Ζητούνται επενδυτές για ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η αρμόδια τεχνική επιτροπή θα έχει έτοιμη πρόταση για την κρατική περιουσία που μπορεί να αξιοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται η Κυβέρνηση να καλέσει δυνητικούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ανάπτυξη της περιοχής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, μετά τη συνεδρία της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουγιάλης, ύστερα από τη συνεδρία της υπουργικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, “αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί η πλατεία Τροόδους, οι κυβερνητικές κατοικίες στην περιοχή και το μεταλλείο του Αμιάντου, ενώ υπάρχει και ένα γεοπάρκο, το οποίο σκοπεύουμε να εντάξουμε μέσα στο δίκτυο των γεοπάρκων της Ευρώπης”.     

“Πρόκειται για μια περιοχή που έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι “η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και με αυτές τις αποφάσεις ξεκινά η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης”.

Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την αισιοδοξία της υπουργικής επιτροπής ότι “μπορούμε να αναδείξουμε το κάλλος αυτής της περιοχής και να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες”.

Ειδικότερα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι κατά τη συνεδρία εξετάστηκε το έργο που έχει επιτελέσει η αρμόδια τεχνική επιτροπή, η οποία έχει καταγράψει την κρατική περιουσία και έχει προσδιορίσει το καθεστώς των περιουσιών στην περιοχή του Τροόδους και πρόσθεσε ότι η Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε όπως ορίσει μία νέα τεχνική επιτροπή, η οποία θα συντονίσει την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους.

Αναφερόμενος στα βήματα που θα ακολουθήσουν, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι η νέα αυτή τεχνική επιτροπή θα εισηγηθεί στην αρμόδια υπουργική επιτροπή “τις περιοχές που μπορούν να αξιοποιηθούν και ταυτόχρονα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα ετοιμάσει έγγραφα ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε δυνητικούς επενδυτές”, ενώ στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τι μπορεί ένας ιδιώτης επενδυτής να αναπτύξει. 

Είπε ότι “έχει δοθεί χρόνος ενός μηνός” σε αυτή την τεχνική επιτροπή για να υποβάλει πρόταση για την κρατική περιουσία που μπορεί να αξιοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους και εξέφρασε την ελπίδα ότι “μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε περισσότερα”.

Αναφέροντας ότι δεν μπορεί να αναφερθεί στην αξία της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, προτού προβεί σε σχετική εκτίμηση το Κτηματολόγιο, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να καθοριστεί η κρατική αυτή περιουσία και να αποφασιστεί τι μπορεί να αναπτυχθεί από ιδιώτες επενδυτές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι