Αξίας 200δις η ακίνητη ιδιωτική περιουσία

Ολοκληρώθηκε η επανεκτίμηση των αξιών των ακίνητων ιδιωτικών περιουσιών με την αξία τους ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης  Χάσικος είπε ότι «σήμερα κατατέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών η επανεκτίμηση των περιουσιών. Ήταν μια δουλειά για την οποία μελέτη που έγινε επί προηγούμενης Κυβέρνησης έλεγε ότι θέλαμε πέντε χρόνια και 23 εκ. ευρώ για να γίνει (η επανεκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας).

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2013 την επανεκτίμηση και τα περιθώρια που είχε το Κτηματολόγιο, αλλά και ως μνημονιακή υποχρέωση ήταν μέχρι 30.6.2014 να είχε ολοκληρωθεί όπως και έγινε.
Φαίνεται ότι έχουμε μια περιουσία αξίας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας. Σε αυτή δεν περιλαμβάνονται ιδιοκτησίες Τουρκοκυπρίων ούτε και κρατικής γης.

Με την ολοκλήρωση της επανεκτίμησης μπορεί το Υπουργείο Οικονομιών μαζί με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να προχωρήσει στον καθορισμό των τελών για φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Στο νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπονται επίσης τέλη για υποβολή ενστάσεων, προβλέπεται ο χρόνος μέσα στον οποίον πρέπει να γίνουν οι ενστάσεις και ό,τι έχει σχέση με την επανεκτίμηση της ιδιωτικής περιουσίας».

Ερωτηθείς για το θέμα της φορολόγησης των ακίνητων περιουσιών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε δηλώσει ότι οι φορολογίες θα είναι χαμηλότερες από τις περσινές. Είπαμε σε πρώτη φάση ότι δεν μπορεί να είναι πιο ψηλές και σε δεύτερη φάση, όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, θα είναι χαμηλότερες από τις περσινές».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η εκτίμηση των ακινήτων «είναι εργαλείο στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών και του Φόρου Εισοδήματος για τον καθορισμό της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας». Διευκρίνισε ότι «μιλάμε πάντοτε για επικαιροποίηση των αξιών σε τιμές του 2013». Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται ανά πενταετία, στην Κυπριακή Δημοκρατία μας πήρε 30 τόσα χρόνια να επικαιροποίήσουμε αυτές τις τιμές, για αυτό και η αντίδραση του κόσμου. Άλλο να φορολογείται ένα χωράφι, άλλο ένα οικόπεδο και άλλο η οικοδομή επί του οικοπέδου. Όλα αυτά δεν υπήρχαν, άρα δεν μπορούσε να υπάρξει και δίκαιη φορολογία. Έχουν αυξηθεί οι ιδιοκτησίες στη βάση της επικαιροποίησης κατά 300 χιλιάδες και είναι αυτό που μας οδηγεί στο ότι οι φετινές φορολογίες θα είναι πιο χαμηλές από τις περσινές διότι, ακριβώς, μπήκαν άλλες 300 χιλιάδες ιδιοκτησίες».  

 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι