Αδιέξοδο για τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας

Ούτε και την Τετάρτη υπήρξε κατάληξη για τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Μετά το αδιέξοδο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να ληφθεί απόφαση για το θέμα, είναι ορατός ο κίνδυνός ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 1‰ δεν εγκρίνεται ως έχει. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλο, φαίνεται να μην υπάρχει κατάληξη «σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σε σχέση με το ποια θα είναι η τελική φορολογία». «Έχουμε συζητήσει εναλλακτικά σενάρια, μια εισήγηση είναι η πρόταση που έχει φέρει η Κυβέρνηση, άλλη εισήγηση είναι να παραμείνουν οι φορολογίες ως είχαν πέρσι μέχρι να καταλήξουμε σε άλλες εισηγήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, ή να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση της πρότασης της Κυβέρνησης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι στη βάση κάποιων νέων στοιχείων που έχουν ζητηθεί από το Κτηματολόγιο σε σχέση με σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, θα υπάρξει σύντομα κατάληξη σε μια πρόταση η οποία ίσως συγκεντρώσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Αν όχι θα δούμε ακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πρόταση στην Ολομέλεια την Πέμπτη» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ίδια στιγμή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι «ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά ακριβώς μερικές εκατοντάδες πολίτες έχει έρθει στη Βουλή χωρίς να έχει δοθεί αρκετός χρόνος στην Επιτροπή Οικονομικών και στην ίδια τη Βουλή να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα στο βάθος και στην έκταση που θα έπρεπε».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει επιφυλάξεις ως προς την πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση και επιθυμεί όπως επανεξεταστούν κάποια ζητήματα, προσθέτοντας ότι αυτή η θέση διατυπώνεται και από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να μην καλύψουμε τον στόχο που είναι η είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη φορολογία μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προνοεί η σχετική νομοθεσία. Ενδεχομένως να πρέπει να δώσουμε παράταση σε ό,τι αφορά την είσπραξη. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τη ρευστότητα του κράτους. Ενδεχομένως να προκαλέσουμε και την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών μας» είπε, προσθέτοντας ως όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις είχαν κοινοποιηθεί έγκαιρα στα κόμματα έτσι ώστε να διαμορφώσουν θέσεις και εναλλακτικές εισηγήσεις.Αποκάλυψε παράλληλα πως με δεδομένο ότι η Ολομέλεια της Πέμπτης είναι η τελευταία πριν απ΄ τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει εισήγηση όπως διεξαχθεί ακόμη μια συνεδρία της Ολομέλειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως ανοιχτό αφήνεται και στο Μνημόνιο, να εφαρμοστεί και φέτος η περσινή φορολογία. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το Υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει μια διαφοροποιημένη πρόταση στη βάση της συζήτησης που διεξήχθη σήμερα για πολλές ώρες, και πρόσθεσε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να ληφθεί μετά τον Οκτώβριο με την επάνοδο της Βουλής από τις καλοκαιρινές διακοπές και νοουμένου ότι το κοινό θα έχει ενημερωθεί για τις νέες τιμές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης έκανε λόγο για προχειρότητα με την οποία λειτούργησε, όπως είπε, και αυτή τη φορά η Κυβέρνηση «καταθέτοντας μια επικαιροποίηση η οποία δεν πείθει ότι ανταποκρίνεται σε αντικειμενικά κριτήρια με αξιόπιστα στοιχεία» και μια πρόταση φορολογίας η οποία κάθε άλλο παρά αποκαθιστά το αίσθημα αδικίας που δημιούργησε η περσινή φορολογία. Δήλωσε ακόμη ότι η διαπίστωση της Επιτροπής είναι ότι δεν μπορεί να μπει σε εφαρμογή την Πέμπτη η παρούσα πρόταση. «Δεν έχει καταλήξει η Επιτροπή, εμείς συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε κατά πόσο θα πρέπει στην πιθανότητα να παραμείνει η περσινή φορολογία ως έχει και για το 2014, να επαναφέρουμε την πρόταση μας με τη δική μας κατηγορία συντελεστών που ήταν πιο δίκαιη και με την αύξηση του αφορολόγητου για τις χαμηλές κατηγορίες (€40.000 με τιμές του 1980)» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης