Λεπτός: Ανακάμπει ο κλάδος των ακινήτων

Μια  αισιόδοξη εικόνα σκιαγράφησε στην Τρόικα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης γύρω από την κυπριακή αγορά ακινήτων, ο οποίος ταυτόχρονα θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιχειρηματίες του κλάδου προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τεχνοκράτες της Τρόικα, στη ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Παντελής Λεπτός, είπε ότι επανέλαβε στην Τρόικα αυτό που ο Σύνδεσμος έλεγε εδώ και μερικούς μήνες περί σταδιακής ανάκαμψης του κλάδου. Σύμφωνα τα στοιχεία, είπε, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων για το 2014 έχει αυξηθεί κατά 24% σε ετήσια βάση, ενώ για τον μήνα Ιούλιο τα πωλητήρια έγγραφα έχουν αυξηθεί κατά 51%.  Είπε ακόμη ότι παρατηρείται μείωση της ανεργίας στον κλάδο κατά 20%κ κάτι που, όπως πρόσθεσε, καταδεικνύει την αναθέρμανση της δραστηριότητας.Υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει ανάλογη αύξηση των τιμών των ακινήτων και της ζήτησης από Ευρωπαίους πολίτες, είπε, διευκρινίζοντας ότι η αύξηση αυτή καλύπτει όλες τις πόλεις.
Σε σχέση με τις αποπληρωμές των δανείων των επιχειρηματιών, ο κ. Λεπτός είπε πως ο Σύνδεσμος συμβουλεύει τα μέλη του να αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Εμείς το μόνο που ζητούμε είναι χρόνο, συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, ο κ. Λεπτός επανέλαβε πως ο κόσμος και οι επιχειρηματίες πρέπει να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να μην διευκολύνουμε τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου FIABCI Κύπρου, Λάκης Τοφαρίδης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικα, τόνισε ότι το πρόβλημα με τις μεγάλες οφειλές των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης εντοπίζεται στην οδηγία για τον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο χαρακτήρισε ως το πιο σοβαρό πρόβλημα.Για μας, είπε, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα ΜΕΔ είναι λάθος και πρέπει να βρεθεί ένας καινούργιος τρόπος υπολογισμού και έτσι τα ΜΕΔ θα μπορούσαν να μειωθούν μέχρι και κατά 50%.
Κατά τον κ. Τοφαρίδη, αν μια εταιρεία έχει δέκα δάνεια, εκ των οποίων τα οκτώ εξυπηρετούνται και τα δύο όχι, διότι αφορούν δάνεια για αγορά τεμαχίων τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί, τότε μια τράπεζα αυτόματα θεωρεί ότι και τα δέκα πρέπει να καταχωρηθούν στα ΜΕΔ. Αυτό είναι γελοίο, υποστήριξε, επειδή δύο δάνεια μιας βιώσιμης εταιρείας δεν εξυπηρετούνται, να καταχωρούνται όλα τα δάνεια στην κατηγορία των ΜΕΔ.Σε σχέση με τις καθυστερήσεις των δανείων επιχειρηματιών του κλάδου, ο κ. Τοφαρίδης είπε ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για αποπληρωμή και εξυπηρέτηση των δανείων τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους