππου (Λεωφ. Μακαρίου Γ΄), συνολικού κόστους €2 εκ, κατασκευή δύο αιθουσών πολλαπλής χρήσης, μία στο Πρώτο Δημοτικό σχολείο και μία στο Τρίτο Δημοτικό σχολείο Αραδίππου, συνολικού κόστους €500 χιλιάδων και αναβάθμιση του θεάτρου του Λυκείου Αραδίππου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου, συνολικού κόστους €200 χιλιάδων.

Για το Δήμο Αθηένου, ανακοίνωσε την ανέγερση νέου Δημοτικού σε αντικατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, συνολικού κόστους €3.5 εκ., ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας, συνολικού κόστους €1.1 εκ., αποκατάσταση της παλαιάς αγοράς με μετατροπή της σε πολυλειτουργικό πολιτιστικό κέντρο, με συνολικό κόστος €2 εκ. Ευρώ και αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αθηένου συνολικού κόστους €300 χιλιάδων.

Προγραμματίζονται επίσης εκτέλεση χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή του δικτύου της νέας Βιομηχανικής Ζώνης Αθηένου, συνολικού κόστους 500 χιλ. Ευρώ.

Για το Δήμο Λευκάρων, ο Πρόεδρος εξήγγειλε την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο Δήμο Λευκάρων (Α΄φάση), συνολικού κόστους 1 εκ Ευρώ.

Για κοινότητες, ο Πρόεδρος εξήγγειλε τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Ορόκλινης (Β΄φάση), συνολικού κόστους 1.2 εκ Ευρώ, την προστασία παραλίας με την κατασκευή 6 κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών, συνολικού κόστους €5εκ.

Στα πλαίσια ενίσχυσης και σε κοινότητες που έχουν κάποια απόσταση από τα αστικά κέντρα αισθήματος ασφάλειας αποφασίστηκε η δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού στο Ζύγι αναπαλαιώνοντας το Διοικητήριο στο Στρατόπεδο Ν. Ιωάννου.

Επίσης είπε ότι εντός του 2015 θα λειτουργήσει οριστικά και ο σταθμός ασθενοφόρων στην Ορόκλινη ενώ αποφασίστηκε η ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού, συνολικού κόστους 1.9 εκ Ευρώ.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι επειδή ακούγονται φωνές πως ενώ το λιμάνι της Λάρνακας είναι για εμπορικούς, τουριστικούς ή άλλους σκοπούς, τάχα η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να το μετατρέψει σε βιομηχανικό. “Είναι ήδη ειλημμένη απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ότι εκτός από βιομηχανικό, η μόνη χρήση που μπορεί να γίνει για το λιμάνι είναι η τουριστική, η εμπορική, η διαμετακόμιση και σε συσχετισμό και συνδυασμό με τη μαρίνα Λάρνακας. Συνεπώς, τα όσα λέγονται είναι και αστήρικτα και αδικαιολόγητα,” σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί επί της παρούσας διακυβέρνησης στην επαρχία της Λάρνακας έργα ύψους 36.5 εκ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο, είπε, στην επαρχία Λάρνακας εκτελούνται αναπτυξιακά έργα 70 εκ ευρώ και αφορούν έργα των οποίων η υλοποίηση έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015.

Ενδεικτικά ανέφερε την Επέκταση Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας συνολικού κόστους €23.7 εκ., την Ανάπλαση Παραδοσιακού Πυρήνα Κιτίου συνολικού κόστους €2.6 εκ., την ολοκλήρωση της Ανέγερσης Δημοτικού Σχολείου Τρούλλων συνολικού κόστους €3.1 εκ, τη βελτίωση-Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Καλογεράς συνολικού κόστους €1.4 εκ καθώς και τη διαμόρφωση παραλιακού πεζόδρομου/ποδηλατοδρόμου στα Περβόλια συνολικού κόστους €1.2 εκ., την αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Λάρνακας – Αμμοχώστου συνολικού κόστους €21.3 εκ., την  κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου και συναφών εργασιών συνολικού κόστους € 5.6 εκ.

Σημειώνεται πως μέσω του Προϋπολογισμού Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιούνται διάφορα έργα συνολικού ύψους €6.5εκ σε αριθμό κοινοτήτων της Επαρχίας Λάρνακας όπως το “Πολυδύναμο Κέντρο Λευκάρων» συνολικού κόστους €2.2 εκ, η ανέγερση αίθουσας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Κοινότητα Περβόλια συνολικού κόστους €1 εκ., η διαμόρφωση δρόμων και πλατείας στην Κοινότητα Κόρνου συνολικού κόστους €833 χιλιάδων, η ανάπλαση πλατείας στην Καλαβασό, συνολικού κόστους €754 χιλιάδων ενώ υλοποιούνται μικρότερα έργα σε αριθμό άλλων Κοινοτήτων όπως πλατείες, μουσεία, πολυκέντρα νεότητας, πολιτιστικά κέντρα κ.λ.π.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από επιτυχή διαπραγμάτευση του Υπουργού Εσωτερικών, για σημαντική μείωση της μονάδας απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Κόσης, από 75 ευρώ αρχικά, σήμερα σε 39,90 ευρώ, είναι μια σημαντική εξαγγελία που βοηθά στο αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ευάλωτες οικογένειες.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης