Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Κεντρική: Καλύτερες μέρες για ακίνητα

H σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η χαλάρωση στα κριτήρια δανεισμού και η οριακή μείωση των δανειστικών επιτοκίων αποτελούν εξελίξεις που αναμένονται να υποβοηθήσουν στη μελλοντική πορεία του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς ακινήτων γενικότερα, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα στο Οικονομικό της Δελτίο για τον Ιούνιο.

Σε σχέση με επιμέρους δείκτες, οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου κατέγραψαν κατά τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2014 ετήσια μείωση της τάξης του 22,4% μετά από μείωση της τάξης του 24,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Επιπρόσθετα, οι εγκεκριμένες άδειες οικοδομής, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που καταγράφηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2014, σημειώνουν μείωση 16,9% σε σχέση με μείωση 18,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2013, υποδεικνύοντας ότι βραχυπρόθεσμα η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Εντούτοις, ο δείκτης τιμών των κατασκευαστικών υλικών, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μικρή ετήσια αύξηση της τάξης του 1,2% και 2,3% αντίστοιχα. Επιπρόσθετα ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα στην Κύπρο, όπως δημοσιεύεται από τις Έρευνες Οικονομικής

Συγκυρίας (ΕΟΣ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε σημαντική βελτίωση από -59,1 το έτος 2013, σε -51,47 το πρώτο τρίμηνο του 2014, παραμένοντας πάντως σε αρνητικά επίπεδα.

Η χαμηλή ζήτηση στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται επίσης στα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας που δείχνουν ότι κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2014 ο συνολικός αριθμός πωλητηρίων εγγράφων (εγχώριοι και αλλοδαποί αγοραστές) συνέχισε την καθοδική πορεία που καταγράφηκε σε ολόκληρο το 2013. Εντούτοις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2014, σημειώθηκαν για πρώτη φορά ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 20,3% και 9,1% αντίστοιχα. Αυτό ενδεχόμενα να οφείλεται στην σταδιακή
χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και στην επίδραση βάσης λόγω της κατάστασης που επικράτησε τον
Μάρτη του 2013.

 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης