Η κρίση στα ακίνητα συνεχίζεται

Ως ένας από τους πλέον σημαντικούς δείκτες για την πορεία της αγοράς ακινήτων, οι άδειες οικοδομής καταγράφουν ξεκάθαρα την εικόνα ύφεση που περνά και φέτος το real estate της χώρας.

Μάλιστα το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο άπτεται του γεγονότος της μείωσης ακόμη και πόλεις-επαρχίες που έδειξαν να έχουν σοβαρές αντιστάσεις έναντι των δυσμενών συνθηκών όπως η Λεμεσός των πολλών και εύρωστων ξένων ή η Λευκωσία, όπου μεγάλη μερίδα του εργατικού δυναμικού απασχολείται στο δημόσιο, στις τράπεζες ή στον κλάδο των υπηρεσιών με καλές και σταθερές απολαβές.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν μείωση της τάξης του 7% κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2014, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα προσεγγίζοντας την κάθε πόλη ξεχωριστά γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη η εικόνα της ύφεσης. Εξάλλου, η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 25,9% και το συνολικό εμβαδόν κατά 26,8%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 34%.

Πάντως, αισιοδοξία απορρέει από συζητήσεις με άτομα του κλάδου κατασκευών και ανάπτυξης γης αναφορικά με την πορεία που θα διαγράψει η αγορά το 2015. Όπως και στην υπόλοιπη αγορά στην οποία γίνονται εκτιμήσεις για ανάπ’τυξης της τάξης ακόμη και μεγαλύτερης του 1,5%, έτσι και στα ακίνητα γίνονται προβλέψεις για οριακή –έστω- ανάκαμψη.

Άλλωστε ο κλάδος των ακινήτων κτυπήθηκε πριν η οικονομική κρίση δείξει τα δόντια της έντονα στα δημόσια οικονομικά, τις τράπεζες και επί μέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί πως Λεμεσός και Λευκωσία που διαχρονικά έστησαν αγορά ακινήτων σε πιο στέρεες βάσεις, καταγράφουν ακόμη και στη σημερινή δυσμενή, οικονομική συγκυρία χαμηλότερες πτώσεις από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.

 

Δειτε Επισης

Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία