Διεθνές πρότυπο μέτρησης ακινήτων

Η αύξηση των διασυνοριακών επενδύσεων σε ακίνητα και η επέκταση των παγκόσμιων επιχειρήσεων ενισχύει την ανάγκη για ομοιομορφία στις πρακτικές μέτρησης ακινήτων που σήμερα ακολουθούνται και που διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απόκλιση μέχρι και 24% στα εμβαδά των ακινήτων όπως μετρούνται στις διάφορες αγορές παγκοσμίως. Οι διαφορές προκύπτουν από τι επιλέγεται να συμπεριληφθεί  ή όχι στην μέτρηση του εμβαδού όπως π.χ. η πισίνα, οι χώροι στάθμευσης, κοινόχρηστοι χώροι κτλ. Το πρώτο στο είδους του, Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Ακινήτων, επιδιώκει να τυποποιήσει τον τρόπο μέτρησης ακινήτων σε όλο τον κόσμο με τη δημιουργία διαφάνειας και προώθηση της αποδοτικότητας και της εμπιστοσύνη της αγοράς στο μυαλό όλων των χρηστών ακινήτων.

Περισσότερα από 50 κορυφαία ιδρύματα στον τομέα των ακινήτων, περιλαμβανομένου και του Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός διεθνούς προτύπου για τη μέτρηση ακινήτων και δημιούργησαν το Συνασπισμό για το Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Ακινήτου (IPMSC).

Στην Κύπρο, ο Συνασπισμός αντιπροσωπεύεται από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ). Από την πλευρά τους, το κτηματομεσιτικό γραφείο Urban Splash, η κατασκευαστική εταιρεία Αδελφοί Ιακώβου (Κατασκευές) Λτδ και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στηρίζουν την πρωτοβουλία, μέσω εταιρικής σχέσης. Επίσης, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Επιμετρητών και Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου  (ΣΕΕΟΚΚ) έχει ήδη αιτηθεί να συμμετάσχει στο συνασπισμό, ενώ ενδιαφέρον για το πρότυπο έχουν δείξει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αναπτυξης Γής & Οικοδομών καθώς και ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Κύπρου.

Ο Sander Sheurwater, Head of External Affairs & EU Liaison, του RICS Ευρώπης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, με αφορμή τις επαφές για την υιοθέτηση του Προτύπου δήλωσε:  «Με πέντε μέλη στο Συνασπισμό IPMS (συμπεριλαμβανομένου και του RICS Κύπρου) και τρεις οργανισμούς να  συνεργάζονται επί του παρόντος, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις για την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Μέτρησης Ακίνητων για γραφεία. Αν γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα ενστερνισθούν πλήρως αυτό το νέο πρότυπο, αυτό θα γίνει με την αύξηση της συνέπειας, της συγκρισιμότητας και της διαφάνειας, ώστε να διευκολυνθούν οι ξένοι επενδυτές ακινήτων και οι ιδιοκτήτες εταιρειών που επενδύουν ή βρίσκονται στην Κύπρο».

Εκ μέρους του RICS Κύπρου, ο Γιάννης Ρούσος, MRCIS, δήλωσε:«Ομολογουμένως, η Κύπρος βρίσκεται σε μια νέα διάσταση τα τελευταία 2 χρόνια, με αρκετές προκλήσεις και ευκαιρίες για πρωτοποριακές μεθόδους και καινοτομίες. Βλέποντας αρκετούς ξένους επενδυτές να ενδιαφέρονται για ακίνητα στην Κύπρο, είναι μόνο φυσικό να εξετάζουμε την ανάγκη για μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, βοηθώντας την διαφάνεια και συνοχή μεταξύ των χωρών, κάτι το οποίο φέρνει το Διεθνές Πρότυπο IPMS. Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Sheurwater με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, όπου αναφέρθηκε η θετική τοποθέτηση του Τμήματος για το Πρότυπο IPMS, ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας και για τα Κυπριακά δεδομένα. Το Αραβικό Εμιράτο Ντουμπάι υπήρξε η πρώτη χώρα που δεσμέυτηκε να υιοθετήσει πλήρως το Πρότυπο IPMS – προσδοκούμε ότι η Κύπρος θα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα».

 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών