Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αγορές ακινήτων με μετρητά

Την αγορά ακινήτων με μετρητά και χωρίς υποθήκευση ακινήτων καταδεικνύουν στοιχεία του Κτηματολογίου που επεξεργάστηκε το InBusinessNews.

Συγκρίνοντας το διάστημα Απριλίου-Αυγούστου 2014 με το αντίστοιχο του 2013, όταν και ξεκίνησε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων από το Κτηματολόγιο παρουσιάζεται μείωση των υποθηκών έστω κι αν οι πωλήσεις ακινήτων εμφανίζουν αύξηση.

Συγκεκριμένα από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο του 2014 υποθηκεύτηκαν 2526 ακίνητα αξίας 480εκ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 υποθηκεύτηκαν 3685 ακίνητα αξίας 528.2εκ. ευρώ. Συγκρίνοντας τις δύο περιόδους, διαφαίνεται πως τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν, παρουσιάζουν αύξηση 30% παγκύπρια.  

Άτομα από τον χώρο των ακινήτων θεωρούν πως η μείωση του αριθμού και της αξίας των υποθηκών σε αντίθεση με την αύξηση των πωλήσεων δεν είναι παράλογη.

Μία σειρά από λόγους θα μπορούσε να εξηγήσει τη συγκεκριμένη τάση. Ένας από αυτούς είναι οι αγορές από ξένους για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση για τις οποίες συγκεκριμένα κριτήρια ευνοούν την πληρωμή σε μετρητά.
Ένας άλλος λόγος, είναι η αποδέσμευση καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου. Είναι πολύ πιθανόν, μέρος αυτών των χρημάτων να επενδύθηκε στην αγορά ακινήτων. Στα ίδια πλαίσια και οι δεσμευμένες καταθέσεις ξένων που αποδεσμεύτηκαν για να επενδυθούν σε ακίνητα (Le Meridien, Amathus, γραφεία PwC κτλ).

Αρκετό χρήμα βρέθηκε στην αγορά και από τη διάλυση πολλών Ταμείων Προνοίας και μέρος των χρημάτων εκτιμάται πως επενδύθηκε σε ακίνητα.

Γενικότερα, το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα μπορεί να έστρεψε χρήμα από τα «δευτεράκια» και τις θυρίδες σε επενδυτικές κινήσεις στον κλάδο των ακινήτων. Προς την ίδια κατεύθυνση μπορεί να λειτούργησε και το κλίμα «τρομοκρατίας» των τελευταίων βδομάδων σε σχέση με τις εκποιήσεις ακινήτων.

Μία άλλη παράμετρος που ενδεχομένως να έπρεπε να ληφθεί υπόψιν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι και κατά πόσο τους τελευταίους μήνες έγιναν αρκετές ενδοοικογενειακές δωρεές λόγω του φόρου ακινήτων.   

Συνολικές υποθήκες αξίας 833.8εκ. ευρώ κατέγραψε το Κτηματολόγιο για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014. Ο αριθμός των υποθηκών ανήλθε σε 4348.

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023