Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αύξηση 65,1% στα πωλητήρια έγγραφα

Τη μικρότερη τριμηνιαία μείωση (2%) των τελευταίων πέντε τριμήνων (από το Μάρτιο του 2013) κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα.  
 
Σύμφωνα με την ΚΤ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των τιμών για τις οικίες σε όλες τις επαρχίες και για τα διαμερίσματα σε όλες τις επαρχίες εκτός της Πάφου και της Αμμοχώστου. Ωστόσο, η τάση απομόχλευσης, που παρατηρείται, σύμφωνα με την ΚΤ, με τον αριθμό των νέων οικιστικών δανείων να είναι εξαιρετικά περιορισμένος, δικαιολογεί τις συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών. Η τάση απομόχλευσης οδήγησε σε μείωση κατά 419 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό των οικιστικών δανείων τον Ιούνιο του 2014, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο κατέγραψε μείωση 9,1%, έναντι ετήσιας μείωσης 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι τιμές οικιών μειώθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση και οι τιμές διαμερισμάτων κατά 8,9%.

Παράλληλα, ενθαρρυντικά δεδομένα για την αγορά κατοικίας δημιουργεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων (Κύπριοι και αλλοδαποί), ο οποίος κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 65,1% σε παγκύπριο επίπεδο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ειδικότερα, οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών, σύμφωνα με την ΚΤ, παρουσίασαν τριμηνιαίες μειώσεις 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με μειώσεις 2,6% και 2,7%, αντίστοιχα, κατά το προηγούμενο τρίμηνο.
Ανά επαρχία, η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές διαμερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε στην επαρχία Αμμοχώστου (4,5%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Λευκωσίας (1,4%).

Στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, οι τιμές διαμερισμάτων ήταν χαμηλότερες κατά 2,1% και 3,0%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην επαρχία Πάφου οι τιμές διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 2,8%.
Στις τιμές οικιών η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Λευκωσίας (2,1%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Πάφου (0,1%). Στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι τιμές οικιών ήταν χαμηλότερες κατά 1,8%, 1,9% και 1,3%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ετήσια μείωση κατά επαρχία

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκαν για τις οικίες στην επαρχία Αμμοχώστου (11,2%) και στις τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας (13,1%). Οι μικρότερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές διαμερισμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου (6,4%) και στις τιμές οικιών της επαρχίας Πάφου (8,2%) (Διάγραμμα 3). Οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, και Πάφου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 8,5%, 9,2% και 6,9%, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές οικιών στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 8,7%, 8,5% και 9,5%,

Πωλητήρια έγγραφα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων (Κύπριοι και αλλοδαποί) κατέγραψε αύξηση 65,1% σε παγκύπριο επίπεδο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Αυξήσεις σημειώθηκαν στα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές Κύπριους, κατά 80,6% και στα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς κατά 33,2%. Όλες οι επαρχίες έδειξαν ετήσια αύξηση, με τη Λευκωσία να καταγράφει τη μεγαλύτερη (130%) σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Η επαρχία Αμμοχώστου, ενώ στο συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων έδειξε ετήσια αύξηση 64,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, ο αριθμός πωλητήριων εγγράφων σε αλλοδαπούς κατέγραψε μείωση 31%).

Οικιστικά δάνεια

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, το συνολικό ποσό των οικιστικών δανείων που εκκρεμούσαν κατά τον Ιούνιο του 2014 (€13.761 εκ.) ήταν μικρότερο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα τόσο του 2013 όσο και του 2012 (€14.180 εκ. και €15.142 εκ., αντίστοιχα). Η τάση απομόχλευσης, με τον αριθμό των νέων οικιστικών δανείων να είναι εξαιρετικά περιορισμένος, δικαιολογεί τις συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών.

Την ίδια τάση κατέγραψαν και οι υποκατηγορίες οικιστικών δανείων σε κάτοικους εσωτερικού και εξωτερικού.
Το συνολικό ποσό οικιστικών δανείων για κατοίκους εσωτερικού μειώθηκε από €12.016 εκ. τον Ιούνιο του 2013 σε €11.631 εκ. τον Ιούνιο του 2014, ενώ για κάτοικους εξωτερικού μειώθηκε από €2.163 εκ. τον Ιούνιο του 2013 σε €2.129 εκ. τον Ιούνιο του 2014.

Πωλήσεις τσιμέντου

Στον κατασκευαστικό τομέα, οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου κατέγραψαν μικρότερη μείωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος όρος της ετήσιας μείωσης το 2013 ήταν 31% και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 20,7%, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε σαφώς μικρότερη μείωση 6,1%.
Παράλληλα, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα στην Κύπρο, όπως δημοσιεύεται στις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας (ΕΟΣ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέμεινε σε παρόμοια αρνητικά επίπεδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, με μέσο όρο (μ.ο.) -49,0 σε σύγκριση με μ.ο. -48,8 το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΚΤ, οι προοπτικές του κατασκευαστικού τομέα για το άμεσο μέλλον συνεχίζουν να είναι μεν αρνητικές, αλλά με κάποια θετικά σημάδια να αρχίζουν να διαφαίνονται. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΕΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης πρόθεσης για αγορά ή ανέγερση κατοικίας τους επόμενους δώδεκα μήνες στην Κύπρο κυμάνθηκε σε λιγότερο αρνητικά επίπεδα κατά το υπό εξέταση τρίμηνο (μ.ο. -90.2) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μ.ο. -92,2).

Ο δείκτης προσδοκιών για τις τιμές πώλησης ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 κυμάνθηκε σε λιγότερο αρνητικά επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μ.ο. -28,6 έναντι -37,6). Σε λιγότερο αρνητικά επίπεδα κυμάνθηκε και ο δείκτης προσδοκιών εργοδότησης στον κατασκευαστικό τομέα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μ.ο. -11,2 έναντι μ.ο. -19,1).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης