Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Νέα πτώση τιμών για όλα τα ακίνητα

Σημαντικές μειώσεις παγκύπρια, σε όλες τις κατηγορίες με τη σημαντικότερη πτώση να παρουσιάζεται στη Λευκωσία κατέγραψε η 20η έκδοση του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου.

Παγκύπρια, οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν  τριμηνιαία  πτώση  της  τάξης  του 1.6% και 1.0% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λευκωσία  (3.4% για τα σπίτια) και στην Πάφο (1.5% για τα διαμερίσματα). Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2% και των γραφείων κατά 1.4%, ενώ για τις αποθήκες δεν καταγράφηκε ποσοστιαία μεταβολή. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2013, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 6.3%, των σπιτιών κατά 4.4%, των καταστημάτων κατά 9.6%, των γραφείων 6.3% και των αποθηκών κατά 4.2%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 1.2% στα διαμερίσματα, 0.9% στα σπίτια, στα καταστήματα 3.2%, στις αποθήκες 0.4% και στα γραφεία 0.9%. Συγκρίνοντας  τα  ενοίκια  με εκείνα  του  τρίτου τριμήνου  του 2013, οι τιμές υποχώρησαν κατά 4.7% για τα διαμερίσματα, 4.1% για σπίτια, 11.2% για καταστήματα, 9.2% για τις αποθήκες και 4.6% για τα γραφεία.

O κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, δήλωσε: «Η πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του 2014 αν και σε αρκετές περιοχές φαίνεται να υπάρχει επιβράδυνση στις μειώσεις τιμών. Η αυξημένη εμπορευσιμότητα σε σχέση με το 2013 συνεχίζεται και είναι προβλεπτό ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων κατά το 2014 θα αυξηθούν περί το 15% εν συγκρίσει με την περσινή χρονιά. Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων αναμένεται να συνεχισθεί η πτωτική πορεία και φέτος εν αναμονή των εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα τεστ αντοχής (stress tests), την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά και τα υψηλά επιτόκια. Επίσης τα ακίνητα επηρεάζονται από τις αυξημένες φορολογίες ιδιοκτησίας και το θέμα των εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων ενεργώντας έτσι ως τροχοπέδη για τη σταθεροποίηση της αγοράς».

 

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ