Developers: Μπήκαμε άδικα στο στόχαστρο

Για ακόμα μία φορά, ο τομέας ανάπτυξης γης στοχοποιείται άδικα και ισοπεδωτικά, αναφέρει ο παγκύπριος σύνδεσμος επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, με αφορμή τον κατάλογο 32 εταιρειών που έδωσε στη Βουλή το ΤΕΠ και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα Πολίτης.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αν και στον κατάλογο περιλαμβάνονται ημικρατικοί οργανισμοί, ξενοδοχειακές, τουριστικές και εργοληπτικές επιχειρήσεις, εταιρείες του κλάδου οι οποίες ήδη κατέληξαν σε διακανονισμό με το ΤΕΠ, αλλά και υπεραγορά που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, ο τίτλος του δημοσιεύματος –και αρκετών άλλων μέσων που το αναπαρήγαγαν– αναφέρεται σε 32 developers που δεν πλήρωσαν το φόρο.

«Χωρίς καμία διάθεση επέμβασης στο έργο των δημοσιογράφων, είμαστε της άποψης ότι, για να έχουν οι πολίτες πλήρη εικόνα και να μπορούν να μας κρίνουν όλους αντικειμενικά, θα πρέπει να διερευνήσουν και να δημοσιεύσουν και τα εξής:

    Πόσες εταιρείες του κλάδου μας έχουν, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πληρώσει εμπρόθεσμα ένα δυσβάστακτο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ο οποίος αφορά ακόμη και περιουσίες που έχουμε προ πολλού αποξενωθεί.
    Πόσα, από τα €100 εκατ. που εισέπραξε το ΤΕΠ, προέρχονται από τις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Ίσως ακόμη, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και πόσους φόρους εισέπραξε το κράτος το 2013 από τις πωλήσεις ακινήτων που πέτυχαν οι εταιρείες του κλάδου μας, επίσης μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ως αποτέλεσμα της έντονης δραστηριοποίησής τους σε νέες αγορές και την προσέλκυση εκατοντάδων αγοραστών ακινήτων από το εξωτερικό. Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι τα χρήματα που εισέρρευσαν στην οικονομία από αλλοδαπούς αγοραστές ακινήτων και ξένους επενδυτές υπερβαίνουν τα €500 εκατ.. Από αυτά, τουλάχιστον €100 εκατ. αφορούν φόρους προς το κράτος».  

Λαμβανομένων υπόψη των δυσμενών οικονομικών δεδομένων με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, την αναστάτωση και τις παρενέργειες που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Eurogroup και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την αγορά, θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου μας και δη των μελών του Συνδέσμου μας, ανταποκρίθηκε στο έπακρο στις υποχρεώσεις της έναντι του κράτους. Πιστεύουμε ότι και οι υπόλοιπες εταιρείες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει ο Σύνδεσμος.

«Με την ευκαιρία, θα θέλαμε για μιαν ακόμη φορά να τονίσουμε ότι εάν όντως επιθυμούμε γρήγορη επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, ο τομέας ανάπτυξης γης, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει γύρω στο 16% του ΑΕΠ και πέραν των 40.000 θέσεων εργασίας,  είναι ίσως ο μοναδικός που μπορεί να φέρει άμεσα φρέσκο χρήμα, ενισχύοντας τα έσοδα του κράτους και την απασχόληση».  
 

Δειτε Επισης

Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια