ΠΑΣΥΞΕ: Άδικος ο φόρος ακινήτων για τα ξενοδοχεία

Ο ΠΑΣΥΞΕ, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει έντονη απογοήτευση για το γεγονός ότι η Βουλή προχώρησε την Πέμπτη σε ψήφιση πρότασης νόμου για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία δεν διαφοροποιείται επί της ουσίας από τη νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2013 και επέβαλλε πενταπλάσια φορολογία για τα ξενοδοχεία.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί πέρσι, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων θα ίσχυε μόνο για ένα χρόνο, εντούτοις στη χθεσινή της συνεδρία η Βουλή άναψε το πράσινο φως για επιβολή της ίδιας φορολογίας. Κανένας πλέον δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι η ίδια πρακτική δεν θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται.

 

Ο Σύνδεσμος των Ξενοδόχων αναφέρει επίσης πως  «φαίνεται ότι επιστρέφουμε στις εποχές του αρμέγματος της `παχιάς αγελάδας`, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε `ισχνή ατροφική αγελάδα`.

Προσθέτει ότι ο ΠΑΣΥΞΕ δεν αξίωσε ποτέ εξαίρεση των ξενοδοχείων από την καταβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλά αντίθετα επανειλημμένως έχει εκφράσει τη θέση ότι λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε αυτά να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό.

«Στο πλαίσιο αυτό η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι έτοιμη να καταβάλει αυξημένο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, μέσα σε λογικά όμως πλαίσια που θα επιτρέπουν την ανάπτυξή της και όχι τoν στραγγαλισμό της με πενταπλασιασμό της φορολογίας», συμπληρώνει.

Αναφέρεται παράλληλα στο παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία εδώ και δύο χρόνια σπάζει τα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων στον τουρισμό και όπου έχει τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής φορολόγησης ακινήτων ο οποίος, με ειδική ρύθμιση, μειώνεται κατά 50% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων και άλλων μεγάλων αναπτύξεων.

Το όλο θέμα θα απασχολήσει έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 15/7/14.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο