Ιούνιο η σύμβαση για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας

Τον Ιούνιο αναμένεται να υπογραφεί η τελική σύμβαση για την υλοποίηση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, όπως προκύπτει από την ενημέρωση, η οποία υπήρξε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Συγκοινωνιών στην οποία συζητήθηκε το όλο θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου, εφόσον υπάρξει συμφωνία και υπογραφεί η σύμβαση τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για υλοποίηση της ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης επανέλαβε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εργαζομένων και να υπάρξει κατάληξη για αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

«Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα εντός του προσεχούς μήνα, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία Ζήνων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους κύριους όρους της συμφωνίας», δήλωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση, η οποία αφορά τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών τόσο στο Λιμάνι όσο και στη Μαρίνα της Λάρνακας, έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η οποία θα προέρχεται από ίδιους πόρους. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε παράλληλα ότι, σε ενδεχόμενη συμφωνία, θα περιληφθούν όροι, οι οποίοι να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περίπτωση που η Κοινοπραξία Ζήνων δεν προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της, εντός του χρονικού πλαισίου που θα τεθεί.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του έργου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι σε περίπτωση, που επέλθει συμφωνία για τους βασικούς όρους, θα απαιτηθούν 2 με 2 1/2 μήνες για την ολοκλήρωση κάποιων αναγκαίων επί μέρους συμφωνιών. Αν όλα πάνε κατ' ευχή, σημείωσε, το έργο θα ξεκινήσει εντός των καλοκαιρινών μηνών.

Σε ό,τι αφορά το επίκεντρο των υπηρεσιών που θα προσφέρει το Λιμάνι της Λάρνακας , ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι σε αυτές θα περιλαμβάνεται κυρίως, η εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων  και επιβατικής κίνησης ενώ ως προς τη Μαρίνα, στόχος είναι η αναβάθμιση της.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για το θέμα της χερσαίας ανάπτυξης, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Κοινοπραξίας να την υλοποιήσει. Ξεκαθάρισε δε, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι στο συμβόλαιο, οι οποίοι προνοούν ότι σε περίπτωση που η χερσαία ανάπτυξη δεν προχωρήσει σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, η γη θα επιστραφεί στο κράτος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου