Συν και πλην για τον φόρο ακινήτων

Θετικά βλέπουν τη νέα νομοθεσία που στάλθηκε στη Βουλή από το υπουργικό συμβούλιο και ετοιμάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας οι κτηματομεσίτες και οι εκτιμητές ακινήτων. Το νομοσχέδιο καταργεί τον υφιστάμενο περί φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας νόμο του 1980 μέχρι 2013 και θέτει σε εφαρμογή ένα πιο εκσυγχρονισμένο φορολογικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο ιδιοκτήτης να φορολογείται σύμφωνα με την επικαιροποιημένη και εκτιμημένη από το διευθυντή του κτηματολογίου αξία της ακίνητης αυτού ιδιοκτησίας, που κατείχε κατά την 30η Ιουνίου κάθε έτους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κίκης Αθηνοδώρου θεωρεί ότι η νέα νομοθεσία είναι ένα θετικό βήμα που θα δώσει ώθηση στον τομέα των ακινήτων και θα βοηθήσει το 54% των πολιτών. «Θέλαμε μια νομοθεσία απλή για όλους τους πολίτες. Το όριο των 200 χιλ. ευρώ εξασφαλίζει την ιδιοκτησία ενός διαμερίσματος και ενός μικρού σπιτιού. Η εκσυγχρονισμένη νομοθεσία διορθώνει πολλές στρεβλώσεις. Δεν ήταν αδικία κάποιος με μικρό σπίτι στη Λευκωσία να πληρώνει φόρο και κάποιος με έπαυλη στα περίχωρα να μην πληρώνει; Οι περιοχές στα περίχωρα των πόλεων θεωρούνταν γεωργικές περιοχές, ενώ τώρα έχουν κτιστεί επαύλεις. Επομένως, θα έχουν συνέπεια στο φόρο». Ο κ. Αθηνοδώρου σημείωσε ότι οι τιμές των ενστάσεων κυμαίνονται από 37,5- 375 ευρώ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση της ένστασης, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να μελετήσουν όλο το νομικό πλαίσιο και να τοποθετηθούν αναλόγως. Ο σύνδεσμος θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να καταλήξει σε αποφάσεις. «Το άλλο θετικό στοιχείο που έχει πλέον διευκρινιστεί», ανέφερε «είναι ότι εάν κάποιος είναι συνιδιοκτήτης πέρα του 60%, θα μπορεί να γίνεται εύκολα ο διαχωρισμός και χαιρετούμε τέτοια κίνηση. Δεν υπάρχει στην κτηματαγορά άσπρη ή μαύρη εικόνα». 

 Ο εκτιμητής ακινήτων και πρόεδρος του ΚΟΑΓ Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε ότι πλέον ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας κατανέμεται δικαιότερα εφόσον βασίζεται στις νέες αξίες του 2013. «Πλέον διορθώνονται κάποιες στρεβλώσεις κι αδικίες σε σχέση με το 1980, για παράδειγμα κάποιες κατοικίες φορολογούνταν μέχρι πέρσι ως οικόπεδα». Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι έπρεπε να υιοθετηθεί η νέα νομοθεσία από καιρό κι υπογράμμισε το γεγονός ότι υπάρχει φοροαπαλλαγή μέχρι 200 χιλ. ευρώ «Είναι σημαντικό ποσό. Δίνει την ευκαιρία για απαλλαγή σε 1-2 ακίνητα και θα ανακουφίσει αρκετά νοικοκυριά». 

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου σημείωσε ότι η νέα νομοθεσία έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά συγκαταλέγεται η κατάργηση της κλιμακωτής φορολόγησης. «Αυτή η πρόνοια βοηθά τους αγοραστές που παλαιότερα υπερχρεώνονταν όταν έπρεπε να πληρώσουν τους developers. Σήμερα θα πληρώσουν ένα τοις χιλίοις (πάνω από διακόσιες χιλ. δεν θα πληρώσουν), ενώ παλαιότερα θα πλήρωναν μέχρι και 19%». Στα θετικά, σημείωσε, συμπεριλαμβάνεται το 54% των ιδιοκτητών που θα έχουν φοροαπαλλαγή βάση της αξίας του ακίνητου τους. Παράλληλα, ο κ. Κυναιγείρου εντοπίζει και κάποια αρνητικά. Υποστηρίζει ότι όποιου το ακίνητο είναι πάνω από διακόσιες χιλ. θα πρέπει να φορολογείται μόνο η διαφορά του. «Δηλαδή εάν κάποιου το ακίνητο στοιχίζει τριακόσιες χιλ. θα έπρεπε να πληρώσει φορολογία μόνο για τις εκατό χιλ. ευρώ (την διαφορά των τριακόσιων χιλ. με τις διακόσιες χιλ.). Είναι άδικο κάποιου που το ακίνητο του στοιχίζει διακόσιες πέντε χιλ. ευρώ να φορολογείται για όλο το ποσό ενώ αυτού του οποίου στοιχίζει διακόσιες χιλ. ευρώ να μην πληρώνει τίποτα». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκτιμήσεις του 2013 είναι πιο ψηλές από τις σημερινές. «Ακόμη δεν είδαμε τις εκτιμήσεις και είναι σημαντικό αυτό ώστε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα αναφορικά με τις εκτιμήσεις και την φορολόγηση των ακινήτων». 

Από την άλλη,  τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών της βουλής εξέφρασαν επιφυλάξεις σε σχέση με τον τρόπο, που έγινε η επανεκτίμηση των αξίων των ακινήτων με τιμές της 1/1/2013.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως ελέχθη, δεν υπήρξαν πειστικές απαντήσεις από την πλευρά του Κτηματολογίου και άλλων για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε και έτσι τα δύο σχετικά νομοσχέδια που απέστειλε η Κυβέρνηση στη Βουλή είναι αμφίβολο αν θα τεθούν μέχρι τις 10 Ιουλίου στην Ολομέλεια.
 
Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με το νομοσχέδιο, για το οποίο οι τοπικές Αρχές υποχρεωτικά θα πρέπει να διαμορφώσουν το ποσοστό φορολόγησης από 1,5 τοις χιλίοις σε 0,22 τοις χιλίοις, για να συνάδει με τις τιμές του 2013.
 
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Γιάννος Λαμάρης, είπε πως “μια πρώτη άποψη είναι ότι δεν τεκμηριώθηκε η διαδικασία, μέσα από την οποία έχουν επικαιροποιηθεί οι αξίες”, για να προσθέσει πως “δεν υπήρξαν πειστικές απαντήσεις από πλευράς Κτηματολογίου και άλλων, για τον τρόπο που έγινε”.
 
“Ένα παράδειγμα είναι ότι οι επιτόπου επισκέψεις αφορούσαν την εξωτερική όψη των αξιών, δηλαδή μια πολυκατοικία ή μια μονοκατοικία επιθεωρήθηκε εξωτερικά και υπολογίστηκε με άλλες διαδικασίες και από άλλα αρχεία, για να βγει η αξία. Είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει προβληματισμού, για το πόσες ενστάσεις θα υπάρξουν τελικά, για την αξία που θα πάρει ο κάθε ένας από μας”, είπε.
 
Όπως είπε ο κ. Λαμάρης “έχουμε προσπαθήσει να διερευνήσουμε κατά πόσο θα ήταν εφικτό να ενημερωθούν γραπτώς οι πολίτες που έχουν δηλωμένες διευθύνσεις για την αξία της περιουσίας τους και όσοι δεν είχαν δηλωμένες διευθύνσεις, που είναι η μειοψηφία, να πηγαίνουν με τη διαδικασία που προτείνεται για όλους, της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πολίτη με το Κτηματολόγιο ή της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που θα αναρτηθούν οι αξίες”.
 
Ωστόσο, είπε πως δεν είναι έτοιμο το Κτηματολόγιο να κάνει κάτι τέτοιο, ούτε να δεχθεί ηλεκτρονικά ενστάσεις. “Δημιουργούνται πάρα πολλά ζητήματα”, ανέφερε, “σε σχέση με το τι θα πληρώνει ο πολίτης. Λιγότερα ή περισσότερα από ότι πλήρωνε μέχρι σήμερα; Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις π.χ. το τέλος που προτείνεται για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας που εισπράττουν οι Δήμοι πήγε στο 0,22 τοις χιλίοις από 1,5 τοις χιλίοις που ήταν. Η αίσθηση είναι ότι αυξάνεται κατά 6,5 φορές αυτή η αξία. Είναι ερωτήματα που μας απασχολούν και ο χρόνος είναι περιορισμένος”.
 
Πρόσθεσε πως έχει καλέσει τα κόμματα να προβληματιστούν κατά πόσο θα προχωρήσουν την άλλη Πέμπτη στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ σημείωσε πως εκκρεμεί και το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στην Επιτροπή Οικονομικών, και αφορά τους συντελεστές φορολογίες.
 
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, χαιρέτισε το γεγονός ότι «η μικρο-ιδιοκτησία δεν θα φορολογείται», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όμως, η πάγια μας τοποθέτηση και πρόταση για στοχευμένη φορολόγηση της ιδιοκτησίας κατά τρόπο που να παράγει όχι μόνο έσοδα για το κράτος αλλά και να αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη και δη πράσινη ανάπτυξη δεν υλοποιείται από την παρούσα κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες της».
 
«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ της ιδιοκτησίας που χρησιμοποιείται με έναν άλφα σκοπό και μιας ιδιοκτησίας που χρησιμοποιείται με ένα βήτα σκοπό, αναπτυξιακό και μάλιστα βιώσιμα αναπτυξιακό. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι και στο νέο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται τέτοιες καινοτόμες και προοδευτικές σκέψεις που βοηθούν στην ανάπτυξη και όχι μόνο στην είσπραξη εσόδων για το κράτος», είπε.
 
Εξέφρασε, επίσης, προβληματισμό για το βαθμό αύξησης των δημοτικών φορολογιών για την ακίνητη ιδιοκτησία με βάση τη νέα εκτίμηση της αξίας των περιουσιών.
 
«Οι πρόνοιες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο που αφορούν τη δημοτική φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία είναι τέτοιες που προκαλούν εύλογες ανησυχίες ότι μπορεί μεν να μειωθεί η φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία αλλά να αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε ότι αφορά τους δήμους», κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους