Το master plan 16 εκατ. της Αγίας Νάπας

Με τρία σενάρια που κυμαίνονται από 11 εκατ. ευρώ το πιο οικονομικό, εώς 16 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Αγίας Νάπας υπέβαλε στο Τμήμα Πολεοδομίας την πρώτη του πρόταση για ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας στοχεύει στην ανάδειξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος με γνώμονα την επαναφορά της παράδοσης, την απόκτηση συγκεκριμένης ταυτότητας και συγκεκριμένου χαρακτήρα. 

Ανάμεσα στα έργα που προτείνονται είναι η αναβάθμιση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού ως σημαντικό σημείο αναφοράς στοχεύοντας σε νέες τουριστικές αγορές και άνοιγμα νέων επιχειρήσεων (πχ θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, καταστήματα με ειδικευμένα είδη), η δημιουργία ενός καθολικά προσβάσιμου με πλήρη περιβαλλοντικό χαρακτήρα κέντρου, με πλήρη βελτίωση των υποδομών και με έμφαση στη διαμόρφωση διαδρομών και δημιουργία θεματικού πολυλειτουργικού πάρκου με ταυτόχρονη δημιουργία Κέντρου Αυτισμού, στοχεύοντας έτσι σε νέες αγορές.

Tα έργα που προτείνονται:

1.Αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή Μεσαιωνικού Μοναστηρίου Αγίας Νάπας €1.500.000

Όραμα και βασικός στόχος, η μετατροπή του μοναστηριού σε Μουσείο σύγχρονων Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και κέντρο ερευνών και μελετών που θα εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα τους νέους, θα αναδεικνύει και προβάλλει την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου διεθνώς και θα προσελκύει ερευνητές και επισκέπτες. Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση-ανάδειξη και προβολή του Μοναστηριού και μετατροπή του σε Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. 

2.Καθολικά προσβάσιμο και περιβαλλοντικό κέντρο (Αγίας Μαύρης, Τεύκρου Ανθία, Γ.Παππουλή, Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Μπελογιάννη, Γιάννη Ρίτσου, Γρηγ. Αυξεντίου) €4 500.000

Περιλαμβάνονται: 

-έργα ανάδειξης εισόδων προς το κέντρο (τοπιοτεχνήσεις με σημάνσεις, φωταγώγηση και χρήση επιλεγμένων χρωμάτων και υλικών)

-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για βελτίωση προσβασιμότητας (διαμόρφωση νέας διατομής οδικού δικτύου, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, μονοδρομήσεις, ένταξη δικτύου ποδηλατοδρόμου, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, προσβασιμότητα ΑμεΑ, διευκολύνσεις πεζών)

-δημιουργία πλατειών για υπαίθριες εκδηλώσεις / δράσεις

3. Αστικό πολυλειτουργικό πάρκο και πρότυπο κέντρο αυτισμού €3.000.000

4. Eco Destination (υπόγειοι κάδοι συλλογής σκυβάλων, μηδενική παραγωγή αποβλήτων) €500.000

Ο ολοκληρωμένος περιβαλλοντικός σχεδιασμός περιλαμβάνει: (α) προγράμματα μηδενικής παραγωγής αποβλήτων σε επίπεδο Δήμου, (β) αύξηση της συμμετοχής στην ανακύκλωση, (γ) κίνητρα για πιστοποίηση των επιχειρήσεων με σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, (δ) εκμηδενισμό της οπτικής ρύπανσης, (ε) αύξηση του συντελεστή πρασίνου ανά κάτοικο μέσω του προγράμματος «Γίνε ανάδοχος ενός δέντρου», (στ) εφαρμογή λαμπτήρων νέας τεχνολογίας (π.χ με χρήση φωτοβολταϊκών ή LED) σε δημόσιους δρόμους, (ζ) τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε δημόσια κτήρια, (η) λειτουργία καταστημάτων ενοικίασης ποδηλάτων (θ) δυνατότητα εφαρμογής της πολιτικής Car to Go στην ΕΑΠ, (ι) δυνατότητα ορθολογιστικής διαχείρισης αποβλήτων, (κ) έλεγχο και καταγραφή της ποιότητας αέρα, (λ) καθολικά προσβάσιμο κέντρο με περιπατητικούς διαδρόμους κλπ

5. Επαναφορά παραδοσιακού χαρακτήρα κέντρου: έργα αναβάθμισης προσόψεων κτηρίων, στοχευμένη επανάχρηση εγκατελειμμένων υποστατικών (δημιουργία παραδοσιακών καταστημάτων, παραδοσιακών ταβέρνων,δημιουργία κέντρου ιστορίας, αίθουσας προβολών, μουσείου λαικής τέχνης), κίνητρα για προσέλκυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και καλλιτεχνών €2.000.000

6. Έργα Βελτίωσης Προσβασιμότητας Δρόμων Σύνδεσης Κέντρου με Παραλιακό Μέτωπο (Οδοί Καταλυμάτων, Κένεντυ, Αγ. Μαύρης και Διονυσίου Σολωμού) €1.000.000

7. Εξωραϊσμός υφιστάμενων ελεύθερων χώρων (δημιουργία πλατεία αγρότη, φιλοτέχνηση μνημείου Πρώτου Αγιαναπίτη) €500. 000

8. Ανέγερση Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού Επαρχίας Αμμοχώστου €1.000.000

9. Ανέγερση/δημιουργία πρότυπου δημοτικού κτηρίου υψηλής ποιότητας, πολλαπλών κοινωνικών και πολιτιστικών χρήσεων €5.000.000

10. Διαμόρφωση θεματικού αστικού πάρκου/ Δημοτικού κήπου €1.500.000

Η περιοχή δυτικά του κέντρου συνίσταται από κρατική γη και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός δημοτικού πάρκου μέσω του οποίου θα διατυπώνεται μια ολοκληρωμένη πρόταση σχεδιασμού εμπλουτίζοντας το δίκτυο πρασίνου στην πόλη. Η περιοχή συνορεύει στα ανατολικά με την οδό Γιάννη Ρίτσου, στα Βόρεια με την οδό Τέυκρου Ανθία και στα δυτικά προεκτείνεται μέχρι το δρόμο Αγίας Νάπας-Ξυλοφάγου. 

Οι χρήσεις θα περιλαμβάνουν:
    Δεντρόκηπο όπου θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα ανάδοχος δέντρου. Στον χώρο αυτό ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να φυτεύει το δικό του δέντρο.
    Δίκτυο διαδρομών και πλατειών σε γεωμετρικό και ελεύθερο στυλ.
    Τέσσερις διαμορφωμένες εισόδους με χώρους στάθμευσης.
    Διαμόρφωση υπηρεσιών πάρκου με χώρο υγιεινής και περίπτερο.
    Εκδρομικό χώρο, λίμνη, άλλες υδάτινες διαμορφώσεις, παιδότοπο.
    Υπαίθρια καθιστικά και χώρους ξεκούρασης και εμπλουτισμό της φυσικής βλάστησης.


11.Ανάδειξη παραδοσιακής μάντρας του Κίτση €500.000

Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της περιοχής, τη δημιουργία νέου πόλου έλξης επισκεπτών και την επιμόρφωση για τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής, δίνοντας σημείο αναφοράς στο παρελθόν σε μια πόλη που άλλαξε ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. 
 Το συγκρότημα αποτελείται από κτήριο καφενείου, μουσείο και εργαστήριο παραδοσιακών επαγγελμάτων, χώροι που θα μπορούσαν να δοθούν σε νέους καλλιτέχνες (καλλιτεχνούπολη), τεχνίτες, χειροτέχνες. Πέρα από τους κλειστούς χώρους προτείνεται η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου που συνδέει τα πιο πάνω κτίσματα και λειτουργίες. Από τον υπαίθριο χώρο υπάρχει απρόσκοπτη θέα της κοινότητας μέχρι την θάλασσα. 

12.Καθολικά προσβάσιμο και περιβαλλοντικό κέντρο (οδοί Ελευθερίας, Δημήτρη Λιπέρτη, Γρηγόρη Αυξεντίου, τμήμα Τευκρου Ανθία, Άρη Βελουχιώτη, Μπελογιάννη) €3.000.000

 

Σενάρια Υλοποίησης του Σχεδιασμού με δράσεις σε σειρά προτεραιότητας:

ΣΕΝΑΡΙΑ

    ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

1

1,2,3,4,5,6,7,11  

€11.500.000    

2016-2020

2

1,2,4,5,6,7,8,9,10,11    

€16.000.000    

2016-2020

3

1,4,5,6,7,8,9,11,12    

€13.000.000    

2016-2020

 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι