Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Τέλος πριν αρχίσει το ενοίκιο αντί υποθήκη

Ασύμφορο είναι το κόστος για την εφαρμογή του μοντέλου «ενοίκιο αντί υποθήκη», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) Χαράλαμπο Πετρίδη.
 
Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι το Σχέδιο αυτό μπήκε στο συρτάρι κι αντ’ αυτού θα προχωρήσουν με την εφαρμογή ενός σχεδίου επιδότησης των τόκων για τους χαμηλά αμειβόμενους. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ΚΟΑΓ έχει έτοιμο το πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου και είναι έτοιμο προς υλοποίηση, ωστόσο αναμένουν από τη Βουλή την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες. 
 
Διευκρίνισε ότι για να μπορέσει κάποιος να υποβάλει αίτηση στον ΚΟΑΓ θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξαντλήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανείου του, τις διαδικασίες διαμεσολάβησης ενώπιον του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και τις διαδικασίες που καθορίζει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «ενοίκιο αντί υποθήκη» βασιζόταν στο ιρλανδικό μοντέλο που προνοούσε ότι ο Οργανισμός θα αγόραζε την κατοικία και ο ιδιοκτήτης της θα μετατρεπόταν σε ενοικιαστή. Δηλαδή, αυτός που είχε το δάνειο θα συνέχιζε να διαμένει στην κατοικία και να πληρώνει όσα μπορεί, υπό μορφή δανείου, στο κράτος. Μελλοντικά, θα μπορούσε να αγοράσει το υπόλοιπο χρέος και να γίνει ξανά ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε στο InBusinessNews ότι οι σχεδιασμοί αυτοί άλλαξαν, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τόσα κεφάλαια. «Αντ’ αυτού, ο ΚΟΑΓ, μέσα από προσωπικά σχέδια αποπληρωμών, θα προβαίνει στην επιδότηση της προβλεπόμενης δόσης που καταβάλλει ο οφειλέτης σε ποσοστό που θα είναι ίσο με το 4% του δανείου (το ποσοστό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα) μέχρι το δάνειο να γίνει βιώσιμο. Θα υπάρχουν αρκετά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και το ιστορικό του δανειολήπτη».

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα αποπληρωμής:

-    Θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος στη Δημοκρατία ή να διαμένει νόμιμα τα τελευταία 5 χρόνια.

-    Η κατοικία ή το διαμέρισμά του θα πρέπει να είναι με εκτιμημένη αγοραία αξία έως €250.000. 

-    Η ελάχιστη περίοδος μόνιμης διαμονής του στην κατοικία ή στο διαμέρισμα θα πρέπει να είναι πέραν των 3 ετών.

-     Το ετήσιο εισόδημα του αιτητή δεν πρέπει να ξεπερνά τις €13.000 ή τις €22.000 αν είναι παντρεμένος.

-     Οι καταθέσεις του σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να είναι έως €10.000 αν είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έως €15.000 αν είναι άνω των 60 ετών. 

-    Η αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €100.000 και δεν θα έχει μεταβιβάσει περιουσία ανάλογης αξίας την τελευταία τριετία. 

Ρόλος του ΚΟΑΓ, κατέληξε, είναι η στήριξη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας, που είναι μέτρια και χαμηλά αμειβόμενοι, οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια που αφορούν στην πρώτη και μοναδική κατοικία τους. 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης