Εξι κυπριακά έργα υποδομής επιλέξιμα από ΕΕ

Εξι έργα υποδομής έχουν καταρχήν επιλεγεί από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κυπριακή Κυβέρνηση για να ενταχθούν στο δίκτυο των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθεί από το περίφημο “πακέτο Γιούνκερ”, το οποίο έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Κομισιόν και φιλοδοξεί να φτάσει τα 350 δισ ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

Η Κομισιόν παρουσίασε έναν κατάλογο 2000 έργων από όλες τις χώρες - μέλη, συνολικού κόστους 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα “συναγωνισθούν” μεταξύ τους για τη χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Η λίστα που παρουσιάστηκε - και που περιλαμβάνει από επέκταση του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης μέχρι υπόγεια οπτική ίνα που θα συνδέει τα Κανάρια Νησιά με τη Βραζιλία - αποτελεί την πρώτη επιλογή από εκτεταμένες, ουδόλως ρεαλιστικές λίστες που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, όπως έλεγαν στελέχη της Κομισιόν.

Τα κυπριακά έργα που κατάφεραν να συμπεριληφθούν στην πρώτη επιλογή είναι:
1. Στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας - καινοτομίας, η υποστήριξη 39 επιχειρήσεων καινοτόμων προϊόντων για τη διεθνή αγορά (κόστος 0,100 δις).
2. Στο πρόγραμμα έρευνα - καινοτομία - τεχνολογία, η κατασκευή Πάρκου Τεχνολογίας στην Κύπρο, με τη μορφή Πάρκου Γνώσης, με στόχο την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, έτσι ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό ερευνητικό κέντρο και κέντρο καινοτομίας, που θα συμβάλει στη διαφοροποίηση της οικονομίας (απροσδιόριστο κόστος, υπολογίζεται σε 20 έως 100 εκατομμύρια)
3. Στο πρόγραμμα κοινωνικές υποδομές και περιβάλλον, ο εκσυγχρονισμός κι η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου (κόστος 0,75 δις)
4. Στο πρόγραμμα εκπαίδευση και κατάρτιση, η κατασκευή, ανανέωση και αναβάθμιση υποδομών έρευνας και διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (κόστος 0,216 δις)
5. Στο πρόγραμμα ενεργειακή ένωση, η κατασκευή δεξαμενών (tank farm) πετρελαίου, ντίζελ και φυσικού αερίου στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού, που θα αντικαταστήσει  τις παρωχημένες εγκαταστάσεις της Λάρνακας (κόστος 0,04 δις).
6. Στο πρόγραμμα ενεργειακή ένωση, η ενεργειακή κάλυψη κτιρίων, με τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα δίνει δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους στα νοικοκυριά για την ενεργειακή κάλυψη κι αναβάθμιση των κατοικιών (0,120 δις).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας