Πότε θα δημιουργηθεί φιλικό επιχειρηματικό κλίμα;

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της Έκθεσης«Doing Business Report 2015, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων καλεί την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.

O εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων, κ. Ανδρέας Δημητριάδης, δήλωσε πως «Οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες βραχυκυκλώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθιστώντας το αφιλόξενο και αποκρουστικό για επενδύσεις».

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε», πρόσθεσε, «ότι εάν θέλουμε να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητες». «Κάποια προβλήματα χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για καθυστερήσεις και μη λήψη αποφάσεων για τις τομές που πρέπει να γίνουν», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2015»,  σημειώνεται, επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων σχετικά με τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες που εμποδίζουν την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, την προσέλκυση επενδύσεων και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο ευρύτερα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η οποία αξιολογεί τον βαθμό ευκολίας για την έναρξη εργασιών και τη λειτουργία μίας επιχείρησης σε κάθε χώρα, η Κύπρος υποχώρησε κατά οκτώ θέσεις σε σχέση με το 2014, καταλαμβάνοντας την 64η θέση, ανάμεσα σε 189 χώρες. Υποχώρηση σημειώθηκε σε όλους τους τομείς που αξιολογεί η έκθεση, πλην των αξιολογήσεων για την εξασφάλιση πίστωσης, την πληρωμή φόρων και την καταγραφή ιδιοκτησίας.

Αναφορικά με την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές η Κύπρος υποχώρησε στην 34η θέση από την 32η. Σχετικά με την εξέταση αδειών, η Κύπρος λαμβάνει την 148η θέση από την 145η θέση που είχε πέρσι, ενώ όσον αφορά την προστασία των επενδυτών η Κύπρος έχασε μία θέση πέφτοντας στην 14η. Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα εγγραφής επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατηγορία η Κύπρος έπεσε στην 64η θέση από την 56η.

 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου