Αναζητώντας οξυγόνο για τα ακίνητα

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στον κλάδο που για χρόνια τροφοδοτούσε με ρευστό τα ταμεία του Κράτους. Τα όποια ενθαρρυντικά μηνύματα προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό

Ιδιαίτερα δύσκολη συνεχίζει να παραμένει η κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Ο άλλοτε αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας και των κρατικών ταμείων, έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και καιρό. Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ανάκαμψη του κλάδου έφεραν μόνο πρόσκαιρο αποτέλεσμα, γεγονός που φέρνει τους εμπλεκόμενους στον κλάδο στα όρια της απελπισίας.
Οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Ενδεικτικά αναφέρεται:
● Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές για το τρίτο τρίμηνο του 2013 υποχώρησε στις 45,6 μονάδες (με βάση 2010=100,0), σημειώνοντας μείωση 32,9% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2012.
● Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2013 η δραστηριότητα στον κλάδο ήταν μόλις στο 30% της δραστηριότητας του 2000. Κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα για 3767 ακίνητα έναντι 6269 το 2012 και 12663 το 2000.
● Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο δείκτης τιμών κατοικιών παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2013 ετήσια μείωση 7,2%.
Το θέμα έφτασε μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε προ ημερών συνάντηση με εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου. Τόσο οι developers, όσο και οι εργολάβοι, καθώς και άλλοι σύνδεσμοι, κατέθεσαν εισηγήσεις σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την περιβόητη ανάκαμψη.
Παράμετρος η οποία προστέθηκε τελευταία στην εξίσωση και αποτέλεσε αφορμή για αισιοδοξία, ήταν η συμφωνία για την ανάπτυξη του εδάφους των Βάσεων. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αποδεσμεύονται περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ προς αξιοποίηση από χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι κάτοικοι 15 κοινοτήτων οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων στον Ακρωτήρι, τη Δεκέλεια και στις Βρυσούλες. Η ελληνοκυπριακή ακίνητη περιουσία που θα αποδεσμευτεί είναι 198 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αφορά το 78% του εδάφους των βρετανικών βάσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό γης που θα αποδεσμευτεί προς αξιοποίηση από τους ιδιοκτήτες της υπάγεται εντός των ορίων των βάσεων στο Ακρωτήρι.
Στο παρόν στάδιο, μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας στον κλάδο αποτελούν οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες συνεχίζουν, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Από μόνες τους αυτές όμως, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να πετύχουν την ανάκαμψη του κλάδου.

Πέραν του 30% η μείωση στις κατασκευές
Σε επίπεδα ρεκόρ διατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013 ο ρυθμός συρρίκνωσης της παραγωγής στις κατασκευές αντανακλώντας τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές για το τρίτο τρίμηνο του 2013 υποχώρησε στις 45,6 μονάδες (με βάση 2010=100,0), σημειώνοντας μείωση 32,9% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2012.
Το τρίτο τρίμηνο του 2012 η μείωση ανήλθε στο 12,8%. Στους επί μέρους δείκτες, το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, σημειώθηκε πτώση της τάξης του 31% στο δείκτη παραγωγής κτιρίων και 37,1% στο δείκτη παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού.

Χαμηλό ρεκόρ στα πωλητήρια
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έχει επιστρέψει η δραστηριότητα στον τομέα ακινήτων, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική άμεσης ανάκαμψης. Η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, η προσπάθεια απομόχλευσης των ισολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και η αβεβαιότητα για το μέλλον, αποθαρρύνουν νέες αγορές ακινήτων σπρώχνοντας τις τιμές χαμηλότερα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2013 η δραστηριότητα στον κλάδο ήταν μόλις στο 30% της δραστηριότητας του 2000. Κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα για 3767 ακίνητα έναντι 6269 το 2012 και 12663 το 2000.

Τιμές και εκτιμήσεις
Οι ραγδαίες αλλαγές που επέφερε στην αγορά ακινήτων η οικονομική κρίση με την βουτιά στις συναλλαγές, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αναφέρουν εκτιμητές της αγοράς. Όπως επισημαίνουν, η αγορά έχει αλλάξει μετά την κάθετη μείωση ζήτησης ακινήτων από ξένους. Αυτό σημαίνει ότι η όποια ανάκαμψη στη ζήτηση, πρέπει να προέλθει πρώτιστα από ντόπιους, που αποτελούν το 75% της αγοράς. Ωστόσο, στις σημερινές συγκυρίες, αυτό είναι δύσκολο μιας και η ανεργία πλησιάζει το 20%, οι φόροι έχουν αυξηθεί και οι μισθοί έχουν μειωθεί. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη δανεισμού καθώς επίσης και η πιο σκληρή γραμμή που είναι αναγκασμένες να κρατήσουν οι τράπεζες και τα συνεργατικά.
Αναφορικά με τις τιμές, αυτές αναμένεται να σταθεροποιηθούν μετά το 2014. Προς το παρόν συνεχίζουν να ακολουθούν πτωτικά πορεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο δείκτης τιμών κατοικιών παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2013 ετήσια μείωση 7,2%. Παρά τη μείωση οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πιο ψηλά επίπεδα από ότι ήταν το 2006.

«Δραματική η κατάσταση»
Δραματική, χαρακτηρίζει η ΠΕΟ την κατάσταση που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία όπως αναφέρει, με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί. Το θέμα απασχόλησε το εκτελεστικό συμβούλιο της συντεχνίας οικοδόμων ΠΕΟ, σε συνεδρία του την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συρρίκνωση της βιομηχανίας είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για βελτίωση της όλης κατάστασης. «Οι τελευταίοι προϋπολογισμοί που κατατέθηκαν και έχουν εγκριθεί από τη Βουλή εξανέμισαν και την τελευταία ελπίδα και έβαλαν την ταφόπλακα στην οικοδομική βιομηχανία, αφού δεν υπάρχει κανένα έργο ανάπτυξης. Οι συνθήκες οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και αν δεν ληφθούν μέτρα, με την έναρξη έργων ανάπτυξης στα οποία μπορούν άμεσα να απασχολήσουν εργαζόμενους, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν στο χάος», αναφέρεται.
Το εκτελεστικό συμβούλιο της συντεχνίας οικοδόμων ΠΕΟ, θα καλέσει σύντομα σε περαιτέρω συστράτευση τους εργαζομένους του κλάδου και θα εισηγηθεί την έναρξη οργανωμένων αγώνων για να πεισθούν κάποιοι να αλλάξουν πολιτική. Στην προσπάθεια αυτή, αναφέρεται, θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη ενότητα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου, γιατί τα προβλήματα αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Πολύ σύντομα η συντεχνία οικοδόμων της ΠΕΟ, θα καλέσει τις υπόλοιπες Οργανώσεις για συντονισμό και περαιτέρω ενέργειες.

Ανάσα €300 εκ. από ξένους
Ανάσα €300 εκ. έδωσαν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης οι ρυθμίσεις για παραχώρηση αδειών μετανάστευσης και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με στοιχεία που μελέτησε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο, οι ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Κύπρο από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2013 ανήλθαν στα €455 εκ., εκ των οποίων δύο τρίτα αφορούν αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας. Το υπουργείο εσωτερικών παραχωρεί άδεια μετανάστευση σε όσους αγοράζουν ακίνητη ιδιοκτησία αξίας τουλάχιστον €300 χιλ. ή με βάση άλλα κριτήρια χωρίς την αγορά ακινήτου.
Με βάση στοιχεία που παρουσίασε η StockWatch, το υπουργείο εξέδωσε στους εννιά μήνες 1160 άδειες μετανάστευσης, τις πλείστες με βάση τη ρύθμιση για αγορά ακινήτου βάσει της οποίας επενδύθηκαν κοντά στα €200 εκ. Με τη δεύτερη ρύθμιση, δηλαδή χωρίς την αγορά ακινήτου, έγιναν επενδύσεις €49 εκ. Το υπουργείο παραχώρησε επίσης υπηκοότητα σε 26 επενδυτές, που έκαναν συνολικές επενδύσεις €194 εκ., εκ των οποίων τα €62 εκ. για ακίνητη ιδιοκτησία και τα €24 εκ. για ιδιόκτητη κατοικία. Η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων διοχετεύθηκε στην Πάφο, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη προσφορά αδιάθετων ακινήτων.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Οι θέσεις για αναθέρμανση

Αξιοποίηση κεφαλαίων από τη δανειακή σύμβαση, άμεση αξιοποίηση κρατικής περιουσίας για κατασκευαστικές επενδύσεις, παροχή οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων, κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου υπάρχει Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 5% για όλες τις συναλλαγές του κατασκευαστικού τομέα, ζήτησε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) από την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναθερμανθεί ο τομέας.
● Μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία εισηγείται την αξιοποίηση κεφαλαίων που θα προέλθουν από τη Δανειακή Σύμβαση, μέσω περαιτέρω εξοικονομήσεων σε άλλους τομείς. Υλοποίηση «ώριμων» έργων: (Σχολεία, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, η Μαρίνα της Λάρνακας, Συνεδριακά Κέντρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μέγαρο Πολιτισμού και η Κρατική Βιβλιοθήκη / Πινακοθήκη, κ.α).
● Εισηγείται επίσης την άμεση αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας (με την εγκαθίδρυση Συμβουλίου Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας) για κατασκευαστικές επενδύσεις, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών και καταπολέμηση των καθυστερήσεων / παγοποιήσεων όσον αφορά στις πληρωμές του Δημοσίου για εκτελεσθείσες εργασίες σε έργα του Δημοσίου.
● Προτείνει επίσης τη δημιουργία συστήματος συμψηφισμού όλων των εκκρεμουσών οφειλών των εργοληπτών προς το κράτος (σε Φ.Π.Α., Φόρος Εισοδήματος) και των εκκρεμουσών οφειλών του Κράτους προς τους εργολήπτες, τελικοί λογαριασμοί) για τις οποίες δεν εκκρεμούν μεταξύ των μερών διαφορές ή/και δικαστικές διαδικασίες, την εισαγωγή κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό και απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων, αντισεισμικότητα, ανακαίνιση  και συντήρηση τους.
● Για την τόνωση και συνεισφορά της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, ο ΟΣΕΟΚ προτείνει την παροχή οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων, όπως κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου υπάρχει Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 5% για όλες τις συναλλαγές του κατασκευαστικού τομέα, μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών, αύξηση των αφορολόγητων ποσών, μείωση του χρόνου απόσβεσης, και αύξηση συντελεστή δόμησης σε επιλεγμένες περιοχές παροχή επιπλέον συντελεστή δόμησης (σε μορφή bonus) σε όσους θα ξεκινήσουν άμεσα (π.χ εντός 6 μηνών από την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας), καθώς και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλα τα στάδια των διαδικασιών που αφορούν την έναρξη και υλοποίηση κατασκευαστικών επενδύσεων και έργων σχετικών με τον αγροτουρισμό και την αναπαλαίωση.
● Προτείνει ακόμη τη θεσμοθέτηση της δεσμευτικής προκαταρκτικής πολεοδομικής άδειας, την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα διαδικασιών που προηγούνται της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας καθώς επίσης διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής (αφού πρώτα οι αδειοδοτημένοι ιδιώτες υποβάλουν εγγυητική πιστής εκτέλεσης των καθηκόντων τους στο κράτος), κ.α και τη μείωση των  δανειστικών επιτοκίων, για κατασκευαστικές / αναπτυξιακές επενδύσεις και για στεγαστικά δάνεια και την επιμήκυνση των τραπεζικών δανείων  και μείωση των σχετικών επιτοκίων, των εργοληπτικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
● Για τον Εγγυοδοτικό - Δανειοδοτικό μηχανισμό, η ΟΣΕΚ σημειώνει ότι ο οργανισμός αυτός, μεταξύ άλλων, θα παρέχει Εγγυήσεις Πιστής Εκτέλεσης Έργων σε κυπριακές εργοληπτικές επιχειρήσεις (είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω συνεργασίας του με τραπεζικούς οργανισμούς) που επιθυμούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ανάληψης έργων στο εξωτερικό.
● Ζητεί επίσης την παροχή φορολογικών (π.χ ταχεία απόσβεση) και πολεοδομικών κινήτρων και φορολογικής αμνήστευσης των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων που θα επενδυθούν σε κατασκευαστικά έργα.     

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΣΕΩΝ
Δυναμική στην ανάπτυξη της αγοράς

Δυναμική στην ανάπτυξη θα προσδώσει μεσοπρόθεσμα η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυπριακής Δημοκρατίας και αγγλικής κυβέρνησης για αποδέσμευση περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων, εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι. Η ακίνητη αυτή περιουσία ήταν ανεκμετάλλευτη από την εγκαθίδρυση της κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, που έδωσε στην Βρετανία την κυριαρχία στις βάσεις. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη, αλλά και του υπουργού εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, καθώς, όπως τόνισαν θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Η συμφωνία για αξιοποίηση γης
Αποδεσμεύονται περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ προς αξιοποίηση από χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι κάτοικοι 15 κοινοτήτων οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων στον Ακρωτήρι, τη Δεκέλεια και στις Βρυσούλες. Η ελληνοκυπριακή ακίνητη περιουσία που θα αποδεσμευτεί είναι 198 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αφορά το 78% του εδάφους των βρετανικών βάσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό γης που θα αποδεσμευτεί προς αξιοποίηση από τους ιδιοκτήτες της υπάγεται εντός των ορίων των βάσεων στο Ακρωτήρι. Με βάση τη συμφωνία που θα συνομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών, οι ιδιοκτήτες γης εντός των βρετανικών βάσεων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ιδιοκτήτες γης σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας. Βασικά θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί που υπήρξαν από την εγκαθίδρυση της κυπριακής δημοκρατίας το 1960 και οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους όπως οι ίδιοι θα ήθελαν. Το αίτημα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων εντός των βρετανικών βάσεων για αποδέσμευση της περιουσίας τους από το καθεστώς των κυρίαρχων βάσεων χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960.

Πρόεδρος: Ιστορική η συμφωνία
Ιστορική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων. Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υπογραφείσα συμφωνία, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ότι η «Συμφωνία αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων». Οι διαπραγματεύσεις, είπε, άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων. Διασφαλίζει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των ΒΒ».

Βάσεις: Ικανοποίηση
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι Βρετανικές Βάσεις από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας, για απελευθέρωση πολεοδομικών ζωνών σε ελεγχόμενες περιοχές των Βάσεων. Με ανακοίνωσή τους, οι ΒΒ αναφέρουν ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε κατοίκους να αναπτύξουν τις περιουσίες τους εντός των Βάσεων και θα τους προσφέρει περισσότερη ελευθερία, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία των Βάσεων σε ό,τι αφορά στις αμυντικές ανάγκες της Βρετανίας. «Η υπογραφή αυτής της διευθέτησης δείχνει την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δυο Κυβερνήσεων στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των ΒΒ,» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΤΕΚ: Τάχιστα οι διαδικασίες
Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, σημείωσε ότι θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες να γίνουν οι απαραίτητοι ρυθμιστικοί σχεδιασμοί και προς αυτό το στόχο το δημόσιο θα πρέπει να σταθμίσει τις δυνατότητες που του παρέχονται αυτή ειδικά την περίοδο από τους ιδιώτες επαγγελματίες. Μπορεί να κινηθεί τάχιστα αυτή η διαδικασία και σε σύντομο χρόνο να γίνουν οι κατάλληλοι σχεδιασμοί. Επεσήμανε ότι με τη συμφωνία αυτή οι αξίες των περιουσίων αυτών θα αυξηθούν λόγω της ελευθεροποίησης των αγοραπωλησιών. Σημείωσε ότι ο ρόλος του ΕΤΕΚ σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι σημαντική καθώς η φύση της ανάπτυξης που θα ακολουθήσει σε αυτές τις περιοχές είναι καθαρά τεχνικό θέμα.

Κτηματομεσίτες: Συγχαίρει την Κυβέρνηση
O Σύνδεσμος κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ) θα ήθελε να χαιρετίσει την ιστορικής σημασίας συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων. Ο Σύνδεσμος συγχαίρει την Κυβέρνηση για τις συντονισμένες ενέργειες και οι οποίες είχαν θετική κατάληξη. Επιπρόσθετα ο ΣΚΕΚ θα ήθελε να καταγράψει το γεγονός ότι η θέση αυτή προβλήθηκε και καταγράφηκε μέσω του προέδρου του ΣΚΕΚ κ. Μαρίνου Κυναιγείρου στις 10.12.2013 κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας.
 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο