Μάλλον δεν αλλάζει ο φόρος ακινήτων

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, με πιθανότερη κατάληξη την εφαρμογή και για το 2014 της φορολόγησης που εφαρμόστηκε το 2013, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφέροντας ότι η θέση των Οικολόγων είναι η εφαρμογή της περσινής φορολογίας με μείωση του εισπρακτικού στόχου της Κυβέρνησης και ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών φορολόγησης.

Σε δήλωση στη Βουλή ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι στο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη τα κόμματα προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα συναινετικά και αυτή τη στιγμή η πιθανότερη εξέλιξη είναι να εφαρμοστεί ο νόμος του 2013 και για το 2014, με βάση τις αξίες του 1980 και με τους ίδιους συντελεστές και ίσως να γίνει προσπάθεια να μειωθεί το ποσό που θα καρπωθεί το κράτος για να μειωθούν κάπως οι συντελεστές.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η θέση του Κινήματος Οικολόγων.

«Συμφωνούμε ως προσωρινή λύση να εφαρμοστεί το περσινό καθεστώς που είναι κλιμακωτό, με το 44% των ιδιοκτητών που δεν φορολογήθηκαν πέρσι και άρα δεν θα φορολογηθούν και φέτος, και παρά τα λάθη που υπήρξαν είναι πιο δίκαιο» συνέχισε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, για το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα νόμος, και αυτό αφορά τη διαφορά της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων από το  Κτηματολόγιο σε σύγκριση με την εκτίμηση των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των δανείων.

Ανακοίνωσε δε ότι οι Οικολόγοι θα προσπαθήσουν να εισάξουν πρόνοια με βάση την οποία οι τράπεζες, κατά τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δανείων, να λαμβάνουν υπόψη την εκτίμηση της περιουσίας από το Κτηματολόγιο, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδεικνύεται διπλάσια από αυτή την τραπεζών.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι εάν ληφθεί υπόψη η εκτιμημένη αξία από το Κτηματολόγιο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπερκαλύπτονται από την υφιστάμενη εξασφάλιση.

Είπε ακόμα ότι οι τράπεζες συστηματικά υποεκτιμούν σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου τις αξίες των ακινήτων.

Περαιτέρω είπε ότι εάν γίνει αποδεκτή από τις τράπεζες η εκτίμηση του Κτηματολογίου, θα διευκολυνθούν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι δανειολήπτες στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα γίνουν πολύ πιο εύκολα εξυπηρετούμενα.

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι οι περιουσίες που εντοπίστηκαν κατά την επανεκτίμηση των αξιών των ακινήτων από το Κτηματολόγιο θα ρυθμιστούν σε τιμές του 1980 και θα προστεθούν στα άλλα ακίνητα που διαθέτει ο φορολογούμενος για την καταβολή του φόρου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι ένα σοβαρό κράτος δεν μπορεί  να υποστηρίζει ότι ενώ έχει θεσπίσει νομοθεσία για να αυξήσει την εισπρακτικότητα της φορολογίας, συνεχίζει να αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα και βάζει καπέλο στη γενική φορολόγηση τα ποσά που εκτιμά ότι δεν θα εισπράξει.

“Να πάνε να τα εισπράξουν, τους δώσαμε εργαλεία για να πάνε να εισπράξουν,” πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι η Τρόικα ξεκίνησε με την είσπραξη 54 εκατομμυρίων ευρώ από φορολόγηση των ακινήτων, φθάσαμε στα 90 εκ., τα 90 τα έκαναν 100 εκ. και τώρα τα έκαναν 140.

Περαιτέρω ανέφερε ότι με βάση τη δημοσιονομική έκθεση, πέρσι εισπράχθηκαν από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας 107 εκατομμύρια και λένε 100 και άρα μπορούν να μειώσουν τους συντελεστές με στόχο τη μείωση του στόχου είσπραξης 120 εκατομμυρίων.

Είπε ότι αναμένει από τον Υπουργό να στείλει κατάλογο με τις κατηγορίες ιδιοκτητών που δεν πλήρωσαν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, αναφέροντας ότι οι πληροφορίες που έχει υπόψη του αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από όσους δεν πλήρωσαν είναι αυτοί που έχουν και μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν.

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά