Ζήνων: Τρεις υποψήφιοι επενδυτές για μαρίνα-λιμάνι

Με τρεις πιθανούς επενδυτές συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της η Κοινοπραξία “Ζήνων” για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, συμφώνως της ενημερώσεως στην οποία προέβη στον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη και στο Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη και αντιπροσωπεία του Δήμου, που παρεκάθησαν σε σύσκεψη σε Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πώς θα προχωρήσουν σε περίπτωση μη ευόδωσης των προσπαθειών αυτών, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι “έχει δοθεί μία παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου και, εάν υπάρξει κάποια ουσιαστική θετική εξέλιξη, θα ξαναδούμε το θέμα”.

“Υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο και η Κοινοπραξία”, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, “έχει αναλάβει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης. Εάν δεν προχωρήσει αυτή η Κοινοπραξία”, είπε ο κ. Δημητριάδης, “θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές και ίσως να μην προχωρήσουν να γίνουν μαζί το λιμάνι και η μαρίνα, μπορεί να χωρίσουν τα δύο έργα και αυτή θα είναι μία από τις επιλογές που θα εξετάσουμε, χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε αυτήν τη στιγμή”.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά το πέρας της συσκέψεως η οποία κράτησε μίαν περίπου ώρα, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι θεωρεί ως “πολύ καλή την πρωτοβουλία του Υπουργού να καλέσει τους εκπροσώπους του Δήμου Λάρνακας και της Κοινοπραξίας Ζήνων, για να ιδούμε που ευρίσκεται το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης, διότι υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα όλων μας, ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει εφ` όσον εξευρεθεί χρηματοδότηση”.

“Ταυτοχρόνως”, δήλωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας, “απαντά και στα διάφορα ερωτήματα όσον αφορά την προσωρινή χρήση του λιμανιού, που -πρώτα από όλα και αδιαπραγμάτευτα- έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση και της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος”.

“Θεωρώ”, πρόσθεσε ο κ. Λουρουτζιάτης, “ότι αυτή η συνάντηση θα επαναληφθεί, διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, από ό,τι μας έχει ενημερώσει η Κοινοπραξία, ότι προχωρούν με κάποιες διαπραγματεύσεις με τρεις πιθανούς επενδυτές”.

Ερωτηθείς από ποιες χώρες προέρχονται οι επενδυτές αυτοί και κατά πόσον υπάρχει κάποια συσχέτιση με τις πρόσφατες επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε διάφορες χώρες και ειδικότερα στα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Λουρουτζιάτης δήλωσε ότι πρόκειται για “επενδυτικά Ταμεία με διάχυση διεθνώς” και “έχουν να κάνουν ευρύτερα με το γεγονός ότι η οικονομική αξιολόγηση της Κύπρου αποδεικνύει ότι είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με τη βελτίωση και ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος”.

“Πράγματι”, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, “είχαμε μίαν πάρα πολύ καλή συνάντηση, η οποία έγινε μέσα στο πλαίσιο της ενημέρωσης που επιθυμούμε να κάνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και στο Δήμαρχο, όπως τους είχα εξ άλλου υποσχεθεί, ότι θα τους κρατούμε ενήμερους για όλα τα θέματα που αφορούν το λιμάνι, που ευρίσκεται στη δική τους πόλη”.

“Εμείς, για ακόμα μία φορά”, είπε ο κ. Δημητριάδης, “δείξαμε ότι επιθυμούμε, ως Κυβέρνηση, να προχωρήσει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης και για αυτόν το λόγο έχουμε δώσει και την τελευταία παράταση, φυσικά όμως αυτό θα γίνει εάν βρεθεί χρηματοδότηση”.

“Εάν δεν βρεθεί χρηματοδότηση”, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, “θα πρέπει να σκεφθούμε ποιες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν”.

“Ως προς το κατά πόσον θα βρεθεί χρηματοδότηση ή όχι, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις, αλλά, φυσικά, εάν δεν έλθουμε στο δια ταύτα, δεν θα ξέρουμε. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά”, πρόσθεσε, “θα πρέπει να δούμε πως εξελίσσεται το ενδιαφέρον αυτό”.

“Τις συζητήσεις”, όπως ανέφερε ο Υπουργός, “τις κάνει η Κοινοπραξία, όμως υπάρχουν θετικές ενδείξεις”.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους