Ασύμβατες έννοιες ανάπτυξη και γραφειοκρατία

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2014», που παρουσίασε ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), επιβεβαιώνουν τις θέσεις και ανησυχίες του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων για τα προβλήματα γραφειοκρατίας που ταλανίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και δυσχεραίνουν την προσπάθεια της χώρας μας να προσελκύσει επενδύσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Ο Σύνδεσμος εντοπίζει ότι στον τομέα της εγγραφής περιουσίας η Κύπρος καταλαμβάνει την 103η και στον τομέα των οικοδομικών αδειών την 108η. Σε σύγκριση με το 2013 η χώρα μας υποχώρησε σε δείκτες όπως η «εκτέλεση συμβολαίων» και η «εκκίνηση νέας επιχείρησης», σημειώνεται.

«Επιπλέον, για την εξασφάλιση αδειών οικοδομής απαιτούνται εννέα διαδικασίες ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εξασφάλιση της άδειας, υπολογίζεται στις 677 μέρες. Στο σύνολο των δέκα δεικτών της Έκθεσης, η Κύπρος βελτίωσε την κατάταξή της μόλις σε τρεις δείκτες, διατήρησε τη βαθμολογία της σε ένα, ενώ υποχώρησε σε έξι».

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της Έκθεσης, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων καλεί την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.

O εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων, κ. Ανδρέας Δημητριάδης, δήλωσε πως «ανάπτυξη και γραφειοκρατία είναι δύο έννοιες ασύμβατες», τονίζοντας πως «εάν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές, θα πρέπει ως κράτος να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και να προσφέρουμε τα απαραίτητα κίνητρα». «Ο ανταγωνισμός είναι έντονος», εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «σε πολλές περιπτώσεις οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και οι επαχθείς όροι οδήγησαν ξένους επενδυτές να αναζητούν άλλους, πιο φιλικούς προς την επιχειρηματικότητα, προορισμούς».
 

Δειτε Επισης

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους