Developers VS Αγοραστές

Καλούνται να αποδείξουν ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ώστε να πληρώσουν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας: οι developers και οι αγοραστές. Πέρσι τη νύφη κλήθηκαν να πληρώσουν οι developers, εφόσον χιλιάδες ακίνητα δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας, επομένως το βάρος επωμίσθηκαν οι επιχειρηματίες. 

Φετινή τροποποίηση θέλει τους αγοραστές να αναλαμβάνουν την πληρωμή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας έστω και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, διαδικασία που στο νησί μας είναι χρονοβόρα.

Αυτό όμως προκαλεί πονοκέφαλο στο Κτηματολόγιο εφόσον οι λειτουργοί θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα πληρώσει ανάλογα με τα αποδεικτικά που θα προσκομίσουν οι δύο πλευρές. Μάλιστα, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας εμπίπτει στο υπ. Οικονομικών κι όχι στο Εσωτερικών όπου υπάγεται το Κτηματολόγιο. Οι διαδικασίες αναμένεται να είναι χρονοβόρες, ωστόσο, οι developers δεν φαίνεται να ανησυχούν για το μπέρδεμα. 

Συγκεκριμένα από την Aristo Developers, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ανέφερε ότι "το θέμα μπορεί να φαίνεται περίπλοκο αλλά υπάρχουν διαδικασίες και είναι ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει στην κάθε περίπτωση. Ο φόρος θα επιβαρύνει τους αγοραστές όταν έχουν καταθέσει το έγγραφο στο κτηματολόγιο και έχουν πάρει στην κατοχή τους το ακίνητο. Το δεύτερο σημείο είναι εάν η ευθύνη της μη μεταβίβασης που αναφέρεται στο νόμο μπορεί να εξακριβωθεί.  Εάν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί και δεν προσήλθε στο κτηματολόγιο ο αγοραστής, τότε την ευθύνη έχει ο αγοραστής. Εάν οι τίτλοι δεν έχουν εκδοθεί, επομένως δεν προσήλθε ο αγοραστής, τότε και πάλι την ευθύνη έχει ο αγοραστής, εφόσον άρχισαν οι διαδικασίες μεταβίβασης".

Σημείωσε, ότι κατά την άποψή του δεν τίθεται μπέρδεμα, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει έξτρα δουλειά από το Κτηματολόγιο.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης