Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Απαλλοτριώσεις: Ψάχνουν λύσεις στην κυβέρνηση

Εντός έξι μηνών όλες οι Αρχές που έχουν ευθύνη για τις απαλλοτριώσεις περιουσιών θα πρέπει να δώσουν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών για περιπτώσεις περιουσιών που απαλλοτριώθηκαν εδώ και τρία χρόνια και δεν έχουν αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση που αφορά ακίνητες ιδιοκτησίες που έχουν απαλλοτριωθεί και έχουν παρέλθει τα τρία χρόνια χωρίς αυτές οι ιδιοκτησίες να έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό τον οποίον απαλλοτριώθηκαν.

«Αυτό αποτελεί συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποίαν υποχρεούνται οι απαλλοτριούσες Αρχές να εξασφαλίζουν στη βάση τεκμηριωμένης πρότασης την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε απαλλοτρίωση της οποίας το κόστος υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ».

Εχει παρατηρηθεί ότι είναι πολλές οι (αναξιοποίητες) περιουσίες για αυτό και οι πολλές ανακλήσεις απαλλοτριώσεων που βλέπετε να γίνονται τον τελευταίο καιρό, συμπλήρωσε ο υπουργός. «Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί». Για αυτό όλες οι απαλλοτριούσες Αρχές, όπως είναι τα διάφορα Υπουργεία αλλά ενδεχομένως και Δήμοι ή Κοινοτικά Συμβούλια, υποστήριξε ο κ. Χάσικος, πρέπει να καταγράψουν μέσα σε έξι μήνες από σήμερα ποιες είναι αυτές οι περιουσίες και να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας για να δούμε ποια θα είναι η περαιτέρω διαχείριση τους.

«Θα γίνει ανάκληση με παράδοση της ιδιοκτησίας στον ιδιοκτήτη, ή κάποιες θα πωληθούν ξανά πίσω ή κάποιες θα πάρουν το δρόμο του δημόσιου πλειστηριασμού».

«Η μη αξιοποίηση αυτών των περιουσιών φαίνεται να είναι απότοκο κακού προγραμματισμού από πλευράς των Υπουργείων ή των άλλων Αρχών που απαλλοτριώνουν, πολλές φορές φαίνεται να εξυπηρετείται περισσότερο το ιδιωτικό συμφέρον παρά το δημόσιο συμφέρον, που είναι και ο σκοπός μιας απαλλοτρίωσης. Για αυτό, λοιπόν, θέλουμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτό το θέμα και δεδομένου ότι ήδη η Δημοκρατία οφείλει σε ιδιοκτήτες περιουσιών που απαλλοτριώθηκαν πέραν των 550 εκατομμύριων ευρώ. Και θέλουμε να δούμε πώς μέσα από αυτό το νοικοκύρεμα και την εξέταση όλων αυτών των περιπτώσεων από γενέσεως της Δημοκρατίας, θα εξοικονομήσουμε και χρήματα αλλά και οι περιουσίες να δοθούν πίσω στους ιδιοκτήτες για αξιοποίηση από μέρους τους».

 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης