"Μην καθυστερείτε τις μεταβιβάσεις"

Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερούν με τις μεταβιβάσεις των εκδοθέντων τίτλων ιδιοκτησίας, αναμένοντας οποιαδήποτε άμεση ρύθμιση που θα αφορά μείωση των μεταβιβαστικών τελών.

Σε γραπτή δήλωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αναφέρει ότι το ενδεχόμενο προώθησης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μειωθούν τα μεταβιβαστικά τέλη στο 50% για περίοδο ενός έτους, θα εξεταστεί και θα ενταχθεί μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης μεταρρύθμισης της φορολογίας των ακινήτων, η οποία θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αναδρομικής εφαρμογής, οπόταν σε τέτοια περίπτωση το ποσό που αναλογεί στη μείωση θα επιστραφεί στους επηρεαζόμενους.

"Ως εκ τούτου, οι πολίτες δεν πρέπει να καθυστερούν με τις μεταβιβάσεις των εκδοθέντων τίτλων εν αναμονή κάποιας άμεσης ρύθμισης", σημειώνει.

Η πρόθεση του Υπουργείου βασίστηκε στα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σύμφωνα με τα οποία από τους 62.672 τίτλους που εκδόθηκαν από τα μέσα του 2009 μέχρι τα μέσα του 2014, μόνο το 37% μεταβιβάστηκε, δηλαδή για 23.182 τίτλους έχουν καταβληθεί τα τέλη και έγινε μεταβίβαση, ενώ οι υπόλοιποι 39.490 εκκρεμούν για μεταβίβαση.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31.12.2016 οι πρόνοιες για ατελή ή μειωμένη καταβολή τελών μεταβίβασης, για συμβάσεις πώλησης, οι οποίες έχουν συνομολογηθεί και καταχωρηθεί για πρώτη φορά στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο κατά την περίοδο από τις 2.12.2011 μέχρι τις 31.12.2016.

Συγκεκριμένα, κανένα τέλος δεν επιβάλλεται ή εισπράττεται για μεταβίβαση στην οποία έχει καταβληθεί ή επιβληθεί Φόρος Προστιθέμενης Αξίας βάσει της οικείας νομοθεσίας και επιβάλλεται μειωμένο τέλος κατά (50%) σε περιπτώσεις, όπου η μεταβίβαση αφορά οικόπεδα, κτήρια ή τμήματα τους και πωλούνται για πρώτη φορά από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας