Ακίνητα: Τα deals στα χρόνια της κρίσης

Καταγραφή όλων των πράξεων που έγιναν στον τομέα των ακινήτων αναφορικά με μεγάλα έργα και δη εμπορικά κτήρια πραγματοποιεί μέσω μελέτης του το γραφείο εκτιμήσεων και παροχής εξειδικευμένων συμβουλών για ακίνητα Δανός.

Πιο ειδικά στην έρευνα του γραφείου Δανός καταγράφονται όλες οι πράξεις που έγιναν κατά τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας έτσι πως η κρίση και η πτώση στα ακίνητα αποτέλεσε αφενός ευκαιρία για ξένες επενδύσεις και αφετέρου κίνητρο για απομόχλευση εκ μέρους κυπριακών εταιρειών που για χρόνια επένδυσαν σε κτήρια.  

Σημειώνεται ότι η έρευνα αναφέρεται τόσο σε πράξεις που αφορούν κτήρια που αγόρασαν κυρίως ξένες εταιρείες, ταμεία ή επενδυτές καθώς σε χώρους όπως οι εγκαταστάσεις των Halliburton Schlumberger στη Λάρνακα.

Τα έργα που άλλαξαν χέρια
Καταγράφονται πολλές περιπτώσεις πωλήσεων κτηρίων στη λίστα που κατάρτισε το γραφείο Δανός, αν και για ορισμένες από τις πράξεις οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως κτήρια με γραφειακούς χώρους, ενώ σημαντικές συμφωνίες έγιναν και για ξενοδοχειακές μονάδες. 

President: Αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στην Κύπρο και είναι δημιούργημα της εταιρείας Rotos Developers. Αγοράστηκε από τη Wargaming για 20 εκατ. ευρώ, ενώ στο President η εταιρεία online παιχνιδιών θα στεγάσει το αρχηγείο της για τις παγκόσμιες εργασίες της.

Kimon Project: Το εν λόγω project σχεδιάστηκε από την οικογένεια Λευκαρίτη και πωλήθηκε σε Ρώσους επενδυτές έναντι του ποσού των 24 εκατ. ευρώ. Το πολυώροφο κτήριο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, πολυτελή διαμερίσματα και αξία του όταν ολοκληρωθεί υπολογίζεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

City Link: Το εν λόγω κτήριο βρίσκεται στη λεωφόρο Αρμενίας στη Λευκωσία, πωλήθηκε έναντι 5,1 εκατ. ευρώ. Αγοραστής του κτηρίου η Πρεσβεία του Κουβέιτ, ενώ στο κτήριο ήταν και προηγουμένως η βάση της Πρεσβείας υπό το καθεστώς ενοικίου.

Alexander the Great: Το ξενοδοχείο στην Πάφο που μέχρι πρότινος ανήκε στον όμιλο Kanika, πωλήθηκε σε Ρώσους επενδυτές αν και βρίσκεται υπό τη διαχείριση μέσω ειδικής συμφωνίας από την κυπριακή εταιρεία.

Amathus Hotel: Το ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού πωλήθηκε κατά 75% σε Ρώσους αγοραστές έαντι 71 εκατ. ευρώ.

Le Meridien: Το ξενοδοχείο που επίσης βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού πώλησε το 50% έναντι 90 εκατ. ευρώ επίσης σε Ρώσους επενδυτές.

Kanika International Business Centre: Το πολυτελές project γραφειακών χώρων πωλήθηκε σε Ρώσους αγοραστές που έχουν ιδιαίτερη προτίμηση για επενδύσεις ακίνητα. Ο ρωσικός όμιλος ονομάζεται Bystema Holdings.

Τριώροφο κτήριο στη λεωφόρο Ανδρέα Αβρααμίδη πωλήθηκε έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Για δύο κτήρια, τα οποία η εταιρεία Cyfield πούλησε σε βελγικό, επενδυτικό ταμείο κάνει λόγο η έρευνα του γραφείου Δανός. Τα δύο κτήρια τα οποία φιλοξενούν γραφειακούς χώρους βρίσκονται στη λεωφόρο Λεμεσού στη Λευκωσία και το αντίτιμο της πράξης ήταν 3,7 και 7,4 εκατ. αντίστοιχα.

Κτήριο που στεγάζει γραφείο στα λεωφόρο Λεμεσού στη Λευκωσία πωλήθηκε έναντι 4 εκατ. ευρώ.

Τεμάχιο γης της Chapo: Σε συμφωνία για πώληση τεμαχίου γης στη Λεμεσό με επενδυτές από τον Λίβανο προχώρησε η εταιρεία Chapo. Το εν λόγω κομμάτι γης είναι εμβαδού 2,500 τ.μ. και πωλήθηκε για 4,8 εκατ. ευρώ.

Άλλες πράξεις στις οποίες αναφέρεται η έρευνα του γραφείου Δανός αφορά κτήρια που πούλησαν οι εταιρείες PwC, Leptos, Athienitis, Tofarco και ο όμιλος Σιακόλα. Την ίδια στιγμή η έρευνα κάνει λόγο για τη μεταστέγαση σε νέα καινούργια κτήρια από τις ασφαλιστικές εταιρείες CNP και Trust, τον διεθνή οίκο υπηρεσιών EY αλλά και στα πλάνα για μεταφορά σε νέους χώρους από τις εταιρείες IBL, της USB αλλά και του ΚΟΤ.  

Πάντως, η έρευνα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις εγκαταστάσεις για εργασίες που απέκτησαν πολυεθνικές εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας, όπως η Halliburton και η Schlumberger.

Δειτε Επισης

Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte