Τονωτική ένεση η αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς

Αύξηση 18% σημείωσαν τα πωλητήρια έγγραφα σε αλλοδαπούς τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014 σε σχέση με το 2013 σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την Πάφο. Όπως αναφέρει το οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας, το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα κίνητρα παροχής αδειών παραμονής και κίνητρα πολιτογράφησης της κυβέρνησης έδωσαν κάποια ώθηση στην αγορά με ξένους επενδυτές.  
 
Παράλληλα, η ΚΤ σημειώνει ότι τα πωλητήρια έγγραφα ντόπιων αγοραστών κατέγραψαν συνολική ετήσια αύξηση της τάξης του 24,1% τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 γεγονός που υποδεικνύει ότι η εγχώρια ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται και η αγορά να κινείται σε καλύτερα επίπεδα.

Μετατόπιση στις εμπορικές κατασκευές

Η ΚΤ παρατηρεί ότι οι άδειες οικοδομής για τα μη οικιστικά κτήρια, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 19,2% αντικατοπτρίζοντας ενδεχομένως τη μετατόπιση της δραστηριότητας του τομέα στις εμπορικές κατασκευές.

Επίσης, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2014 οι πωλήσεις ακινήτων κινούνται οριακά καλύτερα σε σχέση με το 2013, σε όλες τις επαρχίες, ενώ βρίσκονται σχεδόν στο 70% των συνολικών πωλήσεων κατά την ίδια περίοδο του 2012.  

Όπως αναφέρει η ΚΤ, συγκεκριμένα τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 τα πωλητήρια έγγραφα ανήλθαν στα 4.876, την ίδια περίοδο του 2013 στα 2.684 και το 2014 στα 3.328 με τις σημαντικότερες αυξήσεις να παρατηρούνται στις επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου. 

Πωλήσεις ξενοδοχείων σε ξένους

Ως θετικό στοιχείο, η ΚΤ καταγραφεί την βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα τους πρώτους δέκα μήνες του 2014, όπως δημοσιεύεται από τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τον τελευταίο ένα χρόνο σημειώθηκαν κάποιες επιχειρηματικές πράξεις στον τομέα των ακινήτων σε διάφορες επαρχίες οι οποίες έφεραν στη χώρα ξένο συνάλλαγμα». Παράλληλα , η ΚΤ σημειώνει ότι, έχουν τροχοδρομηθεί και στο σύντομο μέλλον κάποιες πωλήσεις, ιδιαίτερα ξενοδοχειακών μονάδων σε ξένους επενδυτές.

Προβλέψεις

Η ΚΤ σημειώνει ότι αν και οι προοπτικές του τομέα ακινήτων για το άμεσο μέλλον συνεχίζουν να είναι υποτονικές, οι σχετικοί δείκτες δίνουν ανάμεικτες ενδείξεις.

Από τη μια: η συνεχιζόμενη ύφεση στην οικονομία, η αβεβαιότητα όσον αφορά την αγορά εργασίας, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, και τέλος η αναμονή για αύξηση της προσφοράς ακινήτων λόγω πιθανών εκποιήσεων από τους τραπεζικούς οργανισμούς είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για την αρνητική πορεία της αγοράς ακινήτων.

Από την άλλη η ΚΤ υπογραμμίζει ότι «η οριακή αύξηση στη ζήτηση ακινήτων από ξένους και ντόπιους επενδυτές καθώς και η επιτυχία των κυπριακών τραπεζών στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ αποτελούν σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην μελλοντική πορεία του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς ακινήτων γενικότερα».

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια