504 developers ζήτησαν απαλλαγή φόρου από το ΤΕΠ

Από σήμερα Τρίτη 26 Αυγούστου άρχισαν να αποστέλλονται επιστολές στους ιδιοκτήτες ακινήτων με το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη ιδιοκτησία  τους από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ).   Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να πληρώσουν τη φορολογία τους έως το τέλος Νοεμβρίου και όσοι εξ αυτών καταφέρουν να την καταβάλουν έως το τέλος Οκτωβρίου θα τύχουν έκπτωσης της τάξης του 15% επί του ποσού φορολόγησης. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι πολίτες θα καταβάλλουν τη φορολογία κανονικά (χωρίς έκπτωση ή πρόστιμο). Εάν, όμως, η φορολογία δεν αποπληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, τότε από την 1η Δεκεμβρίου ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει τη φορολογία του συν 10% αυτής ως πρόστιμο. 

Όπως ανέφερε ο λειτουργός του ΤΕΠ Ρένος Ιωάννου στο κρατικό ραδιόφωνο, συνολικά 504 επιχειρηματίες ανάπτυξης γης κατέθεσαν ενώπιον του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων καταλόγους για ακίνητα που πώλησαν σε πελάτες τους, με στόχο να επιβαρυνθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και όχι οι ίδιοι με το φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επηρεαστούν 40-50 χιλ. αγοραστές. Το τμήμα, σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να επεξεργαστεί τις πληροφορίες ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία των τελικών αγοραστών, και να εκδώσει επιπρόσθετες φορολογίες που θα αποσταλούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, σημείωσε, και οι ίδιοι οι αγοραστές πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Ακίνητης Ιδιοκτησίας για να διευθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία. "Ο αγοραστής εάν δεν πληρώσει τώρα το οφειλόμενο ποσό, αργότερα θα αναγκαστεί να πληρώσει στην κλίμακα που πλήρωσε ο developer και πιθανά προστίματα ή τόκους". Διευκρίνισε επίσης ότι δεν γίνεται επιστροφή ολόκληρου του ποσού του φόρου (επειδή οι developers συνήθως φορολογούνται με μεγαλύτερο συντελεστή λόγω περιουσίας), αλλά το ποσό που αναλογεί στο ακίνητο. 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης