Διαφωνίες στην επέκταση του The Mall of Cyprus

Την ένσταση του για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για επέκταση του The Mall of Cyprus κατέθεσε στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων ο Δήμος Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η ένσταση αφορά την αίτηση της εταιρείας ITTL Trade Tourism & Leisure Park (ΛΕΥ/1486/2013) για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση για επέκταση σε εμπορικό κέντρο σύνθετου τύπου (ΤHE MALL OF CYPRUS) στο Στρόβολο.

Κατά τη διαδικασία εξέτασης της πιο πάνω αίτησης στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014, ο Δήμος Λευκωσίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην αδειοδότηση και υλοποίηση της ανάπτυξης.

Οι λόγοι της ένστασης, συνοψίζονται σε τρία σημεία. Πρώτον, η αδειοδότηση της εν λόγω ανάπτυξης θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Αστικού Κέντρου της Λευκωσίας και έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Γενικής Στρατηγικής του Τοπικού Σχεδίου.

Δεύτερον, η ανάπτυξη αυτή δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια του άρθρου 19 παράγραφος (1) τα οποία προβλέπονται στους Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Παρεκκλίσεις) Κανονισμοί του 1999 (ΚΔΠ 309/99) και τρίτον, οι μελέτες εμπορικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων πάσχουν σε βαθμό που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η πρόσφατη καταγραφή οικονομικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης, αναφέρει η ανακοίνωση, έδειξε ότι το Αστικό Κέντρο και οι επιχειρήσεις του βρίσκονται σε τελικό στάδιο καταστροφής, κάτι που δημιουργεί σοβαρές ευθύνες για τον Δήμο, αλλά κυρίως για την πολιτεία να ανακόψει αυτή την πορεία και όχι να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

“Η παραχώρηση μια τέτοιας άδειας θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για το κέντρο της Λευκωσίας. Επιπρόσθετα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Δήμος θεωρεί ότι η πολιτική αποκέντρωσης που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες, χωρίς την απαιτούμενη αύξηση πληθυσμού, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην πόλη.

Ο Δήμος αναφέρει ότι υπάρχουν σε προσφορά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων την ώρα που δεν υπάρχει ισόποση ζήτηση. Κατ’ επέκταση, η όποια κρατική παρέμβαση πρέπει να εστιάζεται στην εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή επιβάλλεται να τεθεί ως προτεραιότητα η αξιοποίηση των υφιστάμενων κενών εμπορικών χρήσεων και υποστατικών παρέχοντας οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ως Δήμος δεν τοποθετούμαστε εναντίον της περιφερειακής ανάπτυξης, ούτε εναντίον νέων επενδύσεων, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτές είναι πραγματικά επιπρόσθετες και όχι ανταγωνιστικές προς το σύνολο του αστικού συγκροτήματος και το σύνολο του επιχειρηματικού εμπορικού κόσμου.

Ο Δήμος θεωρεί ότι μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης επιβάλλεται να προβλέπει αντισταθμιστικά μέτρα σε υφιστάμενες περιοχές ή και χρήσεις που επιτρέπουν σε αυτές τις περιοχές να ανταγωνιστούν νέες.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Λευκωσίας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη χρήση του Mall αδειοδοτήθηκε για να παρέχει χρήσεις που είναι συναφείς με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου ώστε να προσφέρονται οι σχετικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις στους εργαζόμενους και το προσωπικό του νοσοκομείου. " Το νοσοκομείο έχει εδώ και χρόνια λειτουργήσει στην τελική του μορφή. Τι έχει αλλάξει σήμερα; Γιατί χρειάζονται οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νοσοκομείου επιπρόσθετες υπηρεσίες;", αναφέρει ο Δήμος.

Τέλος, αναφέρει ότι ένας από τους όρους χορήγησης της πρώτης κατά παρέκκλιση Πολεοδομικής Άδειας για ανέγερση του Mall είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να θεωρείται ως τελική σε ότι αφορά το μέγεθος και την έκταση της. "Αυτή ήταν η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των αιτητών και του Κράτους για να συμφωνήσει το Κράτος στην κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση της επένδυσης. Θεωρείται αδιανόητο και λανθασμένο το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ και συζητούμε την πιθανότητα αλλαγής αυτής της συμφωνίας διότι αν θα συζητήσουμε αυτή την αλλαγή πρέπει να συζητηθεί εκ νέου και η πρώτη συμφωνία", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Δειτε Επισης

Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους