Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αραδίππου: Ναι στα εργοστάσια υπό όρους

Με 7 ψήφους υπέρ και 6 ψήφους κατά, το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου αποφάσισε να εκδώσει οικοδομικές άδειες, υπό όρους, για τη δημιουργία δύο εργοστασίων στη Β Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου. Συγκεκριμένα στα δύο εργοστάσια θα αποθηκεύονται, θα συντηρούνται και θα επιδιορθώνονται τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ύστερα από πολύωρη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου, ο Δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης «η πλειοψηφία των μελών του Σώματος ψήφισε όπως δοθεί η οικοδομική άδεια στις δύο εταιρείες αλλά υπό όρους. Σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες δεν αποδεχθούν τους συγκεκριμένους όρους τότε η οικοδομική άδεια θα ανασταλεί» εξήγησε.

 

Πρόσθεσε ότι «το ίδιο το κράτος δεν έχει κάνει περιβαλλοντικές μελέτες γιατί τα αρμόδια τμήματα του κράτους λένε πως δεν χρειάζεται. Ωστόσο επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προβληματιστεί αρκετά για το όλο θέμα, νοιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε τις δικές μας περιβαλλοντικές μελέτες. Ετσι έγιναν δύο τέτοιες μελέτες, η μία από το ΤΕΠΑΚ και η άλλη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις οποίες και παρουσιάσαμε σε ανοικτή συγκέντρωση στους δημότες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «σε γενικές γραμμές οι δύο μελέτες δεν συμφωνούν με το κράτος, θέτουν ορισμένους όρους και λένε ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις, γιατί όπως αναφέρουν η επεξεργασία που θα γίνεται στα εργοστάσια δεν είναι τόσο αθώα».

Ωστόσο, σημείωσε «σε τελική ανάλυση και οι δύο μελέτες λένε ότι μπορούν να δουλέψουν τα δύο εργοστάσια κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα όμως οι μελέτες λένε ότι τα εργοστάσια θα μπορούσαν να είναι και κάπου αλλού, δηλαδή θα μπορούσε να γίνει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο στο  οποίο θα τοποθετούνταν οι συγκεκριμένες εταιρείες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών  Γιώργος Περδίκης που παρακολούθησε τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «είναι λυπηρό που ο Δήμος Αραδίππου αντί να υπακούσει στη φωνή των πολιτών που εκπροσωπεί, υπάκουσε στις εντολές της κεντρικής κυβέρνησης».

Χαρακτήρισε την απόφαση που λήφθηκε απόψε «πλήγμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί  αποδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει το σθένος και τη δύναμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπεί και απλά ακολουθεί εντολές από την κεντρική κυβέρνηση».
Καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου 50 και πλέον άτομα, κυρίως κάτοικοι της περιοχής Κρασά και Αραδίππου,  πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση έξω από το Δημοτικό Μέγαρο.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Συνένοχοι εγκληματίες σταματήστε», «Αραδίππου = Ραδιενέργεια», «Μην γίνεις συνεργός στο έγκλημα» και «Αραδίππου το νέο Μαρί» οι κάτοικοι φώναζαν συνθήματα εναντίον της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου και με ντουντούκα καλούσαν το Δήμαρχο και τα μέλη του Σώματος να συναντηθούν μαζί τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι σχημάτισαν επίσης με μικρά κεριά τη λέξη «ΟΧΙ» θέλοντας έτσι να δείξουν την αντίθεση τους στη δημιουργία των εργοστασίων.

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024