sfg

Οφειλές ύψους €508 εκατομμυρίων συσσώρευσε το κράτος μέχρι το τέλος του 2012 σε πολίτες των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώθηκαν, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου.

Αυτό αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου, η οποία εξέτασε την αναγκαιότητα ελέγχου των διαδικασιών κήρυξης ιδιοκτησιών σε αρχαία μνημεία, βάσει του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, το κράτος πληρώνει κάθε χρόνο γύρω στα €80 εκ. για πληρωμή απαλλλοτριώσεων, ενώ οι τόκοι από τα οφειλόμενα ποσά ανέρχονται σε €54 εκ. ετησίως. Σημείωσε ότι κάθε χρόνο προστίθενται οφειλές από νέες απαλλοτριώσεις, στο βαθμό που δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον το κράτος θα μπορέσει να εξοφλήσει αυτές τις οφειλές.

«Αντιλαμβάνεστε ότι τα ποσά αυτά καθεχρονικά αυξάνονται με προοδευτική μέθοδο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργίου.

«Διαπίστωση είναι επίσης το γεγονός ότι θα πρέπει να αλλάξουν και οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί αλλά και η πολιτική βούληση του κράτους να εφαρμόζει σωστά αυτά που θέλει να προστατέψει και πηγάζουν και από το σύνταγμα και από τις νομοθεσίες», πρόσθεσε.

Νόμος από το 1935
Παράλληλα σε σχέση με την κήρυξη ιδιοκτησιών σε αρχαιότητες, ο κ. Γεωργίου είπε πως ο νόμος Περί Αρχαιοτήτων που θεσπίστηκε το 1936 επί αποικιοκρατίας και υιοθετήθηκε αυτούσια με την Ανεξαρτησία, δίνει υπέρμετρες εξουσίες στο Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίες,  όχι μόνο έχουν παραμείνει αναλλοίωτες, αλλά και όργανα όπως οι συμβουλευτικές επιτροπές αρχαιοτήτων τόσο σε κεντρικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο δεν λειτουργούν από το 2008 και έχει γίνει εισήγηση να καταργηθούν.

Τέλος, ο κ. Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή Ελέγχου θα θέσει τα θέματα αυτά σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, (ΥΠΟΙΚ, Υπ. Συγκοινωνιών και Υπ. Εσωτερικών μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα) για να ληφθούν αποφάσεις που  εκσυγχρονίζουν την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις έτσι ώστε να προασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών για τις περιουσίες τους, χωρίς όμως να αφαιρείται από το κράτος η δυνατότητα να προστατέψει τις αρχαιότητες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου έκανε λόγο για «ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας» με αφορμή περιουσίες, στην Ερήμη της Λεμεσού, οι οποίες επιτάχθηκαν από μια κρατική υπηρεσία ενώ άλλη τις τοποθέτησε σε πολεοδομικές ζώνες.

«Πήραμε μία γεύση από το τί σημαίνει να ζεις ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας. Μία υπηρεσία έχει βάλει σε πολεοδομική ζώνη τα κτήματα αυτών των ανθρώπων ενώ άλλη υπηρεσία τα επιτάσσει. ΟΙ άνθρωποι αυτοί κρατούνται όμηροι σε μία γραφειοκρατική αγκύλωση», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου
ETEK: Κορυφή του παγόβουνου οι πλημμυρισμένες φαρμακευτικές αποθήκες
Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition
Μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο-Υποχώρηση στον όγκο και στην αξία των μεταβιβάσεων
Κρίσιμη σύσκεψη για την μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας-Στο Προεδρικό οι εμπλεκόμενοι φορείς
Ο νέος πολυχώρος εκδηλώσεων που έρχεται στην Λάρνακα-Πού θα βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει
High rise πολυτελείς αναπτύξεις: Πτώση τιμών πώλησης και ενοικίασης αναμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου