H αναδιάρθρωση κρίνει το μέλλον Athienitis Contractors

Από το κατά πόσο οι δανειστές της θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων και παροχή περαιτέρω χρηματοδότησης εξαρτάται η ικανότητα της K. Athienitis Contractors για να συνεχίσει ως δρώσα οικονομική μονάδα.

Αυτό αναφέρουν οι ελεγκτές της εργοληπτικής εταιρείας, Deloitte, στην έκθεση τους για τα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2012. Σημειώνει πως λόγω του ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών της ήταν ακόμα σε διαπραγμάτευση κατά την ημερομηνία της έκθεσης, η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει επαρκή τεκμήρια για την ικανότητα αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και τη λήψη περαιτέρω χρηματοδότησης που απαιτείται για συνέχιση των δραστηριοτήτων της . «Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει κατάσταση ταμειακών ροών που να δείχνει την ικανότητα του Συγκροτήματος να συνεχίσει ως δρώσα οικονομική μονάδα στο προβλεπόμενο μέλλον».

Η Deloitte αναφέρει ακόμα πως παρόλο που το συγκρότημα είχε σύνολο ιδίων κεφαλαίων 59.2εκ. ευρώ εντούτοις οι τρέχουσες υποχρεώσεις υπερέβαιναν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατά 38.6εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ομολογιακό δάνειο 10εκ. ευρώ της εταιρείας έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2013 χωρίς να αποπληρωθεί. Ως αποτέλεσμα, το επαρχιακό δικαστήριο εξέδωσε προσωρινό διάταγμα για περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές της εταιρείας και στη διάθεση ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία εφεσίβαλε την απόφαση για το διάταγμα και αναμένει την έκδοση απόφασης. Παράλληλα, πρότεινε διακανονισμό στους κατόχους του ομολόγου και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ελεγκτές αναφέρουν ακόμα πως δεν έχουν επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια που να ικανοποιούν ως προς τις εκτιμήσεις του συμβουλίου για ανάκτηση ποσού αποθεμάτων και ημιτελών εργασιών 14.7εκ., εμπορικών εισπρακτέων 3.2εκ. ευρώ, από συγγενική εταιρεία 712χιλ. ευρώ, χρεωστικών υπόλοιπων τρεχούμενων λογαριασμών Διοικητικών Συμβούλων 1.9εκ. ευρώ και μη κυκλοφορούντων δανείων  εισπρακτέων  από συνδεδεμένες εταιρείες ύψους 19.9εκ. ευρώ.

Αποτελέσματα όλων των πιο πάνω, είναι οι ελεγκτές να μην εκφράσουν άποψη επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του 2012 η εταιρεία είχε συνολικές υποχρεώσεις 207εκ. ευρώ.  Ανάμεσα στα δάνεια της εταιρείας, καταγράφεται κι ένα ύψους 30εκ. ευρώ με ετήσιο τόκο 6.5%, το οποίο καταβλήθηκε στη θυγατρική K. Athienitis (shopping Malls) Ltd, με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανέγερσης εμπορικού κέντρου στη Λευκωσία.    

Η εταιρεία παραδέχεται πως οι διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε η αποπληρωμή των δανείων να συνάδει με τις ταμειακές ροές, είναι σε προχωρημένο στάδιο αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. «Σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση το συγκρότημα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο πλαίσιο των υφιστάμενων όρων των συμφωνιών χρηματοδότησης. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να κληθεί να αποπληρώσει αμέσως τις δανειακές του υποχρεώσεις, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα το Συγκρότημα να μην μπορεί να λειτουργήσει πλέον ως μία δρώσα οικονομική μονάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια η εταιρεία.

Αξίζει να αναφερθεί πως αρχικά η εταιρεία είχε ανακοινώσει κέρδος για τη χρήση 3.1εκ. ευρώ κάτι που άλλαξε λόγω κυρίως διαγραφής και απομείωσης εμπορικών εισπρακτέων (3.3εκ.) και λόγω πρόνοιας για μείωση εισοδήματος, απομείωσης αποθεμάτων και πρόνοια για αύξηση του κόστους κατασκευαστικών έργων (1εκ. ).
 

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου