ΕΤΕΚ: Το Design and Build δεν είναι λύση για κάθε έργο

Η μέθοδος Μελέτη-Κατασκευή (Design and Build), η οποία υιοθετείται εσχάτως με περισσή –δυστυχώς- ευκολία από τις κρατικές υπηρεσίες, με την επίκληση διαφόρων λόγων που σχετίζονται με την ταχύτητα υλοποίησης των έργων και το κόστος, βρίσκει το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου κάθετα αντίθετο για συγκεκριμένους τύπους έργων.

Με αφορμή την προώθηση προς υλοποίηση κρατικών έργων με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή (Design and Build), όπως είναι το έργο της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, τα έργα που προωθούνται για επέκταση κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες και δικαστήρια και η προωθούμενη κατασκευή τοπικών αστυνομικών και πυροσβεστικών σταθμών, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι η επιλογή της κατάλληλης, για την κάθε περίπτωση, μεθόδου υλοποίησης αναπτυξιακών έργων καθορίζει σε σημαντικό βαθμό, μεταξύ άλλων, την ποιότητα του σχεδιασμού και της κατασκευής των έργων αυτών. Έχει, επίσης, σημαντικές οικονομικές διαστάσεις και, ως εκ τούτου, είναι στενά συνυφασμένη με το δημόσιο συμφέρον.

Το Επιμελητήριο θέλει να υπογραμμίσει πως, η εν λόγω μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έργων όπου η ποιότητα στον σχεδιασμό αποτελεί εξόχως σημαντική παράμετρο, αφού ο κατασκευαστής καθοδηγείται από το κόστος, η μείωση του οποίου υπερισχύει της ανάγκης για εξασφάλιση υψηλών σχεδιαστικών προδιαγραφών (design standards).

Επίσης, με τη μέθοδο design and build, η επιλογή σε σχέση με τις σχεδιαστικές λύσεις είναι, εκ των πραγμάτων, περιορισμένη με αποτέλεσμα να καταργείται ο απαραίτητος, για συγκεκριμένης φύσης έργα, ανταγωνισμός. Για έργα συνήθους δυσκολίας και απαιτήσεων σχεδιασμού θα πρέπει να υιοθετηθούν ταχείες και αξιόπιστες, αντικειμενικές και διάφανες διαδικασίες επιλογής των συμβούλων μελετητών.

Για τους πιο πάνω λόγους, το ΕΤΕΚ θεωρεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και καθίσταται πλέον αναγκαίος ο καθορισμός κρατικής πολιτικής για την επιλογή κατάλληλου, ανά περίπτωση, τρόπου υλοποίησης δημοσίων έργων καθώς και ο έγκαιρος προγραμματισμός των κρατικών κτιριακών αναγκών.

Προτείνει επίσης  τη δημιουργία ομάδας εργασίας, στην οποία είναι πρόθυμο να συμμετέχει, μαζί με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, την Αρμόδια Αρχή Συμβάσεων και άλλους κρατικούς φορείς που υλοποιούν δημόσια έργα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών